Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ι. Καραπαναγιώτης: Οι καταγγελίες του Δημάρχου και η «συναλλαγή» των άλλων!

Ο Ιγνάτης Καραπαναγιώτης κάνει αναφορά στην ανακοίνωση του Δ. Γιάννου: Ο δήμαρχος Έδεσσας στην καταγγελτική του ανακοίνωση της 1-10-2019 0 δείτε εδώ– 

αναφέρεται στο νόμο «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί. Οι αλλαγές που έφερε άρον – άρον η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενίσχυσαν την δύναμη των Δημάρχων ανεξάρτητα από το ποσοστό τους! Γιατί άλλο είναι να παίρνεις το 60% από τον Α΄γύρο και άλλο να αγκομαχάς για το 50+ στο 2ο γύρο. Προφανώς άλλη είναι η Λαϊκή Εντολή στη 2η περίπτωση!
Για να αλλάξεις έναν νόμο πρέπει να τον δεις πρώτα πώς εφαρμόζεται και μετά να νομοθετήσεις τις όποιες αλλαγές στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό λέει η συνταγματική και δημοκρατική αρχή. Δεν αλλάζεις τους κανόνες αμέσως μετά τις εκλογές! Ο “Κλεισθένης” ήταν μια δημοκρατική τομή. Έτσι λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (και όχι μόνο η Τ.Α.) σε όλη την Ευρώπη. Με συναινέσεις. Αλλά εμείς, ξέχασα δεν είμαστε Ευρώπη, είμαστε Ουγκάντα, λειτουργούμε με φύλαρχους! Αυτό που έφερε ο Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός του Μητσοτάκη, οδηγεί σε καταστάσεις Φραγκεστάϊν. Ούτε η δικτατορία θα έφερνε τέτοιο νομοθέτημα όπου ο Δήμαρχος ορίζει την πλειοψηφία όλων των κρίσιμων επιτροπών ανεξάρτητα από το ποσοστό που του έδωσε ο λαός (Οικονομική Επιτροπή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, Διοικητικό Συμβούλιο του Ευ ζην, Δ.Σ. Δημοτικής Επιχείρησης). Αυτό δεν υπήρχε ούτε επί Μεταξά!
Το σύστημα έγινε πιο δημαρχοκεντρικό από ό,τι ήταν πριν 40 χρόνια! Η αντιπολίτευση καθίσταται παντελώς αδύναμη, τα θέματα θα πηγαίνουν από το Δημοτικό Συμβούλιο (που είναι η έκφραση της Δημοκρατίας αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέχθηκαν με απλή αναλογική) στις Επιτροπές όπου ο Δήμαρχος ανεξάρτητα από το ποσοστό του θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό κι αν είναι βιασμός της Λαϊκής έκφρασης! Και γιατί ενοχλήθηκε ο κ. Δήμαρχος; Γιατί σε δύο Επιτροπές τριτεύουσας σημασίας (που δεν προέβλεψε ο Μητσοτάκης ή ο Θεοδωρικάκος να ορίζει ο Δήμαρχος τους δικούς του κατά απόλυτη πλειοψηφία) δεν θα έχει τον Πρόεδρο. Πρόκειται για την Επιτροπή Παιδείας, η οποία συνεδριάζει μια φορά το χρόνο για να αποφανθεί αν πρέπει να συγχωνευθούν τα σχολεία της επικράτειας του Δήμου, με έτοιμες εισηγήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπ. Παιδείας. Σιγά τα ωά! Και ενώ έχει στις τάξεις του το Δημοτικό Συμβούλιο έναν καθηγητή Πανεπιστημίου αντί να κάνει πρόταση ο ίδιος ο Δήμαρχος, φωνασκεί για συναλλαγή των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων!
Κρίμα γιατί τον είχα για πιο ανεκτικό, αν και θα έπρεπε να το υποψιαστούμε μετά από εκείνη την αλήστου μνήμης ενέργειά του να κρεμάσει το πανό στο Δημαρχείο “Κλειστόν λόγω αλλαγής ονόματος” . Τι να έγιναν άραγε οι πύρινες τοποθετήσεις του για το μακεδονικό; Θα τηρήσει και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ακριβώς η Ντόρα και ο Κυριάκος γιατί αυτό επιτάσσει το Εθνικό Συμφέρον, προφανώς. Τι υποκρισία!
Κατά τα άλλα ο Δήμος Έδεσσας πήρε τόσες χρηματοδοτήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ όσο κανένας άλλος δήμος και ας ήταν ο Δήμαρχος πολιτικά αντίθετος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε διακρίσεις. Ούτε στον ύπνο του θα δει ανάλογη αντιμετώπιση επί Ν.Δ.! Εδώ είμαστε και θα κάνουμε τη σύγκριση. Θα λέει «ΣΥΡΙΖΑ» και θα κλαίει! (που θα έλεγαν και οι ποδοσφαιρόφιλοι …).
Ιγνάτης Καραπαναγιώτης, Έδεσσα 2-10-2019

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου