Saturday, 20 April, 2024

Ι. Τζαμτζής για παράταξη «Κοιτάμε μπροστά»: Με ξεδιάντροπα ψέματα κάνει αντιπολίτευση ο συνδυασμός

«Ξεπέρασε τον εαυτό του στα ψέματα, ο συνδυασμός ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ του κ. Γιαννούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην προσπάθεια του να «κτυπήσει» πολιτικά τόσο έμενα ως Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, όσο και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σκύδρας, έγινε το 1985 από την Κοινότητα Σκύδρας. Εγώ δεν υπήρξα ποτέ Κοινοτάρχης στην Σκύδρα.
Η χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού που έγινε από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν έγινε από μένα. Ανέλαβα Δήμαρχο Σκύδρας στις 15-12-1989, μετά από τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου 1989.
Ο συνδυασμός του κ Γιαννούλη ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, λέει ψέματα, ότι έγινε από μένα η χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού Σκύδρας σε λανθασμένο σημείο.
Ο βιολογικός καθαρισμός Σκύδρας, τον οποίο ενέταξα μετά από μεγάλη προσπάθεια στο Ταμείο Συνοχής, ήταν άθλος για τον μικρό, νεοσύστατο από συνένωση 6 κοινοτήτων, Δήμο Σκύδρας. Χωρίς ΔΕΥΑ, αλλά έχοντας φροντίσει να έχουμε πλήρεις μελέτες, ενταχθήκαμε στο Ταμείο Συνοχής γιατί είχαμε ετοιμότητα. Επειδή δεν καλύπταμε την προϋπόθεση το έργο μας να είναι ύψους 15 εκατ. ECU(πρόδρομος του ευρώ), μας ενέταξαν ως ομάδα, τους Δήμους Σκύδρας, Πόρτο Κουφό και Παλιό Καβάλας, για την κατασκευή των βιολογικών μας καθαρισμών.
Όταν έφυγα από τον Δήμο το 1998, είχαν κατασκευαστεί πολλά χιλιόμετρα αποχετευτικού δικτύου σ όλο τον Δήμο Σκύδρας. Το έργο μάλιστα του αγωγού λυμάτων από Μαυροβούνι προς Βιολογικό καθαρισμό, ενώ ήταν δημοπρατημένο, η επόμενη δημοτική αρχή επέλεξε να μην το υλοποιήσει.
Ο συνδυασμός ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ του κ. Γιαννούλη, μόνο μπροστά δεν κοιτάζει.
Κοιτάζει πίσω και προσπαθεί με τεράστια άθλια ψέματα και ρίχνοντας λάσπη σε μένα, με αναφορές στο 1985 (σκέπτονται προφανώς, ποιος θυμάται τώρα τι έγινε τότε), να κάνει αντιπολίτευση» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής.
Τι ειπώθηκε από την παράταξη της Π.Κ. Μακεδονίας
Το αποχετευτικό της Σκύδρας παίρνει τον δρόμο του, μετά τις περιπέτειες στις οποίες το έριξε ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής
Θετική γνωμοδότηση έλαβε από την Επ. Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας το πολύπαθο έργο για την αποχέτευση του Δήμου Σκύδρας.
Η ιστορία του έργου ξεκινά αμέσως μετά τις πλημμύρες της Έδεσσας το 1979, όπου πνίγηκε στην κυριολεξία μεγάλο μέρος του σημερινού δήμου Σκύδρας, με μεγάλες καταστροφές και νεκρούς στο Λιποχώρι. Το 1985 εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όπου χωροθετήθηκε η θέση του Βιολογικού Καθαρισμού της Σκύδρας. Με ευθύνη του κ.Τζαμτζή ωστόσο,η χωροθέτηση έγινε σε λανθασμένο σημείο, καθώς βρίσκεται σε έναν βαλτότοπο, εντός της λεκάνης απορροής η οποία λειτουργεί και ως λεκάνη εκτόνωσης της τάφρου 66, με εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας ακριβώς λόγω συχνών πλημμυρών. Μέχρι και σήμερα αποτέλεσμα αυτού το γεγονότος είναι ότι η περιοχή πλημμυρίζει και συχνά καταγράφονται πολλές ζημιές στον μηχανικό εξοπλισμό (αντλίες κλπ), ενώ πρόσφατα έγινε μια μικρή θωράκιση για να μην εισέρχονται τα νερά εύκολα μέσα. Ο Βιολογικός Καθαρισμός ολοκληρώθηκε το 2007. Ωστόσο, επειδή η Σκύδρα συνενώθηκε με τον Δήμο Μενηίδας, υπάρχει ανάγκη επεξεργασίας λυμάτων και των οικισμών που δεν είχαν περιληφθεί εξαρχής.
Το έργο είχε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ επι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τοπικά στελέχη της Ν.Δ. έβαλαν τους Δημάρχους να ζητήσουν επανένταξη των έργων στο πρόγραμμα Α. ΤΡΙΤΣΗΣ για να φαίνεται ότι το έργο εντάχθηκε επί Ν.Δ. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ακόμη δίκτυο αποχέτευσης στο Ριζό και σε ένα μέρος του Μαυροβουνίου, ενώ τα χωριά Πλεύρωμα, Αρσένι και Πετριά έχουν δίκτυο αλλά ρίχνουν ανεπεξέργαστα τα λύματα στην τάφρο 66. Χωρίς την κομματική εμμονή των στελεχών της Ν.Δ. αυτά τα προβλήματα τώρα θα ήταν ήδη λυμένα και η τάφρος θα είχε απαλλαγεί από ένα μεγάλο μέρος της ρύπανσης.
Η παράταξή μας υπερψήφισε θετικά για το θέμα, χωρίς κομματικές παρωπίδες και για να λυθεί ένα χρονίζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Τους τοπικούς φορείς και τη διοίκηση της Περιφέρειας θα πρέπει να προβληματίσει και η αναγκαιότητα για την κατασκευή και δεύτερου Βιολογικού Καθαρισμού στα χωριά του πρώην Δήμου Μενηίδος, με σωστότερη χωροθέτηση εκτός της ζώνης πλημμυρών, που θα αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το πρόβλημα.
Είναι σίγουρο ότι η Διοίκηση Τζιτζικώστα με την ίδια ανευθυνότητα κάνει τα ίδια ακριβώς με σκοπιμότητα και σε άλλες περιοχές της Κ. Μακεδονίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου