Saturday, 20 April, 2024

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Πέλλας και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας η Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πέλλας» Ολυμπία Παπαδοπούλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Για άλλη μια χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν προϋπολογισμό, ο οποίος είναι κατευθυνόμενος και προσαρμοσμένος στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, με κύριο άξονα την μείωση της χρηματοδότησης του Δήμου από το κράτος και την αύξηση των ιδίων εσόδων.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στις Γενικές Οδηγίες Σύνταξης του Προϋπολογισμού από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι αναφέρονται, ως «φορείς της γενικής κυβέρνησης». Αυτό σημαίνει, πως οι Δήμοι θα εφαρμόσουν, πιστά και απαρέγκλιτα όλες τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν τους ΟΤΑ και έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα με επιβολή της ΕΕ.
Ξεκάθαρος σκοπός τους μέσα και από τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ να αναδιανέμουν τον πλούτο της χώρας.
Αναδιαρθρώσεις, που έγιναν δήθεν για το καλό των Δήμων, μιλούσαν για οικονομική αυτοτέ-λεια που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη. Τελικά οδήγησαν τους Δήμους σε :
— Δραματικές περικοπές πόρων
— Συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών
— Ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων
— Ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό
— Ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών
— Αντικατάσταση του προσωπικού με σταθερά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα από προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, είτε εντός των τοπικών οργάνων, είτε σε παράλληλη σχέση με αυτά ( π.χ. δράση ΜΚΟ, συνετ.επιχειρήσεις, 2μηνα, 5μηνα, εθελοντισμός ).
Με την δέσμευση των ταμειακών αποθεματικών των Δήμων από την κυβέρνηση και την μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κατάσταση πλέον γίνεται δραματική. Τώρα θα πρέπει να πείστηκαν και όσοι είχαν αυταπάτες, ότι οι Δήμοι θα μπορούσαν να σώσουν την χώρα, δίνοντας απλόχερα τα χρήματα του Δήμου στους δανειστές. Ούτε η χώρα σώθηκε ούτε οι Δήμοι. Μάλιστα, όλοι επιβαρυνθήκαμε με ένα μνημόνιο ακόμη.
Σαν σωτηρία προτείνουν την πρακτική της ανταπόδοσης, που είναι επιβεβλημένη προϋπόθεση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, ώστε να τους επιτρέπεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Σε σχετική μάλιστα εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει τις κατευθύνσεις :
«Ασκείστε περιοριστική πολιτική, με υποχρέωση συγκράτησης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Ξεχωρίζει και υποδεικνύει μείωση συγκεκριμένων δαπανών, όπως υπερωριακή απασχόληση, προμήθειες, δαπάνες, επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, Αθλητικοί & Πολιτιστικοί Σύλλογοι, βοήθημα σε αδύναμους, κ.ά.
Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρει πως ανταποδοτικά τέλη, που δεν καλύπτουν την δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας, θα πρέπει να καλύπτονται από την αύξηση των τελών την επόμενη χρονιά.
Η πρακτική της ανταπόδοσης αγκαλιάζει σήμερα πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, τα νεκροταφεία, της υπηρεσίες ύδρευσης, τους παιδικούς σταθμούς, τις δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού και είναι δομές ενταγμένες στην καθημερινότητα του πολίτη.
Χαρακτηρίζουμε τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, φορομπηχτικό και αντιανα-πτυξιακό και αυτό φαίνεται και από τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία του :
Τα έσοδα από 37.870.238 € το 2015 με εισπραξιμότητα 50%, μειώνονται σε 32.530.126 € το 2016.
Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα από 8.667.361 € το 2015, μειώνονται σε 4.773.821 € το 2016, όταν εισπράχθηκαν μόνο 120.630 €.
Οι χρηματοδοτήσεις από κεντρικούς φορείς ήταν 3.334.634 €, εισπράχθηκαν 96.846ε και υπολογίζονται 2.173.925 € για το 2016.
Οι κοινωνικές δομές ( Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. ΚΑΠΗ, κλπ., που εξυπηρετούν εκατοντάδες συμπολίτες μας και μικρά παιδιά, απειλούνται με κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση, αρχής γινομένης από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, έχοντας χρονικό ορίζοντα ζωής μέχρι 31.12.2015. Τι θα γίνει με τους 37 εργα-ζόμενους που μένουν άνεργοι και τους 800 ωφελουμένους πολίτες από το πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση των δομών αυτών γίνεται από κονδύλια κρατικά και ευρωπαϊκά,που συνεχώς μειώνονται.
Η χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε από το 2009-2014 κατά 62%. Και το 2015 κατά 45% σε σχέση με το 2014. Το 2017-18 θα μειωθεί κατά 23% σε σχέση με το 2015. Η μείωση και στα κοινοτικά κονδύλια επίσης είναι μεγάλη.
Αρνούμαστε για άλλη μια φορά να βάλουμε πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θέλουν να περάσουν μέσα από τους Δήμους. Τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος για τον λαό μας, εξυπηρετούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.
Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2016 και υποσχόμαστε στους συμπολίτες μας, πως θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε, ώστε ο πλούτος της χώρας μας να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Μόνο τότε ο πολίτης θα μπορεί να απολαμβάνει τις δημοτικές και κρατικές υπηρεσίες, που τις έχει ανάγκη και του ανήκουν.
Γι αυτό προτείνουμε :
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.
Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών του Δήμου ( Βρεφικοί- Παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ,ΚΑΠΗ, κλπ. με εργαζό-μενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά δικαιώματα.
Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου-«Καλλικράτης», τις μνημονιακές κατευθύνσεις και τους εφαρμοστικούς Νόμους, που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης , των ΣΔΙΤ και των επιχειρήσεων σε ιδιώτες. Όχι στην δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες του Δήμου.
Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1/5.
Το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και των κοινοτικών κονδυλίων να αξιοποιείται για σύγχρονες προνοιακές, αθλητικές, πολιτιστικές κτηριακές υποδομές.
Μείωση των ανταποδοτικών τελών και φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά λαϊκά στρώματα, άνεργους, μικρομάγαζα .
Αύξηση της φορολόγησης 45% σε τράπεζες, μονοπωλιακούς ομίλους, πολυκαταστήματα. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης στην υγεία, τα φάρμακα, στο Σχολείο.
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας»
Παπαδοπούλου Ολυμπία
Δημοτική Σύμβουλος

Καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Πέλλας και η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου