Wednesday, 24 April, 2024

Θεοδώρα Τζάκρη: 2.512 παιδιά στην ΠΕ Πέλλας δεν έλαβαν το voucher για την ένταξή τους σε βρεφονηπιακούς

Σε συνέχεια της δημοσίευσης των οριστικών αποτελεσμάτων για την παροχή από την ΕΕΤΑΑ των προβλεπόμενων voucher μέσω ΕΣΠΑ, 84.200 παιδιά σε όλη τη χώρα

περίπου δηλαδή το 1/3 των αιτούντων με πλήρεις φακέλους για voucher, μένουν εκτός αυτής της οικονομικής ενίσχυσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι χιλιάδες οικογένειες τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αναλάβουν από μόνες τους το σχετικό κόστος αφού πλέον έχουμε μπει στο φθινόπωρο και οι ελεύθερες θέσεις στις εν λόγω δομές-βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑπ και ΚΔΑπΑμεΑ-είναι ελάχιστες. Ειδικότερα, στην ΠΕ Πέλλας υποβλήθηκαν 6.223 αιτήσεις, από τις οποίες πλήρεις χαρακτηρίστηκαν οι 5.645. Χορηγήθηκαν 3.133 vouchers ενώ έμειναν εκτός διαδικασίας 2.512 αιτούντες με πλήρεις φακέλους, ήτοι ποσοστό 44,5%.

Προς τούτο,  η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία τον ρωτά: (1) για τις προθέσεις του να διερευνήσει τη δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης»  ώστε  να ενταχθούν όλοι οι αιτούντες που υπέβαλαν πλήρεις φακέλους και (2) για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει προκειμένου να στηρίξει τις αντίστοιχες δημόσιες δομές βρεφονηπιακών σταθμών,  ΚΔΑΠ και ΚΔΑπΑμεΑ που λειτουργούν σε διάφορους δήμους της χώρας ώστε να παραμείνουν ανοιχτές και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: « Voucher εγγραφής σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑπ και ΚΔΑπΑμεΑ μέσω ΕΣΠΑ»

Αφού εξαντλήθηκε η υπομονή 500.000 πολιτών και ελάχιστες ώρες πριν το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑπ και ΚΔΑπΑμεΑ), δημοσιεύτηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για την παροχή από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) των προβλεπόμενων voucher μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό έλαβε χώρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 31/8, στην εκπνοή δηλαδή του Αυγούστου και ενώ οι εν λόγω δομές θα άνοιγαν το πρωί της Πέμπτης 1/9.

Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής διαδικασίας ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στις εγγραφές και κατά συνέπεια στην ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απόφαση της κυρίας Μιχαηλίδου να μεταφέρει τη διαδικασία από την κρατική ΗΔΙΚΑ και να την αναθέσει μέσω της ΕΕΤΑΑ σε ιδιώτη. Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι εν λόγω δομές, 84.200 παιδιά σε όλη τη χώρα, περίπου δηλαδή το 1/3 των αιτούντων με πλήρεις φακέλους για voucher, μένουν εκτός αυτής οικονομικής ενίσχυσης.  Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι χιλιάδες οικογένειες τις αμέσως επόμενες ημέρες να αναλάβουν από μόνες τους το σχετικό κόστος αφού πλέον έχουμε μπει στο φθινόπωρο και οι ελεύθερες θέσεις στις εν λόγω δομές είναι ελάχιστες.

Στην ΠΕ Πέλλας η κατάσταση είναι ανάλογη όπως σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα μητέρες με περισσότερο από 120 μόρια, χήρες και μονογονεϊκές οικογένειες έμειναν εκτός της διαδικασίας και δεν επιλέχτηκαν. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 6.223 αιτήσεις, από τις οποίες πλήρεις χαρακτηρίστηκαν οι 5.645. Χορηγήθηκαν 3.133 vouchers ενώ έμειναν εκτός διαδικασίας 2.512 αιτούντες με πλήρεις φακέλους, ήτοι ποσοστό 44,5%.

Από τα στοιχεία δε, προκύπτει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αντιθέτως το διόγκωσε αφού πέρυσι είχαν αποκλειστεί περί τα 60.000 παιδιά.

Επειδή συμπολίτες μας, γονείς των παιδιών αυτών, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς ακρίβειας, χωρίς το voucher είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν αυτή την αναγκαία δαπάνη από το εισόδημά τους.

Επειδή με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ένας μεγάλος αριθμός παιδιών δεν θα λάβουν το voucher, δηλαδή την ενίσχυση και τη βοήθεια που δικαιούνται και τίθενται εκτός βρεφονηπιακών,  ΚΔΑΠ και ΚΔΑπΑμεΑ.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων που γίνονται κάθε χρόνο αφορά σε ποσοστό πάνω από 70% κυρίως θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες αντίστοιχες τέτοιες δημόσιες δομές που λειτουργούν σε διάφορους δήμους της χώρας να κλείνουν, αφού αποκλείονται από την χρηματοδότηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεστε να διερευνήσετε την δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» ώστε  να ενταχθούν όλοι οι αιτούντες που υπέβαλαν πλήρεις φακέλους;
  2. Με ποιες ενέργειες προτίθεστε να στηρίξετε τις αντίστοιχες δημόσιες δομές βρεφονηπιακών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑπΑμεΑ ώστε να παραμείνουν ανοιχτές και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά προσχολικής ηλικίας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου