Tuesday, 23 April, 2024

Με αγιασμό και εικόνες από το έπος του ’40 η εκδήλωση του Α. Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών για τη φετινή χρονιά

Με αγιασμό ξεκίνησε η πρώτη εκδήλωση της 21ης περιόδου 2016 – 2017 του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών

που διοργανώνεται από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” με τη συνεργασία  της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, το απόγευμα της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου.

papades

kamtsis

Στην Αίθουσα συνεδριάσεων  του Δήμου Πέλλας συζητήθηκε το επίκαιρο θέμα «Εικόνες και μνήμες από το έπος του 1940-41 ανακαλούνται» από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Ιστορικό, Συγγραφέα, Βασίλειο Νικόλτσιο, ο οποίος μέσα από εικόνες και μνήμες που έχει καταγράψει μετά από έρευνα ετών και σε σχετικό σύγγραμμα, κατέδειξε τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του ’40 ή Έπος του ’40).

fakkas

agiasmosanoixto

Συγκλονιστικά τα στοιχεία και οι άγνωστες ίσως λεπτομέρειες για την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941.

anaei

xanthopoulos

Οι μάχες που δόθηκαν στην Πίνδο από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, με τους Έλληνες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους Ιταλούς και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπου οι θερμοκρασία άγγιζε τους -37 ήταν κάτι παραπάνω από σκληρές.

kosmos

Η Μάχη της Πίνδου τελείωσε με νίκη των Ελλήνων και αυτή η νίκη έδωσε αργότερα τη δυνατότητα στους Έλληνες να αντεπιτεθούν στους Ιταλούς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι Ιταλοί έχασαν 5.000 περίπου άνδρες, ενώ σημαντικό ρόλο στην έκβασή της έπαιξαν οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών βοηθώντας στον ανεφοδιασμό των Ελλήνων στρατιωτών, μια και η πρόσβαση οχημάτων λόγω του εδάφους ήταν αδύνατη…

maxh

Με αγιασμό και εικόνες από το έπος του ’40 η εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γιαννιτσών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου