Thursday, 28 March, 2024

Επίδομα 534 ευρώ: Έρχεται πλαφόν στις αναστολές συμβάσεων του Απριλίου

Ολοκληρώθηκαν χθες οι αλλαγές στις δηλώσεις των αναστολών Μαρτίου για όσους εργαζόμενους εργάζονται σε κομμωτήρια

κουρεία και κέντρα περιποίησης νυχιών, ενώ οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 9 Απριλίου.
Οι εργαζόμενοι που άρχισαν να επέστρεψαν στην εργασία τους από 22 Μαρτίου, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 374 ευρώ για το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 21 Μαρτίου. Όσοι παραμένουν σε αναστολή, παρόλο που η επιχείρηση τους λειτουργεί, θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 534 ευρώ για τον μήνα Μάρτιο.
Υπενθυμίζεται πως οι «κόφτες» τζίρου που έβαλε το υπουργείο Εργασίας στις αναστολές συμβάσεων εργασίας περιόρισε τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν σε αυτό το καθεστώς στους 532.208 μισθωτούς (ή 24,9% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα) τον Φεβρουάριο, από 670.404 μισθωτούς (ή 31,3% του εργατικού δυναμικού) τον Ιανουάριο, 673.369 μισθωτούς (ή 31,5%) τον Δεκέμβριο του 2020 και 743.143 μισθωτούς (ή 34,7%) το Νοέμβριο.
Για τον Απρίλιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να παρατείνει τις αναστολές, αλλά πιο στοχευμένα, στους κλάδους δηλαδή που θα παραμείνουν κλειστοί όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ψυχαγωγία κλπ.
Μάλιστα υπό επεξεργασία βρίσκονται και νέα κριτήρια που θα περιορίσουν κι άλλο τους δικαιούχους, ώστε οι αναστολές σιγά-σιγά να στοχεύουν σε επιχειρήσεις που θα έχουν πραγματικά ανάγκη την στήριξη, καθώς πλήττονται καθοριστικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια από το πώς θα ανοίξει η οικονομία το επόμενο διάστημα. Εάν για παράδειγμα ανοίξει το λιανεμπόριο, μπορεί να μπει πλαφόν στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να θέτουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που ανοίγουν, παρότι πληττόμενες.
Φωτο: Getty Images/Ideal Images

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου