Saturday, 20 April, 2024

Η συγκλονιστική ομιλία του Χριστόδουλου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, στην Καρυδιά Έδεσσας

Με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (28 Ιανουαρίου 2008) οι χρήστες του διαδικτύου

έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από τα έργα και τους λόγους του σπουδαίου αυτού εκκλησιαστικού ηγέτη.

Ένα από τα δημοφιλέστερα βίντεο περιλαμβάνει απόσπασμα ομιλίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κατά το οποίο μιλά με τρεμάμενη φωνή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου του 2007 στην Καρυδιά Έδεσσας, όπου βρίσκεται το μνημείο των Μακεδονομάχων Τέλλου Άγρα και Αντώνη Μίγγα.

Στο απόσπασμα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος λέει: “Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Και η Μακεδονία είναι αυτή που κρατάει ψηλά τα λάβαρα με τέτοιες ιστορίες αναμνήσεις, με την ιστορική μνήμη καθάρια χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές, χωρίς υπαγορεύσεις. Για αυτό καλό θα ήτανε όλοι οι Έλληνες να έρχονται από καιρού εις καιρόν στη Μακεδονία και να προσέχουνε που πατάνε, γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσεις χώμα ιερό, μπορεί να πατήσεις έναν τάφο, μπορεί να πατήσεις ένα λείψανο. Είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσία. Αυτή η θυσία μας δίνει ζωή. Αυτή η θυσία μας συντηρεί και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει, θέλει να μη μιλάμε για αγώνες, να μη μιλάμε για πολέμους, να μη μιλάμε για θυσίες”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το συγκλονιστικό απόσπασμα από την ομιλία του μακαριστού Χριστοδούλου:

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου