Wednesday, 24 April, 2024

Η Εθνική Τράπεζα  παραχωρεί δωρεάν – κατόπιν πρότασης της Θ. Τζάκρη – το Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας

Από το γραφείο της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη ανακοινώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν πρότασης της κ. Τζάκρη, παραχωρεί δωρεάν (με το συνημμένο έγγραφό της) το τέμενος του Ισκεντέρ Μπέη που ανήκει στην κυριότητά της στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρόταση παραχώρησης αφορά το τέμενος (τζαμί χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο) και τα πέριξ αυτού (νεώτερης κατασκευής) οικοδομήματα, κτισμένα επί οικοπέδου εμβαδού 2.281,13 τ.μ. που βρίσκεται στα Γιαννιτσά. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας έχει ήδη καταθέσει πλήρη στατική και αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του τεμένους προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Σε συνδυασμό με την πρόταση παραχώρησης της Εθνικής Τράπεζας που αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση του σημαντικού μνημείου, την προστασία του, την ανάδειξή του και την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Μετά την αποδοχή της παραχώρησης από το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Τράπεζα θα προβεί άμεσα στην παραχώρηση του μνημείου προς το Υπουργείο Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας), η οποία θα μπορεί πλέον ως ιδιοκτήτρια να προβεί στην αξιοποίηση του μνημείου μέσω της ένταξής του σε προγράμματα.

Η Εθνική Τράπεζα  παραχωρεί δωρεάν – κατόπιν πρότασης της βουλευτή Θ. Τζάκρη – το τέμενος του Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά στο Υπουργείο Πολιτισμού

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου