Thursday, 18 April, 2024

Μαύρο το νερό στην Τάφρο 66 (Εικόνες – βίντεο)

Στην πολύπαθη Τάφρο 66, το νερό, πλέον, κυλά μαύρο. Οι κάτοικοι των περιοχών από όπου διέρχεται δηλώνουν αναστατωμένοι, για ένα ακόμη καλοκαίρι

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Greenagenda.gr: «Το περιβαλλοντικό έγκλημα δυστυχώς επαναλαμβάνεται και φέτος. Το τελευταίο διάστημα αντικρίζουμε τις ίδιες θλιβερές εικόνες», τονίζουν χαρακτηριστικά δύο νέοι από το χωριό Πολυπλάτανος του Δήμου Ειρηνούπολης, στην Ημαθία, σπεύδοντας, μάλιστα, να μας ζητήσουν να αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Πάνω από τη γέφυρα του χωριού διακρίνει κανείς με ιδιαίτερη ευκολία το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το νερό που κυλά στην Τάφρο 66 είναι μαύρο, ενώ το νερό της Αραπίτσας που χύνεται μέσα στη τάφρο είναι διαυγές, υποδεικνύοντας, έτσι, μόνον δια γυμνού οφθαλμού, το μέγεθος της καταστροφής.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι αναμφισβήτητη, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο ένα. Εκτός από το μαύρο νερό, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ανεξέλεγκτη απόθεση αποβλήτων οργανικών υπολειμμάτων το τελευταίο διάστημα, τόσο σε περιοχές της Ημαθίας όσο και της Πέλλας.

tafros66

Μετά από πολύωρη αναζήτηση μέσα σε χωράφια της περιοχής, εντοπίσαμε, όντως, οργανωμένο χώρο, περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, όπου κάποιοι αποθέτουν ανεπεξέργαστη και εξαιρετικά επιβαρυμένη ιλύς βιολογικού καθαρισμού. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, ότι ένας τέτοιος χώρος βρίσκεται μόλις δίπλα σε δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια, η έντονη δυσοσμία μάς οδήγησε στον Τριπόταμο, που καταλήγει στην Τάφρο 66. «Αυτά είναι υγρά ανεπεξέργαστα απόβλητα από κάποια κονσερβοποιία», είπε στη Greenangenda.gr o Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και πρόσθεσε: «Η υπόθεση αυτή, πλέον, δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά είναι και θέμα δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, η διοίκηση είναι μόνο κατ’ όνομα διοίκηση».

Υγρά απόβλητα διαχέονται στον Τριπόταμο από κονσερβοποιία της περιοχής (φωτογραφία)

apovlita66

Η αυτοψία διάρκειας αρκετών ωρών, κατέγραψε εικόνες που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία. Η δημοσιογραφική μας έρευνα, με εκτεταμένες παλαιότερες αναφορές, ανέδειξε ένα διαρκές σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Μήπως θα πρέπει να συνδράμουν άμεσα οι αρχές ώστε να σταματήσει αυτή η χρονίζουσα περιβαλλοντική υποβάθμιση;

Μαύρο το νερό στην Τάφρο 66 (Εικόνες – βίντεο)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου