Friday, 29 March, 2024

Εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 70χρονης στην Αλιστράτη Σερρών και σύλληψη μέλους εγκληματικής ομάδας για διαρρήξεις

Δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Υποστρατήγου Μιλτιάδη Πουρσανίδη:
Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας.
Καταφέραμε μετά από συστηματική έρευνα να εξιχνιάσουμε την ανθρωποκτονία 70χρονης γυναίκας που έγινε πριν από 5 χρόνια περίπου στο σπίτι της στην Αλιστράτη Σερρών.
Η εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας ήταν αποτέλεσμα εντατικών προσπαθειών στο πλαίσιο επιτυχούς ολοκλήρωσης ενεργειών των εκκρεμών υποθέσεων βαριάς εγκληματικότητας που απασχολούν τις Υπηρεσίες μας.
Εντοπίστηκε και συνελήφθη μετά από ένταλμα σύλληψης ένας 26χρονος αλλοδαπός και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του 42χρονου ομοεθνή συνεργού του.
Οι δύο άνδρες ανήκαν στο οικείο περιβάλλον του θύματος και γνωρίζοντας ότι διέμενε μόνη της και είχε χρήματα στο σπίτι της, πήγαν το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου του 2015 στο σπίτι της με σκοπό την ληστεία και την σκότωσαν με ασφυξία.
Θέλω να επισημάνω ότι στόχος μας είναι η αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών τόσο με δράσεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας, όσο και με συστηματικές έρευνες για την εξιχνίαση όλων των μορφών εγκληματικότητας που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Θα ήθελα να συγχαρώ τον Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών για τη συνεχή και άοκνη προσπάθεια που έκαναν όλο αυτό διάστημα, ώστε να πετύχουν την εξιχνίαση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.
Επίσης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, κατάφεραν να συλλάβουν 33χρονο μέλος εγκληματικής ομάδας, που εμπλέκεται σε διαρρήξεις ΑΤΜ στη Βόρεια Ελλάδα.
Η σύλληψη ήταν αποτέλεσμα συνεχιζόμενης έρευνας, όπου με μεθοδικότητα, κατάφεραν και ταυτοποίησαν το παραπάνω άτομο που αποτελεί το τρίτο μέλος της εγκληματικής ομάδας, τα στοιχεία του οποίου ήταν άγνωστα.
Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, καθώς και τον Διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, για την συνεχή προσπάθειά τους στον τομέα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας.
Πιο αναλυτικά για τις δύο υποθέσεις, θα σας μιλήσει ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος.
Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Αστυνόμου Α’ Πέτρου Τάνου:
Όπως σας προανάφερε ο κύριος Γενικός, η σημερινή παρουσίαση αφορά στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 70χρονης και τη σύλληψη 33χρονου για διαρρήξεις ΑΤΜ και κλοπές χρημάτων.
Σχετικά με την πρώτη υπόθεση, το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2015 βρέθηκε νεκρή 70χρονη ημεδαπή στο σπίτι της στην Αλιστράτη Σερρών και σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος της προήλθε από ασφυξία.
Στο σπίτι δεν υπήρχαν εμφανή ίχνη διάρρηξης στις πόρτες και τα παράθυρα, και επίσης δεν βρέθηκαν στους χώρους του σπιτιού χρήματα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Από την αναλυτική διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι 26χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε κάνει εργασίες στο σπίτι του θύματος, μαζί με 42χρονο ομοεθνή του πήγαν στο σπίτι του θύματος με σκοπό την ληστεία, προκαλώντας τον θάνατο της 70χρονης με ασφυξία και στη συνέχεια διέφυγαν αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα.
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών εντοπίστηκε ο 26χρονος και συνελήφθη χθες το μεσημέρι μετά από ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία κατά συναυτουργία.
Επίσης σε βάρος του 42χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα ίδια αδικήματα.
Για την δεύτερη υπόθεση, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, συνέλαβαν χθες το μεσημέρι μετά από ένταλμα σύλληψης, 33χρονο ημεδαπό, μέλος εγκληματικής ομάδας, για διαρρήξεις ΑΤΜ σε περιοχές των Σερρών και της Πιερίας, οι συνεργοί του οποίου είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. (σχετικό το από 28 Δεκεμβρίου 2018 Δελτίο Τύπου)
Υπενθυμίζεται ότι ο 33χρονος από κοινού με τους συνεργούς του τον Αύγουστο του 2017 διέρρηξαν ΑΤΜ στο Σκούταρι Σερρών και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 52.000 ευρώ.
Επίσης τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επιχείρησαν να παραβιάσουν δύο ΑΤΜ στο Δημητρίτσι Σερρών και στο Μακρύγιαλο Πιερίας. Στην τελευταία περίπτωση κατά τη διαφυγή τους πυροβόλησαν κατά αστυνομικών που είχαν προστρέξει στο σημείο.
Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 33χρονου σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• 28 φυσίγγια των 9 χιλιοστών και
• ένα πτυσσόμενο μαχαίρι
Διερευνάται επίσης το γεγονός ότι DNA του 33χρονου συλληφθέντα ταυτοποιήθηκε με γενετικό υλικό που βρέθηκε σε κινητό αντικείμενο σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο Αττικής που χρησιμοποιούσε τον Ιανουάριο του 2015 ο τότε συλληφθείς Χριστόδουλος Ξηρός.
Τέλος δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός 33χρονου ημεδαπού, για απλή συνέργεια στις παραπάνω πράξεις, ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου