Friday, 19 April, 2024

Μαρινόπουλος: Στον αέρα το deal με τον Σκλαβενίτη

Σε μια κλωστή κρέμεται πλέον η συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη με τις πιθανότητες ενός ναυαγίου στη μεγαλύτερη επιχειρηματική διάσωση

που έχει επιχειρηθεί επί ελληνικού εδάφους να αυξάνουν συνεχώς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η ενδιάμεση χρηματοδότηση που είχε προβλεφθεί από την συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της οικογένειας Μαρινόπουλου και της Σκλαβενίτης ΑΕΕ, εξαντλήθηκε, μετά από την καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζομένους της υπό διάσωση αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, πλέον δεν υπάρχουν τα χρήματα για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου, ενώ η εκκρεμούσα απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της εταιρείας δεν είναι σαφές πότε θα εκδοθεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πιθανή ημερομηνία θεωρείται το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2017, αλλά δεν είναι σαφές αν όντως πρόκειται να συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12.000 εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος ανησυχούν εδώ και εβδομάδες αν θα πληρωθούν το μισθό του Δεκεμβρίου δεδομένης της καθυστέρησης επικύρωσης του deal από το δικαστήριο. Κι αυτό γιατί εισηγητής για την υπόθεση ορίστηκε με καθυστέρηση 50 ημερών. Μάλιστα ήταν γνωστό πως η καταβολή του μισθού των εργαζομένων για το μήνα Δεκέμβριο, περί τα 9 εκατ. ευρώ, δεν καλύπτεται από την ενδιάμεση χρηματοδότηση, παρά μόνο το δώρο των Χριστουγέννων. Τα νέα δεδομένα θέτουν σε κίνδυνο τους 10.800 άμεσα απασχολούμενους της Μαρινόπουλος ΑΕ, εκατοντάδες επιχειρήσεις – προμηθευτές της εταιρείας αλλά και γενικότερα την αγορά αφού δεν θα πέσουν περί τα 350 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2017, όπως προβλεπόταν.

Στο μεταξύ κανείς από τους συμβαλλόμενους δεν έχει διάθεση να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια τη στιγμη που το deal βρίσκεται στον αέρα. Για παράδειγμα η οικογένεια Σκλαβενίτη δεν αναμένεται να βάλει «ζεστό» χρήμα αν δεν εξασφαλίσει πρώτα το «πράσινο φως» από το δικαστήριο.

Ήδη στην αγορά επικρατεί μεγάλη ανησυχία και όλοι απεύχονται να ζήσουν το σενάριο κατάρευσης της συμφωνίας, μεταξύ αυτών και οι προμηθευτές, πολλοί εκ των οποίων θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν προ ημερών οι εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος συναντήθηκαν με όσους εμπλέκονται στην υπόθεση (εργοδότες, πολιτικούς, δικαστικούς φορείς κ.λ.π.) με απαίτηση να ενημερωθούν για το πώς προχωρά η υπόθεση και γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις, ανέφεραν ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα και όλες οι πλευρές εξέφρασαν την κατανόησή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, «ο καθένας ξεχωριστά τους διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση της σημασίας της υπόθεσης αυτής, ότι κατανοεί την αγωνία τους για τον κίνδυνο της απώλειας των πάνω από 11.000 θέσεων εργασίας και όλοι τους διαβεβαίωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, στο επίπεδο που αναλογεί στον καθένα, για να μην υπάρχουν άσκοπες καθυστερήσεις». Ωστόσο κανένας δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ημερομηνία ορόσημο πάντως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας θεωρείται η 14 Φεβρουαρίου του 2017 καθώς μετά από αυτή, το deal τινάζεται στον αέρα με σοβαρές συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

insider.gr

Μαρινόπουλος: Στον αέρα το deal με τον Σκλαβενίτη

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου