Thursday, 28 March, 2024

Επιστολή – αντίδραση για το HOT SPOT στα Γιαννιτσά

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς Υπουργό, Δήμαρχο Πέλλας, Βουλευτές, Φορείς, Εκκλησία για το hot spot στα Γιαννιτσά από τον Ι. Φωκά

Με μεγάλη λύπη χθες, 25 Φεβρουαρίου 2016 πληροφορηθήκαμε, δια στόματος Υπουργού Εθνικής Αμύνης Π. Καμμένου, το σχέδιο άμεσης δημιουργίας hotspot χιλιάδων προσφύγων σε δύο ακριτικές πόλεις της Μακεδονίας, τα Γιαννιτσά και το Κιλκίς.
Σε ότι αφορά στα Γιαννιτσά, όπου γεννήθηκα και είμαι Δημότης, θα ήθελα αρχικά να θυμίσω ότι με μία πολιτικο-στρατιωτική απόφαση, το 2010, εκκενώθηκαν τα στρατόπεδα των Γιαννιτσών εντός ενός μηνός, γεγονός που επιβάρυνε οικονομικά την πόλη μας. Η καταστροφική αυτή απόφαση ρήμαξε στη κυριολεξία την τοπική κοινωνία και την τοπική αγορά της πόλης. Την ίδια χρονική περίοδο, η γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν σε σημείο μηδέν και μη στηριζόμενες από το κράτος, με αποτέλεσμα 500 και πλέον οικογένειες να φύγουν εν μια νυκτί από τα Γιαννιτσά. Αυτό είχε ως συνέπεια 500.000€ μηνιαίως να χαθούν από την τοπική κοινωνία και οικονομία, χρήματα που αντιστοιχούσαν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, καταστήματα εστίασης, διασκέδασης, ρουχισμού κλπ.
5 χρόνια και 8 μήνες αργότερα, η Πολιτεία επανέρχεται με καινούρια απόφασή της για τα Γιαννιτσά. Η κυβέρνηση αποφασίζει να εγκαταστήσει χιλιάδες μετανάστες στην πόλη μας, συγκεκριμένα στο Σ/τρδο Φιλιππάκου σε πρώτη φάση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το εν λόγω στρατόπεδο είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος, στη καρδιά της συνοικίας της Νέας Τραπεζούντας ενώ από την δυτική πλευρά, τα σύρματα του στρατοπέδου βλέπουν στις αυλές δεκάδων σπιτιών. Ανατολικά το στρατόπεδο έχει άμεση πρόσβαση σε ακάλυπτη περιοχή, η οποία συνορεύει με τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συγκροτήματα της πόλης τα οποία λειτουργούν και ως νυχτερινά. Δυτικά επίσης υπάρχουν, εκτός από τις πολλές κατοικίες, και νεκρά σημεία, τα οποία οδηγούν σε περιοχές όπου δεν θα υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την αστυνομία, σε περίπτωση που ξεχυθούν προς τα εκεί οι μετανάστες. Προκύπτουν κατά συνέπεια αγωνιώδη ερωτηματικά σχετικά με την προετοιμασία των διαδικασιών υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών καθώς και της κατάλληλης φύλαξης του χώρου αλλά και της ασφάλειας των κατοίκων από παραβατικές και εγκληματικές συμπεριφορές.
Η τοπική κοινωνία έχει ισχυρή θρησκευτική ταυτότητα και πατριωτική ιδεολογία, ενώ το στοιχείο του ποντιακού, μικρασιατικού και θρακιώτικου ελληνισμού είναι ιδαιτέρως έντονο. Αντιθέτως οι πολιτικοί της περιοχής ακολουθούν σαν υπνωτισμένοι -ή μήπως δολίως ; – τις κομματικές γραμμές και όχι τις επιταγές των ψηφοφόρων που τους εξέλεξαν.
Η αποδιοργανωμένη κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο δράσης αφού δεν έχει ορίσει τον τρόπο καταγραφής και ελέγχου των προσφύγων, δεν έχει πάρει μέτρα καταστολής και ελέγχου πιθανής έντασης ή ύπαρξης τζιχαντιστών και φαίνεται πως το οποιοδήποτε σχέδιο δράσης/αντίδρασης θα σχεδιαστεί μετέπειτα της έντασης, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε παρόμοια κατάσταση.
Μετά από αυτά, καλώ τον Δήμαρχο Γιαννιτσών και το δημοτικό συμβούλιο να δώσουν έναν υπέρ πάντων αγώνα για τους πολίτες μας και ως μία πρώτη κίνηση να παραιτηθούν, σύσσωμο το ΔΣ, δείχνοντας την έντονη αντίθεσή τους στην υλοποίηση του σχεδίου.
Καλώ τους βουλευτές και τους πολιτευτές όλων των κομμάτων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, να ενωθούν μπροστά στον κοινό κίνδυνο και να δώσουν έναν ανένδοτο αγώνα, με απώτερο σκοπό την ακύρωση του εν λόγω σχεδίου. Οι βουλευτές οφείλουν να ακούνε τη φωνή των πολιτών τους και μόνο, χάρη σε αυτούς απολαμβάνουν τα βουλετικά τους προνόμια και τη βουλευτική τους αποζημίωση και μόνο στους πολίτες οφείλουν να λογοδοτούν αλλά και να παραδώσουν τις θέσεις τους, εάν δεν καταφέρουν την άρση αυτής της απόφασης. Ειδικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσετε τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής σας ώστε να ακυρωθεί αυτό το καταστροφικό σχέδιο. Αφήστε κατά μέρος τις ανόητες δικαιολογίες περί διορισμών της κομματικής σας πελατείας και περί προοπτικής ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Αν δεν καταλαβαίνετε τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί είστε ή ανόητοι ή έχετε σκοτενούς σκοπούς, οπότε και στις δύο περιπτώσεις είστε επικίνδυνοι.
Καλώ τον Μητροπολίτη μας και τους Ιερείς του νομού μας να στηρίξουν τους συμπολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η Εκκλησία έχει στηρίξει τους πολίτες όλα τα χρόνια της κρίσης και έχει επιδείξει σοβαρότητα και θρησκευτική ευλάβεια, μακριά απο σκάνδαλα και παρά θρησκευτικές υποθέσεις. Καλώ την Εκκλησία να δημιουργήσει κίνημα, να προστατεύσει την πόλη από τη μίξη και την πολτοποίηση με το ισλαμικό στοιχείο. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι θα αργά ή γρήγορα θα ατονίσει το σχέδιο περιορισμού των μεταναστών στο στρατόπεδο και πολύ γρήγορα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στην πόλη μας. Στη συνέχεια θα ζητήσουν να αποδώσουν τιμές και να προσκυνήσουν το μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη μας χαρακτηρίστηκε ιερή πόλη των τούρκων εξαιτίας του στυγνού ισλαμιστή στρατηγού τους, ο οποίος κατέσφαξε μεγάλο αριθμό κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης. Και τέλος μην ξεχνάμε ότι καθημερινά θα ακούμε τις φωνές του ιμάμη τους που θα καλεί επιτακτικά τους μουσουλμάνους να προσευχηθούν. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία μας θα είναι ιδιαιτέρως καθοριστική για τη διατήρηση του χριστιανικού μας στοιχείου και της χριαστιανικής μας παράδοσης. Καλώ λοιπόν την Εκκλησια να δημιουργήσει κίνημα αντίστασης και αντίδρασης στην προοπτική να δημιουργηθεί στην πόλη μας χώρος φιλοξενίας προσφύγων.
Καλώ επίσης τους επιστήμονες του νομού μας, τους ιατρούς, τους δικηγόρους, τους καθηγητές, τους οικονομολόγους, αλλά και τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα γιατί αυτή η υπόθεση μας αφορά όλους. Δεν μας χωρίζουν οι ιδεολογίες, τα χρώματα, τα κόμματα και τα συνθήματα, μας ενώνει μόνο το καλό του τόπου μας και αυτός ο δεσμός είναι δεσμός αίματος.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων για το αν συμφωνούν να δημιουργηθεί στα Γιαννιτσά τόπος φιλοξενίας προσφύγων. Και επειδή δεν επιθυμώ να κάνω στείρα αντιπολίτευση αλλά εποικοδομητική κριτική με διάθεση προσφοράς στον τόπο μου, αντιπροτείνω το εξής:
Απαλλοτρίωση με οικονομικούς πόρους της ΕΕ αγροτικών περιοχών σε ακτίνα 30 χλμ. από τις κατοικημένες περιοχές, υψηλά σύρματα, οπτική επαφή σε ακτίνα 200 μέτρων περιφερειακά χωρίς φυσικά εμπόδια και οργάνωση της τοπικής κοινωνίας ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα οργανωμένα.
Η χιλιάδων ετών ιστορία μας, η ιστορία της Μακεδονίας με τον Αριστοτέλη, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον μακεδονικό απελευθερωτικό αγώνα, μας προτρέπει ως Έλληνες να αντιδράσουμε ώστε να μην θάψει η δική μας γενιά την ταυτότητα και την ελληνικότητά μας. Δεν θα αφήσουμε να αλλοιωθεί η παράδοση και η ιστορία μας, θα προστατεύσουμε με τη ζωή μας το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας.
ΥΓ: Να μην βιαστούν κάποιοι δήθεν προοδευτικοί, αριστεριστές, να μιλήσουν περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρατσισμού. Συμπάσχουμε με το δράμα των προσφύγων και ελπίζουμε να βρουν το δρομο τους σε μια άλλη χώρα με ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον και συνθήκες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.
Φωκάς Ν. Ιωάννης

Επιστολή – αντίδραση για το HOT SPOT στα Γιαννιτσά

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου