Thursday, 28 March, 2024

Θ. Τζάκρη: Το επίδομα θέρμανσης μειώνεται από τη ΝΔ μέχρι και 65% στον Δήμο Έδεσσας και πάνω από 20% στους υπόλοιπους δήμους

Η βουλευτής νομού Πέλλας, του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη σημειώνει σχετικά με την απόφαση της ΝΔ για το επίδομα θέρμανσης:

Ο τρόπος καταβολής του επιδόματος θέρμανσης που επέλεξε η ΝΔ πλήττει σοβαρά τους πολίτες της χώρας. Ειδικά στον Νομό Πέλλας χάνουν οι κάτοικοι όλων των δήμων.
Ειδικότερα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι:
Ολόκληρος ο Δήμος Έδεσσας, είχε χαρακτηριστεί ως ορεινός δήμος. Ως εκ τούτου, με τις δύο αποφάσεις, που είχαν εκδοθεί πέρυσι από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντασσόταν αυτόματα στην Α’ ζώνη σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Βάση των αποφάσεων αυτών, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Έδεσσας δικαιούντο επίδομα έως 500 ευρώ οι άγαμοι και έως 625 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Φέτος, με βάση τις αποφάσεις ΝΔ-Σταϊκούρα, ολόκληρος ο Δήμος Έδεσσας, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι ορεινός, υποβιβάζεται ουσιαστικά στη ζώνη Β’ και οι κάτοικοι αυτού δικαιούνται μόλις 180 ευρώ οι άγαμοι και έως 198 ευρώ όσοι έχουν ένα παιδί, 216 ευρώ όσοι έχουν δύο παιδιά, 234 ευρώ όσοι έχουν τρία παιδιά κτλ.
Υφίσταται δηλαδή μια μείωση που φτάνει μέχρι και το 65% στο επίδομα θέρμανσης σε σύγκριση με πέρυσι.
Αντίστοιχα, οι κάτοικοι του Δήμου Πέλλας, του Δήμου Σκύδρας και του Δήμου Αλμωπίας πέρυσι ως κάτοικοι μη ορεινών δήμων της ζώνης Β’, δικαιούντο έως 192 ευρώ οι άγαμοι και έως 240 ευρώ οι έγγαμοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Τώρα οι κάτοικοι των μη ορεινών κοινοτήτων των δήμων αυτών χάνουν 20% και δικαιούνται 144 ευρώ οι άγαμοι και έως 158 ευρώ όσοι έχουν ένα παιδί και όσοι έχουν 2 παιδιά 172,80 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή μείωση σε σχέση με τον περσινό τρόπο καταβολής του επιδόματος που σε περιπτώσεις ξεπερνάει το 20%.
Οι ορεινές κοινότητες των δήμων αυτών υφίστανται βέβαια μικρότερη μείωση, αλλά και πάλι μείωση. Ενδεικτικά ο άγαμος θα λάβει έως 180 ευρώ (από 192), ενώ όσοι έχουν ένα παιδί 198 ευρώ (από 240).
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου:
«Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις καταβολής, αφού οι δικαιούχοι οφείλουν να δαπανήσουν ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το διπλάσιο του ποσού που θα λάβουν ως επίδομα, προκειμένου να τους χορηγηθεί αυτό ολόκληρο.
Τέλος, οι σχετικές αγορές πρέπει να γίνουν αποκλειστικά και μόνο εντός του έτους 2019, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τους δικαιούχους, ενώ η αξία των αγορών καθορίζεται πλασματικά από την ίδια την απόφαση, καθότι ορίζεται συγκεκριμένη τιμή ανά λίτρο (1,042 €)».
Δηλαδή κάποιος ο οποίος μέχρι 31/12 έχει γεμάτη τη δεξαμενή, κάνει καύσεις τον Ιανουάριο και θέλει να ξαναγεμίσει στις αρχές Φεβρουαρίου δεν έχει αυτή τη δυνατότητα φέτος, ενώ προφανώς την είχε πέρυσι.
Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, έκανε την εξής δήλωση:
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ, αφού κορόιδεψε τους πολίτες σε όλα τα μέτωπα, από το προσφυγικό μέχρι το Μακεδονικό, αφού είπε ψέματα για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προσποιείται ότι χτυπά την υπερφορολόγηση δίνοντας στη συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και συνταξιούχων λιγότερο από μισό ευρώ την μέρα, τώρα μειώνει ουσιαστικά και το επίδομα θέρμανσης. Οι πολίτες όμως της Πέλλας, όπως και ολόκληρης της χώρας, δυστυχώς για τη ΝΔ έχουν και μνήμη και κρίση».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου