Thursday, 25 April, 2024

Ερώτηση υποψ. Βουλευτή Πέλλας Ελληνικής Λύσης, Ν. Ξεφτέρη: “Ανάπτυξη ιατρείου διαβητικού ποδιού στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών”

Ανάπτυξη ιατρείου διαβητικού ποδιού στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών

Με παρέμβαση του υποψ. Βουλευτή Πέλλας της Ελληνικής Λύσης, Νικόλαου Ξεφτέρη, η ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας
Θέμα: Ανάπτυξη ιατρείου διαβητικού ποδιού στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών.
Ένας από τους πολλούς κινδύνους που διατρέχουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, είναι ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων τους.
Περίπου το 6% των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας, εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 32000-42000 ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα κατά το παρελθόν,στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως 3100 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων.
Η δημιουργία ιατρείου διαβητικού ποδιού,στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών/Πέλλας, αλλά και σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, θα έδινε τη δυνατότητα στους ασθενείς με διαβήτη,να εκπαιδεύονται στην φροντίδα των κάτω άκρων τους και να έχουν εξειδικευμένη αντιμετώπιση οπότε χρειάζονται, με στόχο την πρόληψη μη αναστρέψιμων επιπλοκών.
Επειδή τα στοιχεία που υπάρχουν διεθνώς για την λειτουργία ιατρείων ποδιού δείχνουν ότι συμβάλλουν στη μείωση ακρωτηριασμών των διαβητικών ασθενών κατά 50%.
Και επειδή στην χώρα είναι 16 συνολικά κρατικά ιατρεία ποδιού και τα περισσότερα στην Αττική ενώ στον Νομό Πέλλας κανένα.
Ερωτάται ο υπουργός:
Υπάρχει και τι προβλέπει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ιατρείου ποδιού, ειδικότερα στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά και σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας της υγείας έτσι ώστε να διασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη στον Νομό Πέλλας, μειώνοντας έτσι τους ακρωτηριασμούς με τις τόσο επιβαρυντικές συνέπειες κυρίως για τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και το περιβάλλον τους;
ΞΕΦΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποψήφιος Βουλευτής Πέλλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου