Thursday, 28 March, 2024

Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Από τα μέσα περίπου του προηγούμενου μήνα είχαμε ανακοινώσει και ενημερώσει τους συμπολίτες μας για τη συμμετοχή του Δήμου μας και στη φετινή

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας-Ε.Ε.Κ. 2020 (European Mobility Week-E.M.W. 2020).
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την επταήμερη ευρωπαϊκή περιβαλλοντική-οικολογική δράση που υλοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στην οποία συμμετέχουν φορείς κι οργανώσεις όχι μόνον σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεσπίστηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει και την ευθύνη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου συντονισμού της, ενώ σ΄εθνικό επίπεδο ανάλογο ρόλο έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.
Η Ε.Ε.Κ. εστιάζεται στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας μέσα από βιώσιμους, οικολογικούς τρόπους μετακίνησης και κυκλοφορίας στις αστικές κατά βάση περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι: η ορθολογική χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων, το περπάτημα, ο σεβασμός, η προτεραιότητα και η διευκόλυνση στις μετακινήσεις των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες, αναβάθμιση του αστικού – δομημένου χώρου.
Κάθε χρόνο η Ε.Ε.Κ. έχει ένα διαφορετικό θέμα-τίτλο που συμπυκνώνει την ουσία και τους επιδιωκόμενους στόχους της. Το φετινό θέμα-τίτλος είναι: «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους-Μετακινήσου υπεύθυνα».
Η συμμετοχή του Δήμου μας στην Ε.Ε.Κ. σκοπό έχει την ανάδειξη του μηνύματος και του σκοπού της και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και στη συμβολή όλων μας πάνω στα ζητήματα της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας μέσα από τη βιώσιμη μετακίνηση και γενικότερα μέσα από την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αρκετές είναι οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μας που στο πλαίσιο της καλυτέρευσης των συνθηκών της καθημερινότητας τους έχουν αλλάξει και έχουν προσαρμόσει τις συνήθειές τους σε πρακτικές που συμβάλλουν σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και καθαρού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα είναι το περπάτημα, η χρήση του ποδηλάτου, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων με αυτοκίνητο ειδικά όταν πρόκειται για μικρές αποστάσεις.
Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις μας έχουν δομηθεί χωρίς να έχουν προβλεφθεί έγκαιρα τα μελλοντικά προβλήματα της αστικοποίησης, εντούτοις, μπορούμε με τις παρεμβάσεις μας και με την αλλαγή των συνηθειών μας να διαμορφώσουμε μια κατάσταση που θα μας προσφέρει ένα περιβάλλον πιο υγιεινό, πιο καθαρό, πιο ανθρώπινο. Στο πλαίσιο φυσικά αυτό εντάσσονται βεβαίως οι κατασκευές νέων παιδικών χαρών σ΄όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας και οι αναβαθμίσεις και οι αναπλάσεις των πλατειών μας.
Η υγειονομική κρίση και μάλιστα τα ειδικά περιοριστικά μέτρα τα οποία πρόσφατα καθορίστηκαν για όλη την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού δεν μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε τις σχετικές δράσεις που είχαμε σχεδιάσει πάνω στα θέματα της βιώσιμης κυκλοφορίας, κινητικότητας και ανάδειξης της Ε.Ε.Κ. 2020.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται να επισημανθεί είναι η προτεραιότητα, η συστράτευση και η συνεργασία όλων μας για την ασφαλή, οικολογική και υπεύθυνη μετακίνηση και κυκλοφορία όλων των πολιτών στο πλαίσιο ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης και ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νεολαία μας και για τις επόμενες γενιές.
Κατερίνα Ιγνατιάδου Δήμαρχος Σκύδρας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου