Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας…»

Από τα Γιαννιτσά όπου βρίσκεται, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Μακεδονία, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Α. Τσίπρα.

«Δυστυχώς χθες το βράδυ με την ψήφο τους 153 πρόθυμοι βουλευτές ολοκλήρωσαν την τελευταία πράξη μιας εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια των γραφείων της ΔΗΜ.ΤΟ. στα Γιαννιτσά.

Φίλες και φίλοι, η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, από πέρυσι τέτοια εποχή που είχα ξαναβρεθεί εδώ στα Γιαννιτσά, είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της. Είμαστε απέναντι σε αυτήν τη συμφωνία. Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να την αποτρέψουμε. Εξηγήσαμε, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, εντός και εκτός Ελλάδας, γιατί η συμφωνία αυτή ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα. Ο κ. Τσίπρας και οι υπόλοιποι 152 πρόθυμοι βουλευτές, χθες, με την τελική τους ψήφο, επικύρωσαν κάτι εθνικά απαράδεκτο. Την αναγνώριση, όχι απλά “μακεδονικής” γλώσσας, αλλά ουσιαστικά “μακεδονικής” εθνότητας για τους γείτονές μας. Για να σας το πω πολύ απλά: Είπαν “ναι” στα αιτήματα του κ. Ζάεφ, στα πάγια αιτήματα των Σκοπιανών, εκεί που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πει “όχι”. Εκεί που είπε “όχι” ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Εκεί που είπε “όχι” ο Κώστας Καραμανλής, στο Βουκουρέστι, το 2008. Εκεί που είπε “όχι” ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” και με πολύ μεγάλη ευκολία επέτρεψε σήμερα στους γείτονές μας να υπερηφανεύονται και να ισχυρίζονται ότι αυτοί είναι οι “Μακεδόνες”. Οι μόνοι “Μακεδόνες”, όπως θα μας πουν σε λίγο… αυτό το οποίο είπα και χθες στη Βουλή…

Σκεφτόμουν στη Βουλή, καθώς άκουγα χθες τον κ. Τσίπρα, γιατί άραγε με τόση μεγάλη ευκολία συμφώνησε σε μια απαράδεκτη εθνική παραχώρηση; Και κατέληξα, φίλες και φίλοι, σε ένα συμπέρασμα: Το συμπέρασμα είναι απλό. Οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι υπέγραψαν αυτήν τη συμφωνία, ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που το 2008, όταν εμείς δίναμε τη μάχη στο Βουκουρέστι, υπέγραφαν κείμενα να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σκέτο. Αυτό πίστευαν πάντα, αυτό ήθελαν. Και αυτό, δυστυχώς, τελικά έκαναν πράξη. Δεν αναγνώρισαν ποτέ την ιστορική ιδιαιτερότητα αυτής της περιοχής. Δεν ταυτίστηκαν ποτέ, δεν συντονίστηκαν με τη συνείδηση ενός λαού που γνωρίζει πολύ καλύτερα από αυτούς ποια είναι η Ιστορία του».
Ο κ. Μητσοτάκης, συνέχισε με ορισμένες ιστορικές αναφορές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ -σε αυτά τα χώματα λίγο παρακάτω- ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας, που γνωρίζει ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ήταν αυτοί που επέτρεψαν στην Ελλάδα να συγκροτηθεί ως Κράτος έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Και επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι πιο προσωπικό: Ο παππούς μου, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είχα τη χαρά ποτέ να τον γνωρίσω, πέθανε νέος, το 1944, μέσα στην Κατοχή, ξεκίνησε το 1912 ως επικεφαλής Σώματος Κρητών Εθελοντών να έρθει να πολεμήσει στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Και η φωτογραφία του κοσμεί το γραφείο μου. Και θυμάμαι πάντα ότι κάποιοι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορεί η Μακεδονία να είναι Ελληνική και να είναι ελεύθερη και να είναι το ελληνικό Κράτος αυτό το οποίο είναι σήμερα.

Αυτές, λοιπόν, τις ιστορικές ευαισθησίες, αυτές τις ανησυχίες πάρα πολλών ανθρώπων, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά εδώ στην Πέλλα, στα Γιαννιτσά, ο κ. Τσίπρας δεν τις σεβάστηκε. Είχε το θράσος να αποκαλέσει εθνικιστές και ακροδεξιούς όλους αυτούς οι οποίοι του είπαν το αυτονόητο. Εμείς διαφωνούμε με αυτήν τη συμφωνία. Δεν θέλαμε να περάσει αυτή η συμφωνία. Τι σας είπε σε όλους εσάς φίλες και φίλοι; Σας είπε ακροδεξιούς, σας είπε εθνικιστές. Μας είπε κιόλας -σε μια κατ΄ ιδίαν συνομιλία την οποία είχε με ξένους ηγέτες- και περίπου άμυαλους. Μας είπε ότι μόνο αυτός έχει μυαλό και μόνο αυτός μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο της σκέψης του και της μεγάλης συμφωνίας την οποία έκανε. Όχι, κ. Τσίπρα, το 70% του ελληνικού λαού και το 80% της Μακεδονίας είναι απέναντι στη συμφωνία την οποία υπογράψατε. Και τώρα πέφτει σε εμάς το μεγάλο πολιτικό βάρος να μαζέψουμε τα απόνερα από αυτήν την τραυματική συμφωνία και να δούμε πως θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή, τονίζοντας ότι «αυτά που έχουμε ζήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν προηγούμενο. Άλλοι ψηφίζουν τις Πρέσπες, άλλοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άλλοι κρατάνε τα υπουργεία τους για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Τώρα πιστεύετε πραγματικά ότι υπήρχε περίπτωση η κυρία Κουντουρά και η κυρία Παπακώστα να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν δεν είχαν υπουργείο; Φυσικά και εξαγοράστηκαν: πολιτικά εξαγοράστηκαν, για να στηρίξουν την κυβέρνηση, για να κρατήσουν λίγο ακόμα τις υπουργικές τους καρέκλες».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν αρκεί να καταψηφιστεί ο κ. Τσίπρας, αλλά, όπως τόνισε, η Νέα Δημοκρατία θέλει να κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το 2019 είναι έτος εκλογών και είναι το έτος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Είναι το έτος που, επιτέλους, θα πούμε σε αυτήν την κυβέρνηση τελειώσατε, φύγετε, αρκετή ζημιά κάνατε, μας πνίξατε στους φόρους, μας κοροϊδέψατε, μας εξαπατήσατε και τώρα δώσατε και “μακεδονική” εθνότητα και “μακεδονική” γλώσσα στους γείτονές μας. Ένα από τα τρία αυτά μόνο θα ήταν αρκετός λόγος για να καταψηφιστεί ο κ. Τσίπρας. Δεν μου αρκεί, όμως, φίλες και φίλοι, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι μόνο μια εκλογή απόρριψης του κ. Τσίπρα, του κ. Καμμένου και αυτού του απαράδεκτου συνοθυλεύματος που μας κυβερνά. Εγώ θέλω να κερδίσουμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Θέλω να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ως μια πολιτική δύναμη η οποία την επόμενη μέρα μπορεί να κάνει τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη». Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε τις τέσσερις βασικές προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα: μείωση φόρων και εισφορών, επενδύσεις και νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας και ποιοτική δημόσια και δωρεάν παιδεία, συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή Συμφωνία και μερίδιο ευθύνης έχουν οι κκ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος. Για τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας ειδικότερα, είπε ότι το τελευταίο διάστημα φόρεσε τη στολή του μακεδονικού «αλλά ο κ. Καμμένος έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα μπορεί να έχουμε μία κυρωμένη συμφωνία, δεν απεμπολεί όμως τα εθνικά όπλα που έχει στη διάθεση της, κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα θα το κάνει»!

Για την Πέλλα, ανέφερε ότι «Με την εκλογή μας θα δουλέψουμε μαζί με τους δήμους, μαζί με τις Περιφέρειες για να παράξουμε έργο. Και ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας είναι στις πρώτες προτεραιότητες μας…».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε επίσης, την εκτίμηση ότι στις 26 Μαΐου θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές και οι βουλευτικές εκλογές, και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σε εγρήγορση.

Πριν τα εγκαίνια της ΔΗΜ.ΤΟ. ο κ. Μητσοτάκςη επισκέφθηκε την Ιστορική και Λαογραφική Εστία Γιαννιτσών ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ, όπου έγινε συζήτηση για το ζήτημα της Μακεδονίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου