Thursday, 28 March, 2024

ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης: Καινοτόμες Διδακτικές Πρακτικές

Καινοτόμες Διδακτικές Πρακτικές. «Teaching breastfeeding and nutrition in a CLIL context»

Πώς μαθαίνουν οι μαθητές σήμερα;  Ποιες διδακτικές τεχνικές μπορούν να τους δώσουν την ευκαιρία να γίνουν πιο ενεργοί αποδέκτες της γνώσης που τους προσφέρεται και να συνδυάσουν το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους με τις επικοινωνιακές δεξιότητες μιας δεύτερης γλώσσας;  Ποια γνωστική διαδικασία μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα μέσα από τη σκέψη και την εμπειρία;

Η μεθοδολογία CLIL (Content and Language Integrated Learning) απαντά στα παραπάνω ερωτήματα καθώς περιλαμβάνει τεχνικές διδασκαλίας και ασκήσεις που ενεργοποιούν τη σκέψη του μαθητή συνδυάζοντας την εκμάθηση του επιστημονικού περιεχομένου μέσω μιας δεύτερης γλώσσας. Οι μαθήτριες της Β’ τάξης του τομέα Υγείας, Πρόνοιας & Ευεξίας του ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης, στα πλαίσια των προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, συμμετείχαν φέτος στη μεθοδολογία CLIL εκπαιδευόμενες πάνω στον θηλασμό και τη διατροφή, γνωστικά αντικείμενα από δύο διαφορετικά μαθήματα του τομέα τους και σε συνεργασία με τις καθηγήτριες Νοσηλευτικής, κ. Αδαμίδου, και Βρεφονηπιοκομίας, κ. Κολιοπούλου, με επικοινωνιακό μέσο διδασκαλίας την Αγγλική γλώσσα. 

Καθώς η εμπειρία για τις ίδιες ήταν πρωτόγνωρη,  χρειάστηκε αρχικά να αντιληφθούν έννοιες του επιστημονικού τους αντικειμένου μέσα από την αγγλική γλώσσα και στη συνέχεια να ανταποκριθούν σε ασκήσεις γραπτού και προφορικού τύπου. 

Η εμπειρία του CLIL είναι μοναδική για τους μαθητές και έχει πολλαπλά οφέλη καθώς επιτυγχάνεται υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων στην ξένη γλώσσα ενώ ταυτόχρονα αφομοιώνεται το περιεχόμενο του επιστημονικού αντικειμένου.

 Όπως έγραψαν οι ίδιες οι μαθήτριες στην αξιολόγηση του προγράμματος:

“Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με τη διαδικασία του CLIL και θα ήθελα να την επαναλάβω διότι με βοήθησε να βελτιώσω τον προφορικό μου λόγο στη γλώσσα αυτή και να αναπτύξω κάποιες ικανότητες όπως το να εξηγώ και να μπορώ να παραφράσω φράσεις το οποίο δεν κατείχα προηγουμένως”. “Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε διαφορετικά απ’ότι είχαμε συνηθίσει…Οι ασκήσεις με βοήθησαν να συγκρατώ τις λέξεις που δεν ξέρω χωρίς να χρειάζεται να δω τη σημασία τους…Εάν είχα την ευκαιρία να διδαχτώ ένα διδακτικό αντικείμενο στην Αγγλική γλώσσα, θα ανέβαινε το επίπεδο των γνώσεων μου και η ευκολία στο να μιλάω με περισσότερη άνεση…Είμαι ευχαριστημένη από το πρόγραμμα, με βοήθησε στο να μιλάω προφορικά καλύτερα.”

“Με δυσκόλεψε το λεξιλόγιο…Μου ήταν αρκετά δύσκολο να κατανοήσω το περιεχόμενο…Ανέβηκε το επίπεδο των Αγγλικών μου και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη αν γινόταν και σε άλλα θέματα.” “Το πρόγραμμα μας παρουσιάστηκε με κατανοητό τρόπο…Ήταν κάπως εύκολα αλλά υπήρχαν πολλές επιστημονικές λέξεις.” “Δεν θα ήθελα να είναι κάτι διαφορετικό…Είμαι ευχαριστημένη με το πρόγραμμα. Ανέβηκε λίγο παραπάνω το επίπεδο της γλώσσας μου…Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλό και ευχάριστο.”

Η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, Γερακοπούλου Όλγα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου