Thursday, 28 March, 2024

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας τίμησε τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάκη Τσίτα

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας (Διοικητήριο) με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Έδεσσας, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση μετά την ομόφωνη απόφαση του νεοσυσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης, ήταν ο διακεκριμένος, συντοπίτης μας συγγραφέας, Μάκης Τσίτας. Σπουδαίος δημιουργός, έχει γράψει εξαιρετικά παιδικά βιβλία, αλλά και διηγήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα. Να αναφέρουμε ότι το μυθιστόρημα του “Μάρτυς μου ο Θεός” το έτος 2014 απέσπασε το 1ο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την μεγάλη προσφορά του συγγραφέα Μάκη Τσίτα στη λογοτεχνία τίμησαν στην εκδήλωση με τιμητική πλακέτα, ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη, ο Περιφ. Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης, επίσης τιμητική πλακέτα απένειμε ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου και ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, κ. Θοδωρής Παπαϊωάννου εκ μέρους όλου του Εφορευτικού Συμβουλίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Υπουργός κα. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Βουλευτής κ. Γιάννης Σηφάκης εκπρόσωποι της Α/βαθμιας και Β/ θμιας Εκπ/σης Ν. Πέλλας, εκπρόσωπος του Διοικητή της ΙΙ Μ/Κ Μ Π, σύμβουλοι της Α/βαθμιας και Β/θμιας και αρκετός κόσμος και παιδιά. Η κα Όλγα Ρωσίδου καθηγήτρια προλόγισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης και ανέπτυξε το ιστορικό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα. Ειρήνη Βαβουλίδου η οποία είναι καθηγήτρια και είναι αποσπασμένη στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας και αναφέρθηκε με την σειρά της στο ιστορικό, στη δομή και στον ρόλο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

IMG_9214 (COPY)

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Συγγραφέα Μάκη Τσίτα ο οποίος μίλησε για την προσωπική καριέρα και τα πρώτα του βήματα ως συγγραφέας καταθέτοντας την προσωπική του εμπειρία σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι στη Λογοτεχνία, πρώτα ως αναγνώστης και μετά ως δημιουργός. Η ομιλία του συγκίνησε όλο το ακροατήριο και τα παιδιά επίσης. Αυθεντικός, ειλικρινής, σεμνός και χαρισματικός, καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, μαθητές του 2ου Δημ. Σχολείου με τον δάσκαλό τους Αντώνη Μητσόπουλο, μαθητές του 4ου Δημ. Σχολείου με την δασκάλα τους Αμαλία Βιληγένη, μαθητές του 8ου Δημ. Σχολείου με την δασκάλα τους Κων/να Χουϊαρίδου, και η ομάδα λυκόπουλων με υπεύθυνη την Κατερίνα Τσουγένη παρουσίασαν αντίστοιχα δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα παιδικά βιβλία του Μάκη Τσίτα: “Απ’έξω κι ανακατωτά”, “Οι φίλοι”, “Αχ αυτοί οι γονείς” και “Ο αδέσποτος Κώστας”. Ο κ. Παπαϊωάννου με συνοδεία μαθητών τραγούδησε το παιδικό τραγούδι “Ο  αγαπημένος ήρωάς μου” και σόλο το “Κοιμήσου αγοράκι μου”, σε στίχους Μ. Τσίτα. Η κα Ελένη Κίτσου, εκπαιδευτικός, αφηγήθηκε το παιδικό παραμύθι του τιμώμενου συγγραφέα «Γιατί δεν μετράς προβατάκια».

Τα κορίτσια του τμήματος Σύγχρονου χορού του γυμναστηρίου της κας Αλεξίας Μαυροπούλου έκλεισαν τη γιορτή με ένα χορευτικό. Όλη η εκδήλωση ήταν πραγματικά μια γιορτή του Βιβλίου, χορεύοντας πάνω σε μουσικές που έντυσαν στίχους παιδικών τραγουδιών του “Δικού μας” συγγραφέα, Μάκη Τσίτα. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης, και δημοσιογράφος, κ. Τάσος Σεραφείμ. Όλα τα παιδιά και οι μεγάλοι ενθουσιάστηκαν από την πετυχημένη αυτή γεμάτη εκδήλωση και στο τέλος ο τιμώμενος συγγραφέας κατά την έξοδο του κοινού στα παιδικά του βιβλία έκανε αφιερώσεις με την υπογραφή του στα παιδιά.

Τα βιβλία του Συγγραφέα Μάκη Τσίτα μπορείτε να τα προμηθευθείτε από το Βιβλιοπωλείο “ΚΡΑΛΛΗ” οδός Αγίου Δημητρίου 39 -Έδεσσα.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας τίμησε τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάκη Τσίτα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου