Thursday, 28 March, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: «Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει πριν ακόμα ξεκινήσει»

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, ο οποίος διευκρίνισε αφενός μεν ότι η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ και αφετέρου

ότι δεν θα εφαρμοστούν τα αντικίνητρα από την 1η Οκτωβρίου, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς τη μέχρι τώρα αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η Βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Μέχρι  σήμερα έχει ενταχθεί στο σύστημα ένας μικρός αριθμός γιατρών-περίπου 3.200- που σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν τα 3 εκ. πολιτών που έχουν εγγραφεί και στην Πέλλα έχουν ενταχθεί μόλις 36 γιατροί ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 70 για να εξυπηρετήσουν τους 140.000 κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικός Γιατρός»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθεια της να απαξιώσει την εμβληματική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), εισήγαγε το θεσμό του προσωπικού γιατρού, στηριζόμενη σχεδόν αποκλειστικά στα ιδιωτικά ιατρεία, δίνοντας κίνητρα χωρίς προηγούμενο στους ιδιώτες γιατρούς. Ωστόσο, ο νέος αυτός θεσμός έχει ήδη αποτύχει, πριν ακόμα ξεκινήσει.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 3.200 γιατροί  οι οποίοι όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους 3,1 εκ. πολίτες που ήδη εγγράφηκαν. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι πολλοί κάτοικοι των πόλεων προκειμένου και μόνο να αποφύγουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις, εγγράφονται σε γιατρούς που υπηρετούν σε δομές της επαρχίας και μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους.

Ειδικότερα στην ΠΕ Πέλλας με πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκων και επειδή ο κάθε «προσωπικός γιατρός» θα μπορεί (βάση της εγκυκλίου) να έχει στη λίστα του μέχρι 2.000 άτομα, τότε για να εφαρμοστεί αυτός ο θεσμός, θα  πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 70 γιατροί εγγεγραμμένοι στο σύστημα, ενδεχομένως και με μια γεωγραφική κατανομή. Ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί  στο σύστημα περίπου 36 γιατροί από τους οποίους πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε προσυνταξιακή κατάσταση ή είναι αγροτικοί γιατροί.  Ειδικότερα μάλιστα, στα Γιαννιτσά μια πόλη των 30.000 κατοίκων έχουν εγγραφεί στο σύστημα μόλις 3 γιατροί.

Σημειώνεται ότι η εγκατάλειψη (από την άποψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού) των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) καθώς και των Κέντρων  Υγείας που θα μπορούσαν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή του εν λόγω θεσμού, φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη όταν μάλιστα παρατηρείται και απροθυμία του ιδιωτικού τομέα  (στον οποίο η κυβέρνηση έχει επενδύσει πάρα πολύ) να συμμετέχει στον εν λόγω θεσμό.

Επειδή η ενίσχυση της ΠΦΥ δεν θα επιτευχθεί με «νομοθετικά πυροτεχνήματα» του τύπου του προσωπικού γιατρού που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση.

Επειδή ο θεσμός του προσωπικού γιατρού πρέπει να είναι δικαίωμα του πολίτη και όχι υποχρέωση του με την επιβολή μάλιστα τιμωρητικών πρακτικών.

Επειδή διαφαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι οι πολίτες θα προχωρήσουν σε εγγραφή τους στο σύστημα, ωστόσο θα συνεχίσουν πηγαίνουν στους γιατρούς τους, όπως έκαναν μέχρι τώρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Προτίθεστε να επανεξετάσετε το θεσμό του προσωπικού γιατρού προκειμένου να υπάρξει αρχικά πιλοτική εφαρμογή του και στη συνέχεια σταδιακή εφαρμογή του, ώστε εντωμεταξύ να καταγραφούν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν και να διορθωθούν ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του θεσμού;

2.Ποια κίνητρα προτίθεστε να δώσετε προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από τον ιατρικό κλάδο να στελεχώσει το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού;

3.Προτίθεστε να στηρίξετε με νέες προσλήψεις πρωτίστως ιατρικού προσωπικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, τις δημόσιες ιατρικές δομές (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας, κλπ) οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά το θεσμό του προσωπικού γιατρού αποσυμφορώντας τα τμήματα επειγόντων αλλά και άλλα ιατρικά τμήματα των νοσοκομείων της χώρας;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου