Thursday, 28 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: Διάλυση της ΠΥ Γιαννιτσών από μαζικές ρουσφετολογικές μετακινήσεις πυροσβεστών

Θεοδώρα Τζάκρη Διάλυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών από μαζικές ρουσφετολογικές μετακινήσεις πυροσβεστών

σε άλλες υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιχειρησιακή της επάρκεια

Η μαζική μετακίνηση 12 πυροσβεστών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών προς άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες στη χώρα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια και χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιχειρησιακή επάρκεια της εν λόγω υπηρεσίας, την οδηγεί χωρίς αμφιβολία σε διάλυση και αδυναμία να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα μάλιστα όταν η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ουσιαστικά ακόμη ολοκληρωθεί και η τουριστική και βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή βρίσκεται  σε εξέλιξη. Με δεδομένο ότι διαπιστώνεται μια δυσοίωνη τάση μείωσης του προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιαννιτσών κάτω από το όριο ασφαλεία με αποτέλεσμα να μην μπορέσει η εν λόγω υπηρεσία να ανταποκριθεί επιχειρησιακά σε ταυτόχρονο δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη  κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων

ΘΕΜΑ: «Διάλυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών από μαζικές ρουσφετολογικές μετακινήσεις πυροσβεστών σε άλλες υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιχειρησιακή της επάρκεια»

Παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδο δεν  έχει ουσιαστικά ακόμη ολοκληρωθεί, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εκδηλωθεί 320 πυρκαγιές  στην περιοχή της ΠΕ Πέλλας σε αρκετές δασικές και αγροτοδασικές περιοχές, κυρίως λόγω καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, παρατηρείται το φαινόμενο των μαζικών ρουσφετολογικών μετακινήσεων -αποσπάσεων προσωπικού της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιαννιτσών προς άλλες τέτοιες υπηρεσίες στη χώρα με αποτέλεσμα να καθίσταται αυτή επιχειρησιακά ανεπαρκής.

Ειδικότερα, κατά τις πρόσφατες αποσπάσεις για τη Σχολή Πυροσβεστών στην Πτολεμαΐδα ικανοποιήθηκαν από το Αρχηγείο οι 7 από τις 8 αιτήσεις που έγιναν από υπαλλήλους της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιαννιτσών (ενώ πχ από τη Φλώρινα ικανοποιήθηκαν μόλις οι 2 από τις 9). Επίσης δυνάμει των τακτικών μεταθέσεων μέσα στο Σεπτέμβριο δυο πυροσβέστες μετατέθηκαν από τα Γιαννιτσά για την Κω και τον Οκτώβριο ένας αξιωματικός για Γουμένισσα και ένα πυρονόμος για Μύκονο. Ταυτόχρονα εδώ και μήνες ένας πυροσβέστης είναι αποσπασμένος στη Νάουσα. Τέλος, δυο πυροσβέστες στο τέλος του χρόνου συνταξιοδοτούνται ενώ παράλληλα υπάρχουν πυροσβέστες που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ή πρόκειται να λάβουν άδειες ανατροφής τέκνου.

Η παραπάνω κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα η οργανική δύναμη της Π.Υ. σε επίπεδο Νομού να είναι μόλις 79 πυροσβέστες με τη δύναμη της υπηρεσίας των Γιαννιτσών να αριθμεί 35 άτομα και μάλιστα με δυσοίωνη τάση μείωσης του προσωπικού κάτω από το όριο ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η πυροσβεστική υπηρεσία Γιαννιτσών έχει το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από όλες τις άλλες Π.Υ. της ΠΕ Πέλλας και σε επιχειρησιακό επίπεδο με όλα τα επακόλουθα του ανακριτικού έργου  και  της  πυρασφάλειας. Αυτή την περίοδο μάλιστα στην περιοχή των Γιαννιτσών λειτουργούν 5 εκκοκκιστήρια βάμβακος και ταυτόχρονα εκπέμπεται δασικό περιπολικό, σύμφωνα με το σχέδιο δασών. Επίσης η Π.Υ. Γιαννιτσών καλύπτει επιχειρησιακά και ένα τμήμα του Δήμου Χαλκηδόνας με αστικά σημαντικές κωμοπόλεις (Κουφάλια- Χαλκηδόνα), ενώ στις τάξεις της υπάγεται και ο εθελοντικός σταθμός Κουφαλίων  που αυτή την στιγμή στερείται μονίμου προσωπικού, όπως προβλέπεται, και έχει αδυναμία στελέχωσης από την μητρική υπηρεσία. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται αύξηση των επιχειρήσεων κατάσβεσης εξαιτίας της αύξησης καύσης καυσόξυλων για θέρμανση (ξυλόσομπες, τζάκια, ξυλολέβητες κλπ).

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η Π.Υ. Γιαννιτσών έχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού τόσο σε πυροσβέστες όσο και σε στελέχη με αποτέλεσμα να  αδυνατεί επιχειρησιακά να καλύψει ταυτόχρονα δεύτερο περιστατικό πυρκαγιάς.

Επειδή υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Νομού Πέλλας τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε αυτό του τεχνικού και υλικού εξοπλισμού και όχι υποβάθμιση και διάλυσής της.

Επειδή πρέπει να καλυφθούν συμβάντα που αφορούν τόσο στην τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή (πολλοί τουρίστες και ξενοδοχειακές μονάδες) όσο και στη μεγάλη μεταποιητική δραστηριότητα αγροτικών προϊόντων (πολλές και μεγάλες μεταποιητικές μονάδες και βιομηχανικές επιχειρήσεις).

Επειδή ειδικότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών καλύπτει επιχειρησιακά και ένα τμήμα του δήμου Χαλκηδόνας με αστικά σημαντικές κωμοπόλεις  (Κουφάλια, Χαλκηδόνα).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί το Αρχηγείο ενέκρινε μετακινήσεις/αποσπάσεις/μεταθέσεις προσωπικού από την πυροσβεστική υπηρεσία Γιαννιτσών προς άλλες υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος χωρίς να προβλεφθεί η απαραίτητη αντικατάστασή του;
  2. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα ενίσχυσης της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γιαννιτσών με νέες προσλήψεις ή μετακινήσεις προσωπικού από άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου