Thursday, 28 March, 2024

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι δικαιούχοι, όχι μόνο για αγορά πετρελαίου

Επίδομα θέρμανσης, όχι μόνο για πετρέλαιο, αλλά και για φυσικό αέριο, υγραέριο καυσόξυλα ή pellet, σχεδιάζει να δώσει για πρώτη φορά

φέτος το υπουργείο Οικονομικών.
Η φορολογία στο καύσιμο αναφοράς που χρησιμοποιείται για οικιακή θέρμανση στο πετρέλαιο μειώνεται από την Πέμπτη 15 του μήνα μέχρι και το τέλος του Απριλίου για να καλυφθούν, όπως και κάθε χρόνο, οι ανάγκες των νοικοκυριών. Για φέτος η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται κοντά στα 78 λεπτά (όσο περίπου ήταν και τον περασμένο Μάιο), έναντι 1,05 ευρώ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019.
Η μεγάλη αλλαγή που προετοιμάζει για φέτος το υπουργείο οικονομικών είναι να επιδοτήσει και άλλα καύσιμα εκτός του πετρελαίου. Ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο φυσικού αερίου υπήρχαν νοικοκυριά τα οποία αποκλείονταν τα προηγούμενα χρόνια γιατί θερμαίνονταν με αέριο αντί πετρέλαιο. Ωστόσο για τα αστικά κέντρα δεν αναμένονται να επιδοτηθεί η θέρμανση με καυσόξυλα και pellet για περιβαλλοντικούς λόγους κάτι που δεν θα ισχύει όμως για την επαρχία. Η επέκταση της γκάμας των επιδοτούμενων καυσίμων θα αυξήσει εκ των πραγμάτων και τον αριθμό των δικαιούχων χωρίς να αλλάξουν απαραιτήτως και τα κριτήρια με τα οποία χορηγείται. Θα πρέπει όμως να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία ώστε να θεσπιστούν τα ισοδύναμα του επιδόματος για πετρέλαιο, για το φυσικό αέριο και τα υπόλοιπα καύσιμα για την θέρμανσης των νοικοκυριών.
Προκαταβολικά και φέτος το σύνολο του επιδόματος
Με βάση το σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ θα επαναληφθεί και για φέτος η προκαταβολική καταβολή του συνόλου του επιδόματος πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο έλεγχος των πιστοποιητικών που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί ένα κονδύλι ύψους 83 εκ ευρώ έναντι των 68 εκ ευρώ που δόθηκαν για την περίοδο Οκτωβρίου 2019-Απριλίου 2020. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή του επιδόματος, πρώτο κριτήριο θα είναι οι ανάγκες θέρμανσης ανάλογα με την μέση διάρκεια διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών του χειμερινούς μήνες. Έτσι το ανώτερο ύψος του επιδόματος είναι υψηλότερο στις ορεινές περιοχές που βρίσκονται στην ζώνη Α και αποκλιμακώνεται ανάλογα με την μέση βαρύτητα του χειμώνα στις ζώνες Β, Γ και Δ. Οι περιοχές που περικλείουν οι τέσσερεις ζώνες είναι:
ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Γεωγραφική Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ.
Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες. Έτσι, το επίδομα ξεκινά από τα 64 ευρώ και φθάνει τα 350 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική ζώνη.
Περιμένουν περιορισμένο ενδιαφέρον
Οι εκτιμήσεις των εμπόρων υγρών καυσίμων είναι ότι σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον των καταναλωτών θα είναι περιορισμένο καθώς λόγω της παράτασης που δόθηκε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο έως και το τέλος Μαΐου πολλοί καταναλωτές έχουν «φουλάρει» τις δεξαμενές τους (λόγω και της μεγάλης μείωσης της τιμής του πετρελαίου από την αρχή του χρόνου). Παράλληλα ο χειμώνας όταν έρθει θα βρει μεγάλο μέρος των καταναλωτών με επαρκή αποθέματα. Συνεπώς η κατανάλωση, ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του χρόνου και αυτό αν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες.
News247.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου