Wednesday, 17 April, 2024

Καταγγελία για παράνομη κοπή δέντρων στην Κρύα Βρύση

Καταγγελία για παράνομη κοπή δέντρων στην Κρύα Βρύση

Απάντηση, παραίτηση ή έκπτωση: και από τον κ. Παρασκευόπουλο και από τον ΓΟΕΒ και από το Δασαρχείο

 Πριν πέντε ημέρες λάβαμε στον «Λόγο» μία καταγγελία από τον κ. Σαρηγιαννίδη, κάτοικο Κρύας Βρύσης, ο οποίος μας ανέφερε ένα περιστατικό παράνομης κοπής δέντρων στην περιοχή. Το πώς, ποιος και γιατί, το δηλώνει ο ίδιος με μία επιστολή, κάνοντας λόγο για συμπαιγνία και ζητώντας παραιτήσεις των υπευθύνων.

Η επιστολή:

Εξηγήστε μας κ. Παρασκευόπουλε,

Το πρωί της Κυριακής 10 Μαΐου ένας γνωστός μου, γνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές μου ανησυχίες, μού τηλεφώνησε για να με ενημερώσει ότι κάποιοι κόβουν δένδρα στην Αραπίτσα στο ύψος των κοιμητηρίων και μάλιστα οι κορμοί μεταφέρονται σε ιδιωτικό χώρο.

Πήγα αμέσως, επιτόπου. Εκεί είδα ότι πράγματι στον χώρο μεταξύ κοιμητηρίων Κρύας Βρύσης και Αραπίτσας άδειασε ο τόπος. Εκεί ήταν το τρακτέρ – φορτωτής του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κρύας Βρύσης Παρασκευόπουλου (ή της οικογενείας του)  με καρότσα φορτωμένη κορμούς. Ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν εκεί και τον ρώτησα γιατί η κοπή. Μού απάντησε ότι τα κόβει ο ΓΟΕΒ που καθαρίζει τις κοίτες των ποταμών. Δεν συνέχισα τη συνομιλία για να δω που θα πάει το τρακτέρ με την καρότσα. Ω της εκπλήξεως, οι κορμοί κουβαλήθηκαν στον στάβλο της οικογενείας Παρασκευόπουλου, όπου στον περιβάλλοντα χώρο ήδη κείτονταν και άλλοι φρέσκοι κορμοί. Οι φωτογραφίες καταγράφουν την αλήθεια.

Απευθύνθηκα στο Αστυνομικό Τμήμα Κρύας Βρύσης για να καταγγείλω το γεγονός. Εκεί λόγω της γνωστής υποστελέχωσής του δεν υπήρχε αξιωματικός υπηρεσίας. Οι αστυνομικοί, ευγενέστατοι, μού υποσχέθηκαν ότι θα επικοινωνήσουν με τον κ. Παρασκευόπουλο, για να τους δώσει εξηγήσεις, κάτι που μού επανέλαβε ο αξιωματικός υπηρεσίας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγες ώρες μετά. Τους ζήτησα να προσκομισθεί η όποια, αν υπήρχε, απόφαση για την κοπή. Μερικές ώρες μετά, από το Τμήμα μού είπαν ότι υπάρχει άδεια με την οποία ο ΓΟΕΒ θα κόψει δένδρα και αυτή θα προσκομισθεί στο Τμήμα την επομένη, όπως τουλάχιστον τους διαβεβαίωσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

    Εύλογα τα ερωτήματα που εγείρονται:

–Γιατί η κοπή έγινε ημέρα Κυριακή; Έτυχε;

— ο κ. Παρασκευόπουλος  με ποια ιδιότητα προϊστατο της κοπής ;

—γνώριζε ο επίσημος Δήμος αυτή την εμπλοκή;

–αληθεύει ότι στην κοπή χρησιμοποιήθηκε δημοτικός υπάλληλος;

—γιατί χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα της οικογενείας Παρασκευόπουλου;

–οι κομμένοι κορμοί πως κατέληξαν στον σταύλο της οικογενείας;

 Επανερχόμενος σε κάτι παλαιότερο: αληθεύει ότι όταν κόπηκαν δένδρα στον περιφερειακό, οι κορμοί μοιράστηκαν μεταξύ φίλων;

Δύο τελευταία: 1- έτσι κι αλλιώς, πολλοί είναι αυτοί που χωρίς σκέψη αποψιλώνουν τον κάμπο από δένδρα, με δικαιολογία την οικονομική κρίση και άλλοι τόσοι αυτοί που κόβουν δένδρα στις αυλές τους. Δεν ξέρω αν είναι σε γνώση τους ότι τελούν ποινικό αδίκημα, αλλά η ουσία είναι ότι όσο περνά ο καιρός ξεμένουμε από δένδρα, ότι και να σημαίνει αυτό για την υγεία μας, αλλά και την αισθητική του τοπίου. Το ίδιο γίνεται και από επίσημους θεσμούς, οι οποίοι υποτίθεται ότι μεριμνούν για την προστασία του περιβάλλοντος; 2- αν ο κ. Παρασκευόπουλος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μήπως πρέπει να παραιτηθεί ή να τον παραιτήσουν;

Πότε επιτέλους ο πολίτης θα αποκτήσει συνείδηση των δικαιωμάτων του; Πότε θα διεκδικήσει και θα καταγγείλει; Πότε θα πάψει η γκρίνια που περιορίζεται στα όρια του καφενείου; ΥΓ . Είναι 11.20, πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου. Τώρα μόλις παραλαμβάνω έγγραφο του Δασαρχείου Έδεσσας με το οποίο εγκρίνεται η υλοτόμηση ‘’4 αυτοφυών ατόμων λεύκης’’ στην Αραπίτσα. Η έγκριση έχει ημερομηνία 12-5-2015 και η αίτηση κατατέθηκε στις 11-5-2015.

Με λίγα λόγια, ο κ. Παρασκευόπουλος συνελήφθη να κλέπτει οπώρας την Κυριακή 10 Μαΐου. Ισχυρίσθηκε ότι υπήρχε άδεια. Την επομένη, ημέρα Δευτέρα, ως δια μαγείας, ο ΓΟΕΒ καταθέτει αίτηση για υλοτόμηση, προσέξτε, ”ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΛΕΥΚΗΣ”. Καθόλου φωτογραφική όπως καταλαβαίνετε. Και η άδεια δίνεται (τάχιστα) την Τρίτη 12  του μήνα, προφανώς για να καλυφθεί το έγκλημα που ήδη έγινε. Μάλιστα στην έγκριση αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 11 Μαΐου έγινε επιτόπια αυτοψία υπαλλήλου της. Αλήθεια ο υπάλληλος που πήγε επιτόπου την ίδια με την αίτηση ημέρα, τι ταχύτητα, είδε τα δένδρα (που είχαν στο μεταξύ κοπεί) και έκρινε ότι «εμποδίζουν την καλή λειτουργία» της τάφρου; Η απόλυτη συμπαιγνία. Το έγγραφο-έγκριση του Δασαρχείου παρελήφθη από τον ΓΟΕΒ στις 15 Μαΐου. Περιμένω απάντηση, παραίτηση ή έκπτωση: και από τον κ. Παρασκευόπουλο και από τον ΓΟΕΒ και από το Δασαρχείο.

Μετά τιμής

Τάσος Α. Σαρηγιαννίδης

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος ισχυρίστηκε τα ίδια, όπως αναφέρονται στην επιστολή του κ. Σαρηγιαννίδη, ότι δηλαδή, υπήρχε άδεια- έστω κι αν πρώτα κόπηκαν και στη συνέχεια αιτήθηκε και εκδόθηκε- για κοπή τεσσάρων λεύκων στην περιοχή Αραπίτσα, με την ευθύνη να φέρει ο ΓΟΕΒ και ο λόγος ήταν ο καθαρισμός του καναλιού.

P5100395 P5100399

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου