Thursday, 25 April, 2024

Λουκέτο στα Φαρμακεία την Τετάρτη

Λουκέτο στα Φαρμακεία την Τετάρτη 
Προειδοποιητική απεργία με ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Με δυναμικές κινητοποιήσεις  ετοιμάζονται να απαντήσουν οι φαρμακοποιοί απέναντι στα νέα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και που φανερά επηρεάζουν τον κλάδο, αρχής γενομένης με την απεργία της 10ης Ιουνίου.

Λουκέτο λοιπόν σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου στα φαρμακεία όλης της χώρα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τη «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους, αλλά αντιθέτως θα «αποβεί εις βάρος τους». Οι αιτίες φυσικά είναι βαθύτερες, και σχετίζονται με τα μέτρα για τα φάρμακα και τους φαρμακοποιούς που έγιναν γνωστά από τη συμφωνία με τους δανειστές που ήρθε στη δημοσιότητα. Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Εν τω μεταξύ σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά», έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, στο συνέδριο OTC & Cosmetics Conference 2015.
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση της διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), η οποία περιλαμβάνεται στις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους θεσμούς, ο κ. Λουράντος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανακολουθία, ανεντιμότητα και υφαρπαγή ψήφου».
«Ποιος κερδίζει από αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης; Ούτε ο ελληνικός λαός ούτε οι φαρμακοποιοί ούτε η φαρμακευτική περίθαλψη. Σίγουρα, όμως , χαμένος θα είναι ο κόσμος» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ για να επαναλάβει για μια ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί γνωρίζουν πώς να αντιδρούν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», τόνισε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Σκληρή επιστολή Δαγρέ προς όλους
Ακόμη σκληρότερος εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ Γιάννης Δαγρές, ο οποίος σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, αλλά και τον ελληνικό λαό, τονίζει ότι «Με τεράστια οργή, αλλά κυρίως απογοήτευση μάθαμε ότι υπάρχει πρόταση της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης προς τους ξένους δανειστές για πώληση των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και εκτός Φαρμακείων».
Και συνεχίζει ο κ. Δαγρές:
Το γιατί τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία και με σταθερή και κρατικά διατιμημένη λιανική τιμή έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το εξηγούμε:
– Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι έχουμε δίκιο (2012).
– Ο ΟΟΣΑ, ο αληθινός και όχι ο ψεύτικος του κ. Χατζηδάκη κατά δηλώσεις σημερινού Πρωθυπουργού, λέει επίσης ότι έχουμε δίκιο (2014).
– Η καθηγητική κοινότητα των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών λέει επισήμως και δημοσίως ότι έχουμε δίκιο.
– Ο ΕΟΦ λέει δημοσίως και επισήμως ότι έχουμε δίκιο.
– Η ίδια η καταγεγραμμένη πραγματικότητα λέει ότι έχουμε δίκιο, αν συγκρίνει κανείς τις τιμές και το επίπεδο προστασίας της Δημόσιας Υγείας στα ΜΥΣΥΦΑ μεταξύ χωρών που τα έχουν ρυθμισμένα και χωρών που δεν τα έχουν.
– Με λίγα λόγια ΟΛΗ Η ΠΛΑΣΗ ΛΕΕΙ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ότι έχουμε δίκιο.
– Αυτά που λέμε στα ΜΥΣΥΦΑ δηλαδή ΔΕΝ είναι κανένα χατήρι προς εμάς. Είναι η αλήθεια και προς το συμφέρον του κόσμου.
Οι μόνοι που λένε έτσι απλά και ξερά ότι δεν έχουμε δίκιο χωρίς να λένε ποτέ το γιατί, διότι ξέρουν ότι έχουν άδικο, είναι:
– Οι πωρωμένοι τζιχαντιστές των απορρυθμίσεων και οι αγράμματοι απατεώνες από το ΔΝΤ και τους “Θεσμούς” (βλ. Τρόικα),
– Όσοι περιμένουν να βγάλουν λεφτά για τον εαυτούλη τους από αυτή την ιστορία (σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες παραγωγής που προσδοκούν αυξήσεις τιμών από την απελευθέρωση τιμών),
Στην επιστολή γίνεται αναφορά και για άλλα θέματα του κλάδου, όπως ωράριο, πολυιδιοκτησία κλπ.

Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας – Πέλλας (ΣΦΗΠ) Μπάμπης Γοτουχίδης δήλωσε στον «Λόγο»:
«Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τον εμπαιγμό που υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια με προτάσεις και μέτρα που τελικά επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο και οδηγούν στην υπερκερδοφορία μεγάλων καταστημάτων λιανικής» τονίζοντας ότι η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων είναι επικίνδυνη και κατέληξε πως: «Οι φαρμακοποιοί της Πέλλας, μετά και τη σύσκεψη που έγινε στην Έδεσσα, συντασσόμαστε σύσσωμοι στον πανελλαδικό αγώνα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου