Tuesday, 23 April, 2024

Κυρώσεις στους γονείς που ζητούν “γνωμάτευση” για να μην φοράει το παιδί τους μάσκα στο σχολείο

Προβληματισμένοι είναι πολλοί γονείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία. Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της χρήσης μάσκας.
Την ώρα που έχει «φουντώσει» η συζήτηση για την χρήση μάσκας ή όχι στο σχολικό περιβάλλον με τους επιστήμονες να απαντούν ότι δεν ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος από την χρήση της για τα παιδιά, γονείς στρέφονται σε γιατρούς, είτε για να ρωτήσουν την γνώμη τους επί του θέματος, είτε ενα πάρουν βεβαίωση για να μην φοράει το παιδί τους μάσκα στο σχολείο.
«Υπάρχουν αρκετές συζητήσεις και τηλεφωνήματα είτε αγχωμένων γονιών για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, τι θα κάνουν με τις μάσκες, είτε γονιών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι καχύποπτοι απέναντι στις μάσκες και θέλουν «γνωμάτευση» για να μην φοράει το παιδί μάσκα στο σχολείο», αναφέρει στο Thestival o Παιδίατρος, Νίκος Καρανταγλής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας.
«Αυτό αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. Και σε επίπεδο ιδιωτικής πρακτικής δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα στα ιατρεία μας αλλά και σε επίπεδο επιστημονικό δεχόμαστε ερωτήσεις, οι οποίες άλλες είναι καλοπροαίρετες και άλλες είναι λιγότερο καλοπροαίρετες. Έχω δεχτεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο πολλά τηλεφωνήματα από γονείς ασθενών, οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί για την μάσκα αλλά δέχτηκα και τηλεφωνήματα “γιατρέ δώσε μας μια γνωμάτευση για το πρόστιμο στον πεζόδρομο”», σημειώνει ο κ. Καρανταγλής.
Σε ποιες περιπτώσεις δίνεται απαλλαγή από τη χρήση μάσκας
Η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία ως η επιστημονικά υπεύθυνη εταιρεία για τη χώρα αναμένεται να εκδώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.
Όπως εξηγεί ο κ. Καρανταγλής, απαλλαγή από την χρήση μάσκας θα χρειαστεί να «πάρουν τα παιδιά που έχουν πολύ βαριά και αρύθμιστα αναπνευστικά προβλήματα και τα οποία είναι ελάχιστα στην ελληνική κοινωνία ή τα παιδιά που έχουν μεγάλη δυσανεξία στο υλικό μιας μάσκας. Αυτά τα παιδιά που θα πάρουν απαλλαγή από την χρήση μάσκας αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους».
Οι κυρώσεις για τους γιατρούς που θα δώσουν πλαστή βεβαίωση για απαλλαγή από τη χρήση μάσκας
Μέχρι στιγμής καταγγελίες για πλαστές βεβαιώσεις δεν έχουν φτάσει στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου, όπως λέει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας. Ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι γιατρός δίνει πλαστές γνωματεύσεις, ενώ δεν τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα έχει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μπορεί να αποφασίσει από απλή επίπληξη έως και προσωρινή στέρηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Στην περίπτωση που δοθεί μία τέτοια βεβαίωση, τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου παραπέμπει την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ξεκινάει έρευνα έτσι ώστε να διευρενηθούν όλες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκε το πιστοποιητικό.
«Θα πρέπει να έχουμε έναν τρόπο να το τεκμηριώσουμε. Αυτό πολλές φορές είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, διότι για να το τεκμηριώσουμε θα πρέπει κάποιος άλλος γιατρός να έχει ή να εξετάσει τον άνθρωπο για τον οποίο εκδόθηκε η βεβαίωση, να διαπιστώσει και να βεβαιώσει ότι δεν εμπίπτει και τότε να αρχίσει αυτή η συζήτηση», υπογραμμίζει στο Thestival o Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης.
«Κατά την άποψή μου τέτοια ενέργεια είναι ένα παράπτωμα, το οποίο ελέγχεται πειθαρχικά. Είναι παράβαση των κανόνων της επιστήμης. Η επιστήμη δεν είναι υποκειμενική. Η άσκηση της ιατρικής επιστήμης είναι αντικειμενική και γίνεται με συγκεκριμένους επιστημονικούς κανόνες», προσθέτει ο ίδιος.
Μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να εξεταστεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου είναι το πόσο «βαρύ» είναι το παράπτωμα. «Αυτό εξαρτάται από το κίνητρο του ιατρού και από το αποτέλεσμα. Δηλαδή αν δοθεί μια πλαστή βεβαίωση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να εκτίθεται και να εκθέτει σε κίνδυνο πολλούς ανθρώπους είναι πολύ πιο σοβαρό από κάτι που είναι πιο έλασσον», αναφέρει.
«Εμείς θα κληθούμε να τεκμηριώσουμε το παράπτωμα, να προσμετρήσουμε την βαρύτητα (αν έχει γίνει και άλλες φορές, τι κινδύνους αντικειμενικά προκαλεί) και ανάλογα θα επιβάλλουμε κάποια ποινή. Γενικά η περίοδος που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοΪού είναι μια περίοδος, που δεν μας επιτρέπει να είμαστε πολύ επιεικείς», τονίζει ο κ. Τσάμης.
“Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας αν εκπαιδευτούν σωστά θα είναι καλύτεροι από εμάς στη χρήση μάσκας“
Την εκτίμηση ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, όπως για παράδειγμα από το δημοτικό και πάνω, αν εκπαιδευτούν σωστά θα είναι καλύτεροι από τους ενήλικες στη χρήση μάσκας, επισημαίνει ο Νίκος Καρανταγλής.
Ο ίδιος προσθέτει πως σε αυτές τις ηλικίες αν γίνει σωστά η χρήση μάσκας τα παιδιά δεν θα προστατευτούν μονάχα από τον κορωνοϊό αλλά θα προστατευτούν από όλες τις υπόλοιπες ιώσεις που ταλαιπωρούν τον κόσμο τον χειμώνα.
«Ο καλύτερος τρόπος για μία ιογενή λοίμωξη σαφώς δεν είναι η μάσκα. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι πρώτον να μην συγχρωτίζεσαι, δεύτερον είναι η καλή υγιεινή των χεριών και να μην βήχεις απο εδώ και από εκεί. Επειδή όμως στο περιβάλλον του σχολείου ο συγχρωτισμός και η καλή υγιεινή των χεριών δεν είναι εύκολα να γίνουν για αυτό πάμε στον τρίτο προστατευτικό τρόπο, που είναι να μην βήχει ο ένας πάνω στον άλλο. Η μάσκα βοηθάει όταν λόγω των συνθηκών δεν μπορούμε να είμαστε σε απόσταση και να έχουμε καλή υγιεινή των χεριών», επισημαίνει ο κ. Καρανταγλής.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου