Friday, 19 April, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Έτοιμο συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εξαρχής στο κέντρο της πολιτικής της την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για αυτό ιδρύθηκε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Βιομηχανίας.

Ειδικά λοιπόν στον τομέα της μεταποίησης σχεδιάζουμε ένα ολιστικό πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων: τις λειτουργούσες, τις υπό ίδρυση αλλά και τις κλειστές σήμερα βιομηχανικές μονάδες.
Πλαίσιο για επιχειρηματικές και οικονομικές συνεργασίες
Βασική πολιτική κατεύθυνση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να προωθήσουμε ένα νέο πλαίσιο που θα ευνοεί τις επιχειρηματικές και οικονομικές συνεργασίες. Κύριος άξονας αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός απλού και σαφούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ευνοεί τις επενδύσεις, με έμφαση στις άμεσες ξένες επενδύσεις – αλλά όχι μόνο. Για αυτόν τον λόγο ήδη απλοποιούμε όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Από φέτος και μέχρι το 2018 όλοι οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα θα έχουν ένα απλό, φιλικό και ξεκάθαρο πλαίσιο αδειοδότησης.
Λειτουργούμε επίσης για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα συλλογικό όργανο διαβούλευσης, το Φόρουμ Βιομηχανίας, με την ισόρροπη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και της διοίκησης, με σκοπό να παράγει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βιομηχανική πολιτική. Οι προτάσεις αυτές που σύντομα θα παρουσιαστούν θα συνδράμουν τόσο τις υπό ίδρυση μεταποιητικές επιχειρήσεις όσο και τις ήδη λειτουργούσες βιομηχανίες στη χώρα να επενδύσουν και να επικεντρωθούν στην παραγωγή και στα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα.
Ταχύτερη αδειοδότηση – Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Εκτίμησή μας είναι ότι οι αλλαγές προς την κατεύθυνση της ταχύτερης αδειοδότησης σε συνδυασμό με την αξιοποίηση τόσο του ΕΣΠΑ που ξεκινά σε λίγες ημέρες και του νέου αναπτυξιακού νόμου που σύντομα ανακοινώνουμε, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας. Όμως φιλοδοξούμε μέσα από τη συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό τομέα και τους επιχειρηματικούς φορείς να δημιουργήσουμε σύντομα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα κινητοποιούν ευρύτερους και μεγαλύτερους ιδιωτικούς και κοινοτικούς πόρους προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της παραγωγικής μας βάσης.
Επανεκκίνηση κλειστών εμβληματικών βιομηχανιών
Παράλληλα, η επανεκκίνηση εμβληματικών βιομηχανιών οι οποίες παραμένουν κλειστές έχοντας διακόψει την παραγωγική τους διαδικασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για ξένες επιχειρήσεις. Άλλωστε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο εφαρμόζονται πολιτικές εξυγίανσης, (ή αλλιώς πολιτικές «δεύτερης ευκαιρίας») οι οποίες ουσιαστικά υποκαθιστούν την πτώχευση και δίνουν δυνατότητες επεκτάσεις σε νέες αγορές. Ήδη εξετάζουμε τις δυνατότητες επανεκκίνησης μονάδων, που διαθέτουν τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας, εφόσον στηριχθούν κατάλληλα από την πολιτεία, ώστε να ξεπεράσουν τυχόν υφιστάμενα προβλήματα. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικών για την μεταποίηση, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει όσους επιλέξουν να παράγουν εδώ ανταγωνιστικά προϊόντα.

Θεοδώρα Τζάκρη: Έτοιμο συνολικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής βιομηχανίας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου