Thursday, 25 April, 2024

Κόλιντα Μπάμπω στα Γιαννιτσά, με φωτιές μέχρι τον ουρανό!

Κόλιντα Μπάμπω: Το έθιμο που διατηρείται αναλλοίωτο, κάνει την Πέλλα το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων

και φωτίζεται μέχρι τον ουρανό και να παίρνει φωτιά!


Πραγματοποιείται για άλλη μία χρονιά το έθιμο Κόλιντε Μπάμπω στον νομό Πέλλας, όπως και στα Γιαννιτσά από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, 23 Δεκεμβρίου 2019.


Κάτοικοι της περιοχής και Σύλλογοι, άναψαν φωτιές σύμφωνα με το έθιμο, φωνάζοντας «Κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Περιμετρικά του δήμου Πέλλας και σε όλες τις γειτονιές έχει στηθεί γλέντι και χορός…

Στον οικισμό Καρυωτών στήθηκε η μεγάλη φωτιά και από νωρίς τηρήθηκε το έθιμο με τα 9 φαγιά… Ο κόσμος κεράστηκε τα φασόλια με τα αρμιά (το λάχανο τουρσί) και το κρασάκι του και η διασκέδαση συνεχίζεται…

https://www.facebook.com/logos.pellas/videos/2622812127756659/
Παλαιότερα, εκτός από ξύλα, έκαιγαν, κέδρα, αλλά και λαστιχένια παπούτσια που μάζευαν από τις εισόδους των σπιτιών.

Υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των «μαχαλάδων» για το ύψος που θα φτάσουν οι φλόγες και για την ένταση της κραυγής «κόλιντα» που φώναζαν.

Εδώ, ζεσταίνονταν για λίγο οι «καλαντάρηδες» πριν ξαναβγούν στις γειτονιές του χωριού για τα κάλαντα.

Κύριο μέλημα κάθε γειτονιάς ήταν να κρατήσουν τη φωτιά ζωντανή όλο το βράδυ και να αποτρέψουν καλαντάρηδες από άλλες γειτονιές να τη χαλάσουν. Πίστευαν ότι οι φωτιές θα κρατήσουν μακριά από το χωριό τους καλικάντζαρους και τα άλλα στοιχειά, («τσαρβίν»=νεράιδες) θα ζέσταιναν το νεογέννητο βρέφος, και γενικά θα προφύλασσαν το χωριό από το κακό.

Η φωτιά που άναψε στον Νέο Μυλότοπο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου