Friday, 19 April, 2024

ΜΑΙΟΣ – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Από την αδιαφορία για τα νοσοκομεία, στο εμπάργκο της Ρωσίας και τις πατάτες της Νότιας Αλμωπίας!

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Έδεσσας: «άκρως εγκληματική η αδιαφορία των αρχών ως προς τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων»

Με μια σκληρή ανακοίνωση – καταγγελία το Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας –Υγειονομική Μονάδα Έδεσσας, στέλνουν ηχηρό μήνυμα στους αρμοδίους για την τραγική κατάσταση και τις ελλείψεις του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι δεν θα ανεχθούν οποιαδήποτε απόφαση που θα υποβαθμίζει τη λειτουργία του και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, κάνοντας λόγο μάλιστα για «εγκληματική αδιαφορία των αρχών…».
Η καταγγελία
Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της Έδεσσας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Το νοσοκομείο μας λειτουργεί κάτω από τα όρια της ασφάλειας, λόγω ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό, όπως επίσης … και σε απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο αυξάνεται ο όγκος δουλειάς και η εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα να χάνονται εργατικά δικαιώματα και δεδουλευμένα. Πολλές κλινικές λειτουργούν υποστελεχωμένες, και υπάρχει ορατός κίνδυνος να κλείσει η παθολογική κλινική η οποία σχεδόν από την αρχή του έτους δεν δέχεται προγραμματισμένα ραντεβού για εξωτερικούς ασθενείς. Ο σύλλογος εργαζομένων δεν πρόκειται να δεχτεί να βάλει την πλάτη του, προκειμένου να μπουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεν σκοπεύει να δεχτεί επιπλέον παζάρια και εκφοβισμούς σε συναδέλφους, με απώτερο σκοπό να γίνουν και άλλα μπαλώματα στην λειτουργία του νοσοκομείου. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας καταστήσουν συνένοχους στις πρακτικές τους. Τα συσσωρευμένα αυτά προβλήματα έρχονται να επιβαρύνουν και οι παρεμβάσεις των βουλευτών του νομού, που υποκινούμενοι από τα πολιτικά τους συμφέροντα – στο πλαίσιο των λεγόμενων ρουσφετιών – πιέζουν σε καθημερινή βάση την διοίκηση του νοσοκομείου, για να λειτουργήσει υπέρ των ψηφοφόρων τους, πολλοί εκ των οποίων συγκαταλέγονται ανάμεσα στο προσωπικό του νοσοκομείου. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με βουλευτή του νομού μας, όπου σε πρόσφατη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, παρουσία πολλών ατόμων, άσκησε πιέσεις προκειμένου να μετακινηθεί ψηφοφόρος- νοσηλεύτρια σε άλλη θέση από εκείνη που κατείχε. Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση οδηγήσει στην αποδυνάμωση του νοσοκομείου. Τέλος, θεωρούμε ότι η αδιαφορία των αρχών ως προς τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων, είναι άκρως εγκληματική.
Πετυχημένη συνεργασία παραγωγών Νότιας Αλμωπίας με τη McCain
Στην Πέλλα αποφάσισε να συνεργαστεί με παραγωγούς πιλοτικά, για πρώτη φορά εντός Ελλάδας, η εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένης πατάτας McCain, με σκοπό να λανσάρει στην αγορά την πατάτα με την ονομασία «Καρπός φροντίδας». Την πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, «Καρπός Φροντίδας», παρουσιάζει στο Capital T.V ο Managing Director της McCain Southeastern Europe, κ. Γιώργος Γκόνος. Πρόκειται για την καλλιέργεια νωπής πατάτας από 25 Έλληνες παραγωγούς (250 στρ.) στο ακριτικό χωριό Νότια του Δήμου Αλμωπίας. Στόχος της προσπάθειας είναι μέσα σε τρία χρόνια η παραγωγή να ανέλθει στους 2.000 τόνους από τους 900 που εκτιμάται ότι θα παραχθούν φέτος.

maccain
Σε συνεργασία με το Δίκτυο CSR Hellas και ανοιχτό διάλογο με τους συμμέτοχους της, ως τομέας παρέμβασης προτάθηκε η υποστήριξη μικρών αποκλεισμένων αγροτών αλλά και νέων ανέργων που επέστρεψαν στον τόπο τους, και αντικείμενο η καλλιέργεια της φρέσκιας πατάτας.
Σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με τον τομέα Αγροτικής Οικονομίας, πραγματοποιήθηκε τεχνική μελέτη Πανελλήνιας Εμβέλειας για τον εντοπισμό της περιοχής εφαρμογής με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά και εδαφολογικά.
Κέντρο αυτής της πρωτοβουλίας προσδιορίστηκε το εύφορο χώμα της Αλμωπίας στο Νομό Πέλλας. Σε αυτή την περιοχή, στην οποία δίνει ζωή ο Αλμωπαίος ποταμός, το υγρό και ηπειρωτικό κλίμα είναι που κάνει τη διαφορά, ενώ ταυτόχρονα τα κοινωνικά προβλήματα είναι προφανή.
Εκεί, στο χωριό Νότια, η McCain υποστηρίζει 25 καλλιεργητές, φροντίζοντας να έχουν τους ποιοτικότερους, πιστοποιημένους σπόρους, τις καλύτερες υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία, οικονομική ρευστότητα αλλά και εκπαίδευση σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε να μπορούν με το μεράκι τους να παράγουν το προϊόν του τόπου τους, που στόχο έχει να μπει σε όλα τα σπίτια της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία μετουσιώνεται σε έργο με τη συνεργασία του Δικτύου CSR Hellas, την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της BASF. Η συγκομιδή της πρώτης παραγωγής του «Καρπού Φροντίδας» θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου και το προϊόν θα διατεθεί από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.
Σκοπός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι οι Έλληνες καλλιεργητές να μπορέσουν σε μια δύσκολη συγκυρία να μείνουν στον τόπο τους, να στηρίξουν τις οικογένειές τους, την κοινωνία και τη χώρα τους, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές να απολαύσουν ένα γευστικό προϊόν ανώτερης ποιότητας και να ενισχύσουν παράλληλα έναν πολύ καλό σκοπό. Μια πρωτοβουλία από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο!
H McCain είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής κατεψυγμένης – προτηγανισμένης πατάτας παγκοσμίως, διακινώντας το 1/3 του συνόλου πατάτας που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Καναδά. Ιδρύθηκε το 1957 από τέσσερα αδέλφια, γιούς ενός παραγωγού πατάτας στην Florenceville (ένα μικρό, αγροτικό χωριό στον ανατολικό Καναδά). Μέσα σε μια περίοδο 50 χρόνων και στη διάρκεια μόνο δύο γενεών, τα αδέλφια μεγάλωσαν την επιχείρηση κάνοντας την αυτό που είναι σήμερα: περισσότεροι από 18.000 εργαζόμενοι και 50 εργοστάσια παραγωγής, που λειτουργούν σε πέντε Ηπείρους, με διανομή σε πάνω από 110 χώρες. Η McCain χρησιμοποιεί πάνω από πέντε εκατομμύρια τόνους πατάτας το χρόνο συνεργαζόμενη με ένα παγκόσμιο δίκτυο άνω των 4.000 καλλιεργητών. Στη βόρεια Γαλλία, η ΜcCain έχει τρία εργοστάσια (στις πόλεις Harnes, Matouques, Bethune) και δουλεύει αποκλειστικά με παραπάνω από 1.000 ντόπιους καλλιεργητές πατάτας.
Η McCain μέχρι και σήμερα, είναι μια ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση που επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Η παγκόσμια στρατηγική για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ονομάζεται “Be Good. Do Good” και αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες που διαμορφώνουν την κουλτούρα της εταιρίας.
Η McCain προμηθεύεται πατάτες που παράγονται με την ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο συμβιβασμούς στην ποιότητα και στην ανάπτυξή της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμενη με τους αγρότες μειώνει τη χρήση φυτοφαρμάκων και το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, ενώ διαχειρίζεται με υπευθυνότητα την κατανάλωση του νερού, στοχεύοντας να έχει στο 100% πατάτες πιστοποιημένες από βιώσιμες πηγές.

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Με μεγαλοπρέπεια και κάθε αρμόζουσα τιμή διοργανώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον Δήμο Πέλλας, τη ΔΗΚΕΠΑΠ, τα Ποντιακά Σωματεία και το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Μνήμης.

pontioi
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο 16 Μαΐου 2015, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, με τη συμμετοχή της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών και του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών, όπου παρουσίασαν ένα μουσικό αφιέρωμα εις μνήμην, με τίτλο «Πόντον Ανάσπαλτον».
Το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου στον Μητροπολιτικό Ναό Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και λίγο αργότερα, στις 10.30, στην Πλατεία Νέας Τραπεζούντας έγινε κατάθεση στεφάνων, με τραγούδια από τη Χορωδία και ακολούθησε ο πυρρίχιος χορός από χορευτές της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Πέλλας. Στο τέλος, αναγνώστηκε ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών Νέας Τραπεζούντας.
Η συγκίνηση ήταν έντονη από τον κόσμο που παρακολούθησε την τελετή μνήμης.

“Μπαλάκι” οι ευθύνες μεταξύ Αθήνας και Μόσχας για το ρωσικό εμπάργκο και στη μέση οι Έλληνες εξαγωγείς
Τον… ασκό του Αιόλου άνοιξε το περιβόητο «πρωτόκολλο» που θα επιτρέψει σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Από τη μια, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης «Rosselkhoznadzor» της Ρωσίας κατηγορεί το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για κωλυσιεργία στη μετάφραση και υπογραφή του πρωτοκόλλου.
H ελληνική πλευρά
Από την άλλη, το ΥπΑΑΤ με ανακοίνωσή του αρνείται οποιαδήποτε καθυστέρηση και επιρρίπτει ευθύνες στη ρωσική πλευρά. Μάλιστα, της… χρεώνει ότι αποφεύγει να δεσμευθεί για τη δυνατότητα εξαγωγής από εγκαταστάσεις και μονάδες που έχουν ήδη ελεγχθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
«Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των Ρώσων αξιωματούχων, οι εταιρίες που θα ελεγχθούν και εγκριθούν και μετά την άρση του εμπάργκο, θα έχουν δικαίωμα εξαγωγής των προϊόντων τους. Δεδομένου ότι αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και κατά τα προηγούμενα χρόνια, τα στελέχη του υπουργείου ζήτησαν εξαρχής από τους εκπροσώπους της Rosselkhoznadzor να επιβεβαιώσουν ότι εγκαταστάσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και είχαν αξιολογηθεί θετικά ή στις οποίες έγιναν συστάσεις για διορθωτικές ενέργειες εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα εξαγωγής μετά την άρση των αντίμετρων. Αυτή η διαβεβαίωση δεν δόθηκε», αναφέρει ρητά η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.
Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τη νέα εξαγωγική διαδικασία που περιλαμβάνει τρία στάδια, εκ των οποίων το πρώτο απαιτεί πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς. Συμπληρώνει δε ότι «η μέχρι σήμερα συμφωνημένη από τις δύο Υπηρεσίες επίσημη διαδικασία (ανεξάρτητα από την ύπαρξη του εμπάργκο) απαιτεί συμμόρφωση των νέων επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξάγουν στην Ρωσία, με την νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εγγυήσεις από την Ελληνική Κτηνιατρική Υπηρεσία για την τήρησή τους, προκειμένου να ελεγχθούν από τη Rosselkhoznadzor και να ενταχθούν ή όχι στο σχετικό κατάλογο των επιχειρήσεων που μπορούν να εξάγουν στη Ρωσική Ομοσπονδία».
Πιστοποίηση
Την ίδια ώρα, παραγωγοί και εξαγωγείς βρίσκονται στα όριά τους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σε λίγες ημέρες ξεκινά και η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών στα ροδάκινα και τα κεράσια. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS εκφράζει την αντίθεσή του με τον όρο που θέτει η ρωσική πλευρά για πιστοποίηση των εξαγωγέων από ιδιωτικούς φορείς. Σε ανακοίνωσή του επί του συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης, το οποίο θα εφαρμόζεται από εδώ και πέρα για εξαγωγή των προϊόντων στη ρωσική αγορά, αναφέρει ότι «από τις 21 Απριλίου κατατέθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας δυο πρωτόκολλα συνεργασίας από τη ρωσική πλευρά προς υπογραφή, ένα για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής και άλλο για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής που θα εφαρμόζεται στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά.
Οπως αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα της η ρωσική υπηρεσία, όλοι όσοι επιθυμούν να εξάγουν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από την εταιρεία Πιστοποίησης που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους και που θα είναι το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του φορέα εξαγωγής και των υφισταμένων κρατικών διαδικασιών», υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αμφισβητούνται η εγκυρότητα και η ισοτιμία των πιστοποιητικών φυτοϋγείας της Ε.Ε. σε αντιπαράθεση με την αναγνώριση των αντιστοίχων άλλων, τρίτων, εκτός Ε.Ε. χωρών. Επιπλέον, ο INCOFRUIT – HELLAS τονίζει ότι η εισαγωγή πρόσθετης διαδικασίας (ύπαρξης ενός ενδιάμεσου) μεταξύ των ελληνικών και ρωσικών Αρχών θα αποτελέσει εμπόδιο στο εμπόριο και σημαντικό διοικητικό και οικoνομικό βάρος.
Το… μνημόνιο
Μάλιστα, σημειώνει ότι με την προϋπόθεση που θέτει η Μόσχα για πιστοποίηση από ιδιωτικούς φορείς έρχεται σε αντίθεση με το Memorandum (Μνημόνιο) μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας και τυχόν αλλαγές θα πρέπει να γίνουν για όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.
«Στο Memorandum μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας που υπογράφηκε το 2009 σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα νιτρικά άλατα και τα νιτρώδη άλατα στα προϊόντα φυτικής παραγωγής που εξάγονται προς τη Ρωσία, προβλέφθηκαν και καθιερώθηκε μια εναρμονισμένη εφαρμογή και κανόνες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
1. Βάσει των παραπάνω, το προτεινόμενο διμερές πρωτόκολλο μεταξύ Ρωσίας – Ελλάδος αντιβαίνει στις ισχύουσες παραπάνω συνθήκες μεταξύ Ε.Ε. – Ρωσίας και παραβιάζει ρητή διάταξη του Πρωτοκόλλου Εφαρμογής.
2. Οι παραγωγοί της χώρας μας καλλιεργούν με τις Αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (GAP) και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (AGRO 2-1/2-2), ενώ τα περισσότερα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή είναι πιστοποιημένα κατά το προτιμώμενο από τις αγορές πρωτόκολλο GLOBALGAP», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΜΑΙΟΣ – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου