Thursday, 25 April, 2024

“ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού Ελλασών”- Η εκδήλωση στα Γιαννιτσά (video)

Φωτογραφίες, επιστολές-ντοκουμέντα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θράκης και κειμήλια του Στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη

παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Ελλασών, που διοργανώθηκε, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Πνευματικό κέντρο των Γιαννιτσών, το βράδυ της Τετάρτης, 20 Νοεμβρίου 2019. Μια όμορφη, συγκινητική εκδήλωση που καθήλωσε με τα ιστορικά στοιχεία, τα αφηγήματα και τα κειμήλια τους παρευρισκόμενους.


Όπως ανέφερε ο Αντισυνταγματάρχης Εμμανουήλ Κλωθάκης, η 2η Μεραρχία Πεζικού ιδρύθηκε μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 με βασιλικό διάταγμα στις 24 Οκτωβρίου 1897 και η δράση της αναπτύχθηκε έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δημοσιογράφος Νατάσα Μποζίνη μίλησε για τη δράση της 2ης Μεραρχίας και τον Κωνσταντίνο Καλλάρη, που αφιέρωσε τη ζωή, αλλά και την οικογένειά του στην Ελλάδα. Ο Στρατηγός έχασε ένα γιο στο μέτωπο της Ηπείρου και άλλον ένα στη Μικρά Ασία… Η ίδια κατέχει σημαντικό μέρος κειμηλίων και αρχείων του Καλλάρη που η αείμνηστη κόρη του η Χρυσηίδα Καλλάρη, της έγραψε στη διαθήκη της, μέσω της ανιψιάς της Αναστασίας Κατσίνη, με στόχο την αποθησαύριση και τη δημοσιοποίηση του.


Ο συγγραφέας και διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Βασίλης Νικόλτσιος, μίλησε για το πότε και πώς τα κειμήλια “αφηγούνται την ιστορία”.

Μέρος φωτογραφιών και κειμηλίων είχαν την ευκαιρία να δουν οι παριστάμενοι στο φουαγιέ του Πνευματικού, όπου και εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Στην Εκδήλωση συμμετείχαν με τα χορευτικά τους Τμήματα, το Λύκειο των Ελληνίδων Γιαννιτσών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Πέλλας “Η Μπίγα”.

https://www.facebook.com/babis.caravidas/videos/10218670859997055/
Χ.Κ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου