Tuesday, 23 April, 2024

Θεραπεία πρωτονίων: Πρωτοπόρος κατά του καρκίνου

Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Γιαννιτσών διοργάνωσε ακόμη μία εξαίρετη εκδήλωση, το βράδυ της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δήμου Πέλλας, με θέμα “Η προσφορά της σύγχρονης Ακτινοθεραπείας, στη μάχη κατά του καρκίνου” και ομιλητή τον Ακτινοθεραπευτή – Ογκολόγο, Αντισμήναρχο Υγειονομικού, Ιατρό Χρήστο Μπόσκο. Όπως ανέφερε ο ομιλητής, η αντικαρκινική ακτινοθεραπεία με πρωτόνια έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε Ευρώπη και ΗΠΑ και πλέον προσφέρεται και στην Ελλάδα.

openAEI

openAEI2

Σε σύγκριση με την ήδη εφαρμοζόμενη ακτινοθεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται φωτόνια (ακτίνες Χ), έχει το πλεονέκτημα ότι «στοχεύει» στον όγκο, προφυλάσσοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τούς γύρω υγιείς ιστούς, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγηση μεγαλύτερων δόσεων ακτινοβολίας. Πρόκειται για μια μέθοδο ακτινοβόλησης των όγκων με πρωτόνια (θετικά φορτισμένα σωματίδια), η οποία κατατάσσεται στις ακτινοθεραπείες υψηλής ακρίβειας (στερεοτακτική ακτινοθεραπεία).
Θεωρητικά, ακτινοθεραπεία πρωτονίων μπορεί να γίνει σε κάθε καρκινικό όγκο, είτε ενηλίκων είτε ακόμη και παιδιών. Πρακτικά, όμως, αυτό εξαρτάται από το είδος του επιταχυντή που διαθέτει κάθε κέντρο. Σημαντικές και πολύτιμες οι πληροφορίες που δόθηκαν από τον ογκολόγο για την εξελισσόμενη αυτή μέθοδο που ίσως στα επόμενα χρόνια να μπορεί να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους…

Θεραπεία πρωτονίων: Πρωτοπόρος κατά του καρκίνου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου