Friday, 19 April, 2024

Ηλίας Ελευθεριάδης: “Παράνομη και άσκοπη η απαγόρευση κυνηγιού”

Ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιαννιτσών “Ο Φασιανός” Ηλίας Ελευθεριάδης, αντιτίθεται στην απόφαση απαγόρευσης του κυνηγιού, χαρακτηρίζοντας την “Παράνομη και άσκοπη”

Ιστορικά το κυνήγι είναι μια από τις πρώτες δραστηριότητες του ανθρώπου, καθώς αποτελούσε το κύριο τρόπο βιοπορισμού για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Σήμερα το κυνήγι αποτελεί ένα άθλημα μια σύνδεση με τον φυσικό κόσμο, μια επαφή με τη φύση αλλά και έναν τρόπο απόδρασης απ’ την καθημερινότητα. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του κράτους, όπως εκφράζονται από τον Δασικό Κώδικα Ν.Δ. 86/1969, άρθρο 251 παρ. 1. «Η θήρα επιτρέπεται να ασκείται ως άθλημα, καθ’ όλη την Επικράτεια, κατά τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα».
Η αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος», εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προϋπόθεση, φυσικά, αποστολής του σχετικού SMS ή της βεβαίωσης κατ΄ εξαίρεσης μετακίνησης πολιτών, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες. Το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες και ακολουθώντας πιστά και υπεύθυνα τα μέτρα της Πολιτείας είναι αδύνατη η διασπορά του ιού.
Θυμίζω, μάλιστα, ότι, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» ως προς την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο.
Αυτό φαίνεται ότι δεν αναγνωρίστηκε την Παρασκευή 6/11/2020 από τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, αφού σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του απαγορεύεται το κυνήγι σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας.
Ως Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Γιαννιτσών ζητώ από την Πολιτεία οι κυνηγοί να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς μετακίνησης, τηρώντας φυσικά ένα πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας. Ο έλεγχος μετακίνησης των κυνηγών, είναι πολύ εύκολο να διαπιστώνεται από τις αστυνομικές Αρχές καθώς το κυνήγι ασκείται αποκλειστικά και μόνο από πολίτες που διαθέτουν άδεια θήρας, η οποία είναι δημόσιο έγγραφο και εύκολο να επιδειχθεί σε κάθε έλεγχο.
Τονίζω όμως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι κυνηγοί δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα και δεν αναμένουμε αλλά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άρση της απαγόρευσης ειδάλλως θα βρουν όλοι την κυνηγετική οικογένεια μπροστά τους.
Ο Πρόεδρος, Ηλίας Ελευθεριάδης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου