Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Εξοικονομώ κατ οίκον 2020-Αυτονομώ: Ποιοι μπορούν να λάβουν επιδότηση έως 50.000 ευρώ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το φετινό πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον», όπου οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν επιδότηση έως και 50.000 ευρώ!

Οι επιλέξιμες δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αναμένεται να γίνουν γνωστές προς το τέλος της εβδομάδας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσπαθεί να είναι έτοιμο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις 2 Νοεμβρίου, οπότε και έχει αναγγελθεί η πρώτη ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.
Απώτερος σκοπός, μέχρι το 2030 να αναβαθμιστεί ενεργειακά το 15% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Στα σημαντικά του προγράμματος, που αναμένεται να βγει στον «αέρα» τον Νοέμβριο σταδιακά ανά περιφέρεια, είναι πως έχει ανοίξει η «γκάμα» τόσο των επιλέξιμων παρεμβάσεων όσο και των δικαιούχων.
Ηδη έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 850 εκατ. ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως νοικοκυριά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 85% και οικογένειες που λαμβάνουν μέχρι 120.000 ευρώ τον χρόνο θα επιδοτηθούν έως και 55%.
Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2019 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Η επιλεξιμότητα των δαπανών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ετερο σημαντικό σημείο είναι πως ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ή τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.
Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος, δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης.
Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορονοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η) εφόσον η κατοικία αναβαθμιστεί τουλάχιστον σε ενεργειακή κατηγορία Β.
Για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10%, οπότε η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95%.
Ποιες εργασίες επιδοτούνται
Το Εξοικονομώ κατ’ οίκον μετονομάστηκε σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και περιλαμβάνει τέσσερις νέες επιλέξιμες παρεμβάσεις:
Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών. Με αυτά και την υπηρεσία του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) τα νοικοκυριά θα μπορούν να μειώνουν δραστικά το κόστος ρεύματος. Από την ηλιακή ενέργεια θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτόν είτε δεν θα πληρώνουν τίποτα στην εταιρεία προμήθειας είτε θα καλύπτουν μόνο τη διαφορά αν το φωτοβολταϊκό δεν καλύπτει ολικώς την κατανάλωση ρεύματος.
Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Με την εγκατάσταση μπαταριών θα είναι εφικτή η αποθήκευση της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό ώστε να κάνουν χρήση της ακόμα και τις ώρες της ημέρας που ο ήλιος είναι σκεπασμένος από τα σύννεφα.
Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας -Smart Home.Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για την εγκατάσταση συστημάτων “ έξυπνου “ φωτισμού απομακρυσμένου ελέγχου για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας, για την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων που διαχειρίζονται τη θέρμανση και ψύξη κλπ.
Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Όσοι επιλέξουν την αγορά ηλεκτροκίνητου ΙΧ το “Εξοικονομώ -Αυτονομώ “επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις κατοικίες. Σημειώνεται ότι παραμένουν και σε αυτό το πρόγραμμα οι κλασσικές επιδοτούμενες παρεμβάσεις, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης. Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως «ρήτρα κορονοϊού» για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η). Για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10%, οπότε στις περιοχές αυτές η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου