Thursday, 28 March, 2024

Επιστρεπτέα προκαταβολή: «Παράθυρο« να χαριστεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων

Σχέδιο για «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων γύρων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο

με στόχο να ενισχύσει μεσοπρόθεσμα τη ρευστότητα της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητηθεί από τους εκπροσώπους των θεσμών, καθότι η χώρα εξακολουθεί να είναι υπό εποπτεία (μεταμνημονιακή) να χαριστεί το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 και 3 που καταβλήθηκαν από τον περασμένο Απρίλιο και μετά στους πληττόμενους επιχειρηματίες.
Εφόσον εγκριθεί το αίτημα, οι επιχειρηματίες που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1,2 και 3 θα κληθούν να επιστρέψουν από το 2022, μόνο το 50% των ποσών που έλαβαν.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή και το αίτημα στους θεσμούς
Το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων της επιτρεπτέας προκαταβολής άφησε ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει από τη Βουλή ότι θα δούμε σε ποιο ποσοστό και σε ποιους δε θα είναι επιστρεπτέα η προκαταβολή. Εγώ είμαι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και να πληρώνει ο κόσμος τα χρέη του, αλλά είναι διαφορετικό να πιέσεις κάποιον για χρέη, για τα οποία ευθύνεται, αλλά έχει στοιχεία ανηθικότητας να τον πιέσεις να πληρώνει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται».
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι: «όταν έχεις κλειστή την οικονομία, όταν εφαρμόζεις μέτρα καραντίνας, όταν στον άλλον δεν επιτρέπεις να ασκήσει ανεμπόδιστα την επαγγελματική του δραστηριότητα, όταν του πεις να πληρώσει αυτή τη στιγμή όλα του τα χρέη είναι και παράλογο και ανήθικο».
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με την πληρωμή και την αναστολή των χρεών στις τράπεζες. Υπάρχει μια απόφαση του εποπτικού μηχανισμού των ευρωπαϊκών τραπεζών που λήγει την αναστολή στις 31 Δεκεμβρίου».
Η επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Στις αρχές Ιανουαρίου θα ανοίξει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την πτώση τζίρου στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Δεδομένου του ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η χώρα βρίσκεται σε lockdown, οι πληττόμενοι και άρα, δικαιούχοι της 5ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Το ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα συνυπολογίζει ολόκληρη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και ενδεχομένως θα αφαιρείται μέρος ή όλο ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Πάντως το ελάχιστο ποσό, θα είναι 1.000 ευρώ, ακόμα και μετά την αφαίρεση του ποσού που λήφθηκε κατά την 4η φάση.
Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά θα είναι ο αρχικός, καθώς ανάλογα με το ενδιαφέρον πιθανότατα είναι να αυξηθεί. Κατά την 4η φάση, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,2 δισ. ευρώ και τελικά αναθεωρήθηκε σε 2,2 δισ. ευρώ. Και τα ποσά της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής, θα είναι επιστρεφόμενα, μόνο κατά 50%.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου