Friday, 19 April, 2024

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Δελή για τη μεταφορά μαθητών των Μουσικών Σχολείων

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή προς τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Για τη μεταφορά μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.
Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 48 Μουσικά και 6 Καλλιτεχνικά σχολεία. Από την αρχή του σχολικού έτους η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση ενάντια στα σχολεία αυτά.
Αφενός αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τον χαρακτήρα τους και να τα μετατρέψει από σχολεία εκπαίδευσης του μουσικού και καλλιτεχνικού αντικειμένου σε σχολεία ενθάρρυνσης, αφετέρου, με την υπ αρ 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «Μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από την Περιφέρεια» και τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αρ 538834/4-10-18, θέτει χιλιομετρικούς περιορισμούς στην ελεύθερη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
Μέχρι τώρα με βάση τον ιδρυτικό νόμο των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων οι μετακινήσεις πραγματοποιούνταν δωρεάν, με ευθύνη της Περιφέρειας με δημόσιες συμβάσεις.
Τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία είναι διαδημοτικά και οι μαθητές προέρχονται από πολλούς και διαφορετικούς δήμους. Με τη νέα ΚΥΑ που πρακτικά θα ισχύσει για το έτος 2019-20 και για τα επόμενα τρία χρόνια, τα σχολεία θα αποδυναμωθούν από το μαθητικό τους δυναμικό καθώς αποκλείεται η δυνατότητα πρόσβασης στο μεγαλύτερο κομμάτι των μαθητών που ήδη φοιτά σε αυτά (Καλλιτεχνικό σχολείο Περιστερίου εκτός δωρεάν μεταφοράς το 26%, Καλλιτεχνικό σχολείο Κερατσινίου το 53%, Καλλιτεχνικό σχολείο Γέρακα το 12% κ.λ.π) αλλά και εκείνων που θα μπορούσαν να τα επιλέξουν στο μέλλον. Επομένως η φοίτηση καθίσταται απαγορευτική και πλήττεται ο πυρήνας του δικαιώματος στη δημόσια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση εμμέσως πλην σαφώς οδηγεί τα σχολεία αυτά σε μαρασμό τόσο με τη μόνιμη και διαρκή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους όσο και με αυτό το διπλό χτύπημα.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να αποσύρει τη νέα ΚΥΑ που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο τους.
Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου