Friday, 19 April, 2024

Μεγάλη κόντρα για τις αναπλάσεις στην πόλη της Έδεσσας

Ανάπλαση – Πάρκο 25ης Μαρτίου

Αγαπητοί συνδημότες,
Εδώ και έναν μήνα περίπου παίζεται μπροστά στα μάτια μας ένα ακόμη σοκαριστικό έργο, το οποίο παρακολουθούμε ως άβουλοι θεατές, ίσως γιατί το έχουμε δει και ξαναδεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και τείνουμε να το έχουμε συνηθίσει.
Ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης μας, το οποίο «αναπλάθεται» μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο ενώ καλύπτεται από εκατοντάδες κυβικά μέτρα τσιμέντου. Ταυτόχρονα, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι και οδηγοί αυτής της πόλης, αλλά και περαστικοί, υπόκεινται καθημερινά σε μια απίστευτη ταλαιπωρία, δική τους αλλά και των οχημάτων τους, χωρίς καν να έχει βγει ένα ενημερωτικό δελτίο τύπου που να ζητάει την κατανόησή τους.
Κάποια στιγμή λοιπόν, τα έργα αυτά θα τελειώσουν, η εικόνα θα βελτιωθεί και η πρόσκαιρη ταλαιπωρία των κατοίκων θα τελειώσει και αυτή.
Αυτό όμως που σίγουρα θα μείνει πέρα από το τσιμέντο που όταν πέσει δύσκολα φεύγει, είναι τα εύλογα αναπάντητα ερωτήματα, μικρά και μεγάλα σε πολλούς από μας. Σαν δημοτική κίνηση από την προεκλογική ακόμα περίοδο ταχθήκαμε ενάντια σε τέτοιου είδους αναπλάσεις. Τοποθετηθήκαμε δημόσια σε αυτό και το αναδείξαμε μέσα από φωτογραφικό υλικό, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δική μας πρόταση. Πιστεύουμε ότι η φαραωνικής έμπνευσης και υλοποίησης «αναπλάσεις», σε μια μικρή, προικισμένη από την ίδια τη φύση πόλη σαν τη δική μας, μόνο καταστροφικό αποτέλεσμα έχουν.
Ταχθήκαμε σταθερά υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές και τον πλούτο αυτού του τόπου και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, όπως και αυτή του Εκκλησσοχωρίου, το μόνο που θα προσθέσει είναι περισσότερο τσιμέντο, κακοποίηση του περιβάλλοντος και αρκετά χρήματα στις τσέπες συγκεκριμένων εργολάβων.
Η ανάπλαση οδών και πλατειών είναι ένα έργο το οποίο έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε σε αυτήν την πόλη, μας δίνει όμως μια καλή αφορμή για μια πιο ουσιαστική παρέμβαση της δημοτικής κίνησης ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Οι διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις όσον αφορά τα μικρά και μεγάλα έργα στον Δήμο, είναι απόλυτα σεβαστές μάλιστα αποτελούν πηγή προόδου. Την τελική ευθύνη για την υλοποίηση των έργων την έχει βέβαια η εκάστοτε δημοτική αρχή.
Καταγγέλλουμε όμως με τον πιο έντονο τρόπο την απαξιωτική για τους δημότες αντίληψη της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία έχει αναγάγει σε υψηλή τέχνη την λήψη αποφάσεων για τα σημαντικά έργα από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ερήμην των συμπολιτών μας. Χειρότερη και πλέον επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου είναι η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, έτσι ώστε τα έργα να αποφασίζονται και να υλοποιούνται κατά το δοκούν και όπως τύχει.
Για τη δημοτική μας κίνηση, το μέγιστο αυτήν την χρονική στιγμή είναι να αναδείξουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, συμμετοχικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό.
Να ετοιμάσουμε έναν πραγματιστικό και υλοποιήσιμο στρατηγικό σχεδιασμό για την πορεία της πόλης. Οι αποφάσεις για τα μεγάλα, αλλά και τα μικρότερα έργα να έχουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και στήριξη, που προϋποθέτει υιοθέτηση τακτικών πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης των δημοτών. Στο σημείο αυτό τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η έμπρακτη αντίθεση σε αυτού του είδους τα έργα, αλλά και ο στρατηγικός σχεδιασμός της επόμενης μέρας στην πόλη δεν είναι υπόθεση μόνο της δημοτικής μας παράταξης ή μιας ομάδας οικολόγων που βάναυσα και εμμονικά έχουν στοχοποιηθεί από κάποιους που τους φορτώνουν ό,τι κακό συμβαίνει σε αυτήν την πόλη τα τελευταία χρόνια. Είναι υπόθεση όλων των πολιτών, αλλά και άλλων δημοτικών παρατάξεων με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αντιλήψεις για το πώς πρέπει να είναι η πόλη μας, πως πρέπει να είναι η ζωή μας και με ποιες διαδικασίες αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται. Τους καλούμε όλους αυτούς για να σχεδιάσουμε την επόμενη, καλύτερη, μέρα για την πόλη, που δεν θα αργήσει να έρθει. Θα έρθει καιρός που θα σπάμε τα τσιμέντα για να πατήσουμε ξανά χώμα, για να λασπώσουμε για λίγο τα παπούτσια μας, για να το μυρίσουμε μετά την καλοκαιρινή βροχή…

Μεγάλη κόντρα για τις αναπλάσεις στην πόλη της Έδεσσας

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου