Friday, 19 April, 2024

Καιρός: Έντονα φαινόμενα και την Πέμπτη – Η «ψυχρή λίμνη» επιμένει

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και την Πέμπτη (25/8) σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό.

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών, τα φαινόμενα αναμένονται κατά τόπους έντονα, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας για τα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο σε κυρίως 11 περιοχές.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή (26/8) για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται ότι θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ για επικίνδυνα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο -11 περιοχές στο «μάτι»

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η κακοκαιρία που «χτύπησε» κατά τόπους την Τετάρτη (24/8) σχεδόν όλη την Ελλάδα, καθώς διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας αντιμετώπισαν (και σε μερικές περιπτώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν) σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Αποκλεισμοί δρόμων, διακοπές ρεύματος, σοβαρές πλημμύρες, πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις ακόμα και υδροστρόβιλοι καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Meteo: Η «ψυχρή λίμνη» στην Ελλάδα αναμένεται να έχει διάρκεια

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από τη χώρα μας για τις επόμενες τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά τα φαινόμενα προσδιορίζονται έντονα και επίμονα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Μάλιστα, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης» σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων. ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή την Πέμπτη 25/8/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο), στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως το βράδυ στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στον νομό Φθιώτιδας). Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου