Thursday, 28 March, 2024

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας-Αλμωπίας κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας και η διοίκηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εδέσσης

διαμαρτύρεται έντονα για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τη βούληση των μεγάλων πολυκαταστημάτων, των ξένων αλυσίδων στο εμπόριο, των malls, των εκπτωτικών χωριών, που θέλουν να οδηγήσουν στο κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις στο εμπόριο, έρχεται και διαμορφώνει συνθήκες για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές με φωτογραφικές διατάξεις.
Καταπατούνται δηλαδή τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.
Ένα μέτρο αναποτελεσματικό, που κάθε χρόνο αποδεικνύει ότι από την αγορά λείπει το εισόδημα από τους εργαζόμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες για κατανάλωση και όχι ο χρόνος.
Επισημαίνουμε ότι το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος). Συναφώς, προσφέρει και τη δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του. Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στη συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση η Κυριακή τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία. Έτσι, η Κυριακή αντιμετωπίζεται πλέον ως αυτό που είναι, δηλαδή μία ημέρα αναντικατάστατη για την ξεκούραση και τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και ως τέτοια δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα «ρεπό» οποιασδήποτε άλλης ημέρας.
Καταγγέλλουμε τη στρατηγική της κυβέρνησης που υπηρετεί τη βούληση
των πολυεθνικών στο εμπόριο που εκμεταλλεύονται εργαζόμενους καταναλωτές και μικροεπαγγελματίες.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ, ΟΥΤΕ ΟΚΤΩ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου