Thursday, 28 March, 2024

“Κοινωνία σε Κίνηση” Έδεσσας: Ακραία απόπειρα αποπροσανατολισμού και λαϊκισμού

Τι αναφέρει η παράταξη της Έδεσσας “Κοινωνία σε Κίνηση” και ο επικεφαλής της, Γιάννης Τσεπκεντζής: Άλλη μία ακραία απόπειρα αποπροσανατολισμού

και λαϊκισμού από αυτές που δεν μας προκαλούν πλέον καμία έκπληξη διαπιστώσαμε από τα δελτία τύπου και τις αναρτήσεις του κ. Γιάννου σχετικά με την εκμίσθωση τεμαχίων της ΤΚ Άρνισσας για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου οι οποίες κοινοποιήθηκαν και από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φ. Γκιούρο. Προηγήθηκαν προειδοποιητικές αναρτήσεις ιδίου ύφους και γραφής από τον πρόεδρο της  Άρνισσας Ν. Παπαγιαννίδη με τις «απαραίτητες» απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο υποψήφιος επενδυτής παρουσιάστηκε στις αρχές Ιουνίου στο ΤΔ Άρνισσας εκθέτοντας  το πλάνο του και δίνοντας υποσχέσεις για το ύψος των μισθωμάτων, τα ποσοστά ανταπόδοσης στον Δήμο Έδεσσας, θέσεις εργασίας και εργασίες χωματουργικές σε πρόσωπα τα οποία στην συνέχεια μας κατηγορούν για σκοπιμότητες.

Στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο επισημάναμε το πρωτοφανές γεγονός ένας επενδυτής ο οποίος προτίθεται να διαθέσει (σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Άρνισσας) 60εκ ευρώ να παρουσιάζεται σε ένα τοπικό συμβούλιο και όχι στο ανώτατο όργανο του Δήμου. Πρακτική που δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά, σχετικά με τη διασφάλιση της περιουσίας των δημοτών. Μεγαλύτερες όμως απορίες, ακόμα και για υπόγειες διαδρομές, προκαλεί η στάση του Δημάρχου να περάσει το θέμα χωρίς να παρουσιαστεί ο επενδυτής και χωρίς να τον γνωρίζει ο ίδιος. Εκτός και αν τον γνώριζε, έλυσε τα όποια “προβλήματα” και θεώρησε περιττή ενέργεια να γνωρίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι παρατάξεις λεπτομέρειες για την μεγαλύτερη ενοικίαση εκτάσεων στην ιστορία του Δήμου. Αποφασίστηκε λοιπόν η αναβολή του θέματος ώστε να ζητηθεί από τη διοίκηση του Δήμου να παραστεί παρουσιάζοντας την πρόταση. Αν’ αυτού την προηγούμενη Πέμπτη με την διαδικασία του κατεπείγοντος ορίστηκε δημοτικό συμβούλιο για την επόμενη ημέρα χωρίς να προκύπτει από πουθενά ότι προσκλήθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας ή ο ίδιος ο επενδυτής. Εντωμεταξύ κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενήργησε η παράταξη μας προέκυψαν ζητήματα κτηνοτροφικών δικαιωμάτων βάση των άρθρων 195 και 197 του νόμου 3463/2006 όπως και άλλα που άπτονται της διεύθυνσης γεωργίας και της δασικής υπηρεσίας. Τέλος ο ουσιαστικός αντιπολιτευτικός έλεγχος αποκάλυψε την ύπαρξη μίας γερμανικής εταιρείας.

Για να πέσουν λοιπόν για άλλη μια φορά οι μάσκες:

1.Αναμένουμε την παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας με πληρεξούσιο εκπροσώπησης εφόσον δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένη επιχειρηματική μελέτη – πρόταση.

2.Αναμένουμε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου για τα  επίμαχα ζητήματα ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση αδειοδότησης  στην συγκεκριμένη περιοχή του συγκεκριμένου έργου, για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον αγωγές σαν και αυτές των 5εκ του επενδυτή της Εστίας.

3.Κρατάμε τους ισχυρισμούς του Δημάρχου  για 150 ευρώ ανά στρέμμα, για τις θέσεις εργασίας σε κατοίκους  (πόσες άραγε θα είναι;) για το 1% επί των κερδών της επένδυσης  και το θεσμοθετημένο τέλος ΑΠΕ προκαταλαμβάνοντας τους όρους των υπηρεσιών, της οικονομικής επιτροπής και το Δημοτικό Συμβούλιο δείχνοντας την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει ο κ. Γιάννου για τον Δήμο.

4.Δεν μας πείθει το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του για επενδύσεις, όταν 10 χρόνια οι βασικές υποδομές (αγροτικοί δρόμοι-συντηρήσεις δικτύου άρδευσης) της ”βαριάς ” βιομηχανίας της περιοχής μας που είναι η αγροτιά βρίσκονται στο έλεος του θεού.

5.Δεν μας πείθει το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του  όταν η Εστία, το κανναβουργείο, οι κατασκηνώσεις της Σωτήρας, το Ξενία που χάσαμε βρίσκονται στάσιμα ή σε κακά χάλια και βέβαια όταν δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια για την Εθνική οδό στα 10 χρόνια διακυβέρνησης της δημοτικής αρχής.

6.Τιμούμε ως παράταξη κάθε επενδυτή που ενδιαφέρεται για την περιοχή μας.

Το περιεχόμενο όμως που εμείς δίνουμε στην ανάπτυξη μεγιστοποιεί τα οφέλη στην κοινωνία μας και στοχεύει στην μεγαλύτερη δυνατή ανταπόδοση σε αυτή. Εφόσον λοιπόν ξεπεραστούν τα προβλήματα, προτείνουμε τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με τον επενδυτή σύμφωνα με το νόμο των ΑΠΕ ή συμμετοχή στην κοινοπραξία  με ποσοστό επί των κερδών ώστε οι υποσχέσεις να μην μείνουν στα λόγια. Ο Δήμαρχος με βάση τη νέα πραγματικότητα του Κλεισθένη οφείλει να σέβεται τον έλεγχο της αντιπολίτευσης και να αντιληφθεί ότι τα θέματα θα λύνονται όταν θα πείθει την πλειοψηφία με ανοικτές και δημόσιες διαδικασίες και όχι όταν θα αποπειράται να την αιφνιδιάσει.

Γιάννης Τσεπκεντζής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου