Tuesday, 19 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος. Υπάρχει «κράτος Μητσοτάκη»

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη

απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στην πολιτική επικαιρότητα.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος. Υπάρχει «κράτος Μητσοτάκη»


– Αίσθηση προκάλεσε η θέση σας για το πανεπιστημιακό άσυλο
Το γεγονός της ύπαρξης παραβατικότητας σε ορισμένα από τα δεκάδες Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας είναι αδιαμφισβήτητο. Όπως αδιαμφισβήτητες είναι και οι δυνατότητες άμεσης επέμβασης των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δικαστικών Αρχών, με ή χωρίς πρόσκληση της Συγκλήτου ή του/της Πρυτάνεως, με βάση τη διάκριση της παραβατικότητας σε πλημμέλημα ή κακούργημα. Το ισχύον Νομικό Πλαίσιο προβλέπει την παροχή κάθε δυνατότητας προστασίας από την παραβατικότητα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η εφαρμογή του Ασύλου δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ασφάλεια του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών, εφόσον όμως όλα τα αρμόδια όργανα κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Το νομοθέτημα του κ. Μητσοτάκη είναι «λύκος με προβιά». Αυτό, διότι με πρόσχημα την ασφάλεια επιδιώκει τη χειραγώγηση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και την προληπτική αστυνόμευση, αναιρώντας το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης.
Στην πράξη, η παροχή δυνατότητας σε μη μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας να καλούν την αστυνομία κατά την κρίση τους επαναφέρει στο προσκήνιο λογικές και πρακτικές εποχών που έχουν ηττηθεί οριστικά στη δημοκρατική συνείδηση του Ελληνικού λαού.
– Πώς σχολιάζετε το επιτελικό κράτος;
Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος, έτσι όπως το προβάλει η Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει μία ξεκάθαρη απόπειρα αλλοίωσης της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Πρωθυπουργικό γραφείο με 500 μετακλητούς, πολιτευτές και τεχνοκράτες, γενικοί γραμματείς διορισμένοι από τον κ. Μητσοτάκη και γενικά ένα οριζόντιο και κάθετο σύστημα που αναφέρεται απευθείας σε αυτόν, συνθέτουν το τοπίο ενός «κράτους Μητσοτάκη».
Σε αυτά προσθέστε ότι ο Πρωθυπουργός κρατά στον απόλυτο έλεγχό του την ΕΡΤ, το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την ΕΥΠ, στην οποία διόρισε διοικητή που δεν διαθέτει τα προβλεπόμενα από το νόμο προσόντα και η σταδιοδρομία του εξαντλείται σε ιδιωτική εταιρεία Security, και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Δεν υπάρχει επιτελικό κράτος. Υπάρχει «κράτος Μητσοτάκη», με 51 «κομπάρσους» να υποδύονται τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς.
– Θεωρείτε πως οι ρυθμίσεις για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ» αποτελούν νόθευση της λαϊκής εντολής;
Δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ». Υπάρχει μείζονος σημασίας αλλοίωση της Αυτοδιοίκησης και του χαρακτήρα της, όπως αυτός διαμορφώθηκε με τον «Κλεισθένη». Ο λαός ψήφισε με βάση το συγκεκριμένο νόμο.
Οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων εξελέγησαν με κριτήριο την ικανότητά τους να ασκήσουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει προηγούμενο να αλλοιώνεται ο τρόπος εκλογής και λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών, ενάμιση μήνα μετά την έκφραση του λαού στην κάλπη. Κατ’ ουσία, επιστρέφουμε πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι είχαν «διακοσμητικό» χαρακτήρα και οι Δήμαρχοι, ακόμα κι αν είναι Δήμαρχοι μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα διοικούν όπως τους βολεύει.
– Κλείσαμε έναν μήνα διακυβέρνησης κ. Μητσοτάκη…
Ένας μήνας διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, κρίνοντας από τους νόμους που ψηφίστηκαν στη Βουλή, ισοδυναμεί με τέσσερα χρόνια οπισθοδρόμησης. Είναι σαφές ότι ο Ελληνικός λαός, εάν ο κ. Μητσοτάκης δε λογικευτεί σύντομα, θα αντιδράσει μαζικά και σθεναρά στη μετατροπή της Ελλάδας σε Προτεκτοράτο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.
Πιστεύω, ότι ο κ. Μητσοτάκης με μεγάλη δυσκολία θα κατορθώσει να πλησιάσει το καταγεγραμμένο ρεκόρ «Διακυβέρνησης Μητσοτάκη», το οποίο κατέχει ο αείμνηστος πατέρας του και είναι τρία χρόνια.
– Η υπόθεση NOVARTIS, όσον αφορά στον κ. Σαμαρά μπήκε στο αρχείο. Θεωρείτε πως υπήρξε προβληματική διαχείριση όσο ήσασταν κυβέρνηση;
Η υπόθεση NOVARTIS αποτελεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο, το οποίο είτε μπήκε στο αρχείο η υπόθεση του κ. Σαμαρά είτε μπουν στο αρχείο οι υποθέσεις και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα, στο τέλος, θα διαλευκανθεί, όσα χρόνια κι αν απαιτηθούν. Δεν θα επεκταθώ, διότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και αρμόδια να την κρίνει είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Όταν συμβαίνει μια ληστεία, ακόμα κι αν δεν βρεθούν τα κλεμμένα, η ληστεία έχει συμβεί και στη συνείδηση του λαού το αίτημα για να αποδοθεί Δικαιοσύνη παραμένει επιτακτικό. Δεν αμφέβαλα ότι, η ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, με τη στήριξη του συνόλου της ακροδεξιάς, θα συνέπιπτε με την έναρξη αποφυλακίσεων και «κουκουλώματος» υποθέσεων λεηλασίας του δημοσίου χρήματος. Οι ίδιοι κύκλοι, που πτώχευσαν τη χώρα, δηλώνουν παρόντες και ικανοί να υπερασπιστούν τους συνεργούς τους.
– Στη συζήτηση για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ με ποιο σκεπτικό προσέρχεστε; Ένα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80’;
Το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 και θα έλεγα έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90 είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός της Ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας που σημαδεύτηκε από την πολιτική προσωπικότητα και τον πολιτικό προσανατολισμό του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβίωσής του, όχι γιατί ήταν κακό, αλλά γιατί δεν υπάρχουν σήμερα οι κοινωνικές προϋποθέσεις και οι συσχετισμοί, μετά την ολοκληρωτική συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη.
Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ», στον οποίο αναφέρεστε, δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά η ακριβής απεικόνιση των κοινωνικών δυνάμεων που έφεραν και θα ξαναφέρουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια πλατιά, δημοκρατική διεργασία διαλόγου, που κατά τη γνώμη μου θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και από την οποία θα προκύψει ένα πραγματικά δυνατό Κίνημα του συνόλου των σοσιαλιστικών και αριστερών προοδευτικών δυνάμεων της Ελλάδας. Προσέρχομαι με το σκεπτικό να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις αυτό το σπουδαίο εγχείρημα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
– Τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσετε;
Εμείς ήμασταν η Κυβέρνηση που κατάφερε σε τέσσερα χρόνια να κρατήσει την κοινωνία όρθια, να εξυγιάνει την οικονομία, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε τα φθηνότερα επιτόκια δανεισμού στην ιστορία και θα μείνουμε στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που αφάνισε τη «μίζα» και νομοθέτησε υπέρ των πολιτών και όχι των συμφερόντων.
Εκ των πραγμάτων με αυτή την παρακαταθήκη θα πορευτούμε. Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια στους πολίτες και θα προτείνουμε διαρκώς τις δικές μας θέσεις, οι οποίες θα παραμείνουν συμβατές με το ηθικό αποτύπωμα της διακυβέρνησής μας.
Φυσικά, η αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε θα έχει σαν οδηγό της τη βελτίωση της πολιτικής ζωής του τόπου και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε ό,τι είναι εθνικά ωφέλιμο. Μακριά από εμάς η στείρα αντιπολίτευση.
Σκεφτόμαστε θετικά, δρούμε ριζοσπαστικά και συνεχίζουμε τη μάχη για την επαναφορά της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου