Friday, 29 March, 2024

Η “Ενωτική Δράση” Έδεσσας για το νέο ΔΣ: Η συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός

Το νέο θεσμικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως διαμορφώθηκε με το νόμο 4555/2018 («Κλεισθένης»), η καθιέρωση της απλής αναλογικής, αλλά και το αποτέλεσμα

των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στο Δήμο Έδεσσας, θέτουν αυτόματα το ερώτημα που τίθεται έντονα το τελευταίο διάστημα, για το αν είναι εφικτή η διοίκηση του Δήμου με τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αν θα υπάρχουν συναινετικές διαδικασίες μεταξύ των παρατάξεων ή αν θα οδηγηθούμε σε «ακυβερνησία».
Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, τόσο με την ιδρυτική της διακήρυξη, όσο και με την μέχρι σήμερα δράση της, πρότεινε και προωθούσε την συνεργασία και συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, ανεξάρτητα από κομματική ένταξη, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις, με κοινό σκοπό την πρόοδο και την ευημερία.
Είναι αυτονόητο ότι και στο νέο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική μας παράταξη θα επιδιώξει την συνεργασία. Θα προτείνει την υιοθέτηση των δράσεων, των προτάσεων και των διεκδικήσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της.
Ταυτόχρονα θα αποδεχθεί κάθε δημιουργική και αναπτυξιακή πρόταση, από οποιονδήποτε και αν διατυπωθεί.
Θα είμαστε ευτυχείς αν και οι άλλες παρατάξεις επιδείξουν ανάλογο πνεύμα δημιουργικής και ειλικρινούς συνεργασίας. Άλλωστε μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αποκτά νόημα και προοπτική η οποιαδήποτε διάθεση συναίνεσης. Αν αυτή η βασική προϋπόθεση δεν υπάρχει, τότε ο κάθε ένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.
Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και μετά τις εκλογές, είναι δυσοίωνα. Υπήρξαν μέθοδοι και πρακτικές που όχι μόνο δεν βοηθούν οποιαδήποτε συναινετική διαδικασία, αλλά αντίθετα την υποσκάπτουν και την ματαιώνουν.
Οι απειλές και οι εκβιασμοί σε βάρος υποψηφίων άλλων παρατάξεων, η συκοφαντία πολιτικών αντιπάλων και η προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος, αποτέλεσαν προσφιλή πρακτική της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης.
Ακόμη και μετά τις εκλογές, ο κ. Γιάννου και οι συνεργάτες του, επειδή στερούνται επιχειρημάτων και προτάσεων, καταφεύγουν σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος υποψηφίων και εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, δημοτικών παρατάξεων καθώς και σε βάρος του προσωπικού του Δήμου.
Αυτή την συμπεριφορά την καταγγέλουμε και την καταδικάζουμε. Το ίδιο θα κάνουμε και σε όλη την επόμενη θητεία.
Η συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός. Ή θα έχει ως βάση τον ειλικρινή και γόνιμο διάλογο ή δεν θα υπάρξει. Οι ευθύνες όσων θα ευθύνονται για μια τέτοια εξέλιξη θα καταγγελθούν δημόσια από εμάς. Την ίδια στάση ευελπιστούμε ότι θα τηρήσουν και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις. Διαφορετικά η συναίνεση θα μετατραπεί σε συνενοχή.
Στα πλαίσια της πλήρους ενημέρωσης των δημοτών, προκειμένου να γνωρίζουν τι συζητείται στο δημοτικό συμβούλιο, ποιoς καταθέτει προτάσεις και έχει συναινετική συμπεριφορά και ποιος ενδεχομένως την υπονομεύει, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ θα προτείνει την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Υποσχόμαστε στους συνδημότες μας ότι θα είμαστε πάντα χρήσιμοι, δημιουργικοί και συναινετικοί, ακολουθώντας τις αρχές μας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου