Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κορονοϊός: «Κύμα» αιτήσεων για τα 800 ευρώ – Τι πρέπει να κάνετε

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος των 800 ευρώ.
Στην ιστοσελίδα της ΕΡΓΑΝΗ, eservices.yeka.gr, πρέπει να μπουν πρώτα οι εργοδότες με τους κωδικούς taxis και να κάνουν δήλωση αναστολής δραστηριοτήτων εργοδοτών μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Εκεί συμπληρώνονται τα στοιχεία των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, προκειμένου να καταβληθεί η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.
Η πλατφόρμα
Με το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβλήθηκαν 356 φόρμες από εργοδότες, ενώ ανά λεπτό λειτουργίας προστίθενται 100 νέες φόρμες.
Εκτός από τους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και δικαιούνται τα 800 ευρώ, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.
Οι δικαιούχοι
Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα τη λάβουν στις αρχές Απριλίου όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.
Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών, από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, και θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.
Πώς θα δοθούν τα 800 ευρώ
Για να λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα πρέπει να προηγηθούν δύο απαραίτητα «ηλεκτρονικά βήματα».
Αρχικά οι εργοδότες θα δηλώσουν σε ειδική ενότητα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα Εργάνη τους εργαζομένους που απασχολούσαν στην επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή. Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση για την ειδική αποζημίωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους.
Με την υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητά είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας Αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού (θα αναφέρει τα γενικά στοιχεία του εργοδότη, τη νομική μορφή, τη ΔΟΥ που ανήκει) θα παρέχεται ρητή συγκατάθεσή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων της οντότητας για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου