Saturday, 20 April, 2024

Κίνητρα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών το Επιμελητήριο Πέλλας

Το Επιμελητήριο Πέλλας και ο πρόεδρος Ι. Τσώτσος με μία επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού και κατ΄επέκτασιν της Βόρειας Ελλάδας λόγω των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ, της φυγής σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και του ανταγωνισμού.

Η επιστολή:
Κύριε Υπουργέ,
Μετά από τη συνάντησή μας στα εγκαίνιά της έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και τη συζήτησή μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδος λόγω του ανταγωνισμού που υφίστανται από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στις γειτονικές χώρες, σας γνωρίζουμε ότι συζητήσαμε εκτενώς το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πέλλας.
Κοινές διαπιστώσεις από το σύνολο των επιχειρηματιών – μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Πέλλας είναι οι ακόλουθες.
Η Βόρεια Ελλάδα στο σύνολό της από τον Έβρο μέχρι και τα Ιωάννινα αιμορραγεί συνεχώς από τη μετεγκατάσταση χιλιάδων επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες όπου οι εκεί εγκατεστημένες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον με πολύ ευνοϊκό φορολογικό σύστημα (φορολογικοί συντελεστές από 0-12%) αλλά και με ελάχιστο εργατικό κόστος.
Μόνο τα τελευταία χρόνια πάνω από 2.000 επιχειρήσεις μετεγκαταστάθηκαν σε χώρες στα Βόρεια και Ανατολικά σύνορά μας, ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Στόχος του Υπουργείου σας πρέπει να είναι η διατήρηση των επιχειρήσεων που ακόμα λειτουργούν στη Βόρειο Ελλάδα, η στήριξή τους με μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επίπεδα που υπάρχουν στα Βόρεια και Ανατολικά σύνορά μας καθώς και του κόστους λειτουργίας και παραγωγής, αλλά και κίνητρα για τον επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες.
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε τη δημιουργία ειδικού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος που να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος (από τον Έβρο μέχρι τα Ιωάννινα) ώστε να δοθούν κίνητρα για επαναπατρισμό των επιχειρήσεων και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας και παραγωγής, κάτι που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους για να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές, με βασικό στόχο, να μπορέσει η επιχειρηματικότητα στο σύνολό της να επιβιώσει και να αποτελέσει το εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας.
Ο Πρόεδρος Ιορδάνης Τσώτσος

Κίνητρα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών το Επιμελητήριο Πέλλας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου