Wednesday, 24 April, 2024

Καμπανάκι των εργαζομένων για τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Μακρά είναι η λίστα των ελλείψεων σε έμψυχο και άψυχο υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, όπως την καταγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Υπό τις συνθήκες αυτές η (υπο)λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης δεν αποτελεί κορυφή του παγόβουνου, αλλά χαρακτηριστικό σύμπτωμα της παθογένειας που πλήττει τις δομές της υγείας

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου Φλώρινας όπου η χειρουργική κλινική λειτουργεί με δύο επικουρικούς ιατρούς, ενώ ο διευθυντής αμείβεται με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών). Επιπλέον το νοσοκομείο έχει απομείνει με έναν μόνο παιδίατρο, με αποτέλεσμα η κλινική να εφημερεύει μόλις μία ημέρα την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό προκαλεί αρρυθμίες και στη μαιευτική κλινική, καθώς εν απουσία παιδιάτρου δεν εκτελούνται τοκετοί.

Κλειστή τις μισές ημέρες του μήνα είναι και η παιδιατρική κλινική στο Νοσοκομείο Νάουσας. Εκεί δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, όπως και στο νοσοκομείο Γιαννιτσών ενώ λουκέτο μπήκε και στη μαιευτική κλινική (Νάουσας) λόγω έλλειψης ιατρών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα Κέντρα Υγείας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου που την περίοδο αυτή φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες.

Σημάδια κατάρρευσης εντοπίζονται και στα νοσοκομεία-πυλώνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ, στο ‘’Γεννηματάς’’ «ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα».

Στο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης οι μισές κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές καθώς και οι οκτώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Newsroom ΔΟΛ

Καμπανάκι των εργαζομένων για τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου