Friday, 19 April, 2024

Καιρός: Έρχεται καύσωνας που θα θυμίζει το ’87! Στους 45°C το θερμόμετρο

Καύσωνας διαρκείας αναμένεται από την Τετάρτη με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Ο μετεωρολόγος του ΟPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε πως η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει από την Τετάρτη αλλά τα πράγματα θα είναι δύσκολα το Σαββατοκύριακο.
Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης η εβδομάδα θα ξεκινήσει με ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες, με μελτέμια και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Ωστόσο, στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, καθώς έρχεται ισχυρός καύσωνας που ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει τον φονικό καύσωνα του 1987.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Χρειάζεται προσοχή και όχι πανικός μιας και σε σχέση με το 1987 έχουμε αρκετά “εργαλεία” στα χέρια μας».
Κατά τον κ. Μαρουσάκη, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ όπως είπε: «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου».
Υπενθυμίζεται πως το 1987 η θερμοκρασία έφτασε τους 44°C και επί οχτώ ημέρες η θερμοκρασία δεν έπεφτε κάτω από τους 30°C ούτε το βράδυ. Ως αποτέλεσμα πάνω από 1300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια των υψηλών θερμοκρασιών.
Συνέχισε, λέγοντας, «προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Κρατήστε όμως ότι οι υποδομές είναι πολύ διαφορετικές. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες».
Το Σαββατοκύριακο τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα καθώς η καυτή αέρια μάζα από την Αφρική θα κατακλύσει το σύνολο της χώρας μας και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου: «Θα υπάρξει ένα “παιχνίδι” της θερμής αέριας μάζας με το μελτέμι για αυτό και χρειάζεται προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα. Θα είναι ο ισχυρότερος καύσωνας για το καλοκαίρι».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου