Friday, 19 April, 2024

Μάκης Δημητριάδης, μέλος Π.Ε. ΝΔ: Η Ελλάδα ξανά ισχυρή και υπερήφανη

Καθώς η θητεία της σημερινής κυβέρνησης φτάνει στο τέλος της, αναμενόμενο είναι να έχει έρθει η ώρα του απολογισμού πεπραγμένων

αλλά και των σημαντικών επιτυχιών της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Βέβαιο είναι πως κάποια πράγματα δεν μπορούν να αξιολογηθούν με σημερινούς όρους. Κάποια από αυτά που έγιναν και γίνονται ακόμα στην εξωτερική πολιτικής της χώρας μας, γίνονται με το βλέμμα στο μέλλον.

Η Ελλάδα ακολουθεί μια αποτελεσματική πολιτική, η οποία την αναδεικνύει σε ισχυρό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, ταυτόχρονα όμως προστατεύει και θωρακίζει τα σύνορα της  Ευρωπαϊκής ένωσης. Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν ενισχύσει το ρολό της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο καθιστώντας την ισότιμο και σεβαστό συνομιλητή των μεγάλων και ισχυρών χωρών του πλανήτη.

Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, είναι σαφές ότι αποτέλεσε μια από τις πολλές και σημαντικές επιτυχίες στο έργο του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα πέτυχε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένει θετική πρόοδο στο θέμα της ΑΟΖ με τα Τίρανα μέχρι το τέλος του 2023.

Είναι η πρώτη φορά που η εθνική επικράτεια μεγάλωσε από το 1947 με την αύξηση των χωρικών υδάτων, στην περιοχή του ιονίου πελάγους και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα στον χάρτη έχει μεγαλώσει.

Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Η σύναψη κοινού σχεδίου δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για το έτος 2022, με το οποίο διευρύνεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών στο πλαίσιο του κοινού αμυντικού συντονισμού. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες περιέχουν σαφή δήλωση υποστήριξης των πεποιθήσεων της Ελλάδας, η σταθερά επιτυχημένη αντιμετώπιση του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου είναι μερικές επίσης από τις σημαντικές κατακτήσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.

Οι συμφωνίες αυτές και η συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων της κυβέρνησης έδωσαν την δυνατότητα στην χώρα μας κατά την τετραετία που πέρασε, να προχωρήσει στην ενίσχυση και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων καθώς συνάφθηκαν συμβάσεις – συμφωνίες επί σημαντικού αριθμού προγραμμάτων αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, συνολικής  αξίας  άνω των 10 δις ευρώ, όπως η προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, τριών νέων υπερσύγχρονων φρεγατών (Belharra), και σημαντικού αριθμού ακόμα σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα βαλκάνια προωθώντας την επίλυση διαφορών στην  περιοχή με την προοπτική της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας και συμμετέχει στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων σε θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα παίρνοντας θαρραλέα ξεκάθαρες θέσεις.

Μάκης Δημητριάδης μέλος πολιτικής επιτροπής της ΝΔ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου