Friday, 29 March, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Με επιτυχία διεξήχθη η ενημερωτική εκδήλωση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Θ. Τζάκρη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών

και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πέλλας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας στο Βαρόσι. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και το Επιμελητήριο Πέλλας.

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού και η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων και των εισηγητών έδειξε το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για τα χρηματοδοτικά κίνητρα και την ανάγκη για διαρκή ενημέρωσή τους ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν έγκαιρα τις ευκαιρίες χρηματοδότησης.

tzakri2

Στο χαιρετισμό της η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι τόσο ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, όσο και τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, έχουν σχεδιαστεί ώστε να προωθήσουν μια κεντρική στρατηγική για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Στόχος πλέον είναι να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων και υπηρεσιών και να διευρυνθεί η εξαγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας. Έτσι, τα χρηματοδοτικά κίνητρα γίνονται εργαλεία πολιτικής που κατευθύνονται προς επιλεγμένες δραστηριότητες οι οποίες έχουν προσδιοριστεί ως δυναμικές και πρόκειται να φέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Πρόκειται για τομείς δραστηριότητας που εντάσσονται τόσο στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, όσο και στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε μια προσπάθεια να χαραχθεί ενιαία πολιτική και κοινή φιλοσοφία στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Μάλιστα, ένας από τους τομείς που αφορούν άμεσα και την Πέλλα είναι αυτός της Αγροδιατροφής/Βιομηχανίας Τροφίμων, που αποτελεί ήδη σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης με σημαντική δυναμική περαιτέρω εξέλιξης, εάν επιτευχθεί ο κατάλληλος εξωστρεφής βηματισμός και δοθεί έμφαση στην παραγωγή ποιοτικών/επώνυμων προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Τζάκρη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών, που πρόκειται να ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα με σκοπό την οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, ώστε η ανάπτυξη να μη μείνει στα λόγια, αλλά να πάρει σάρκα και οστά. Για πρώτη φορά, οι βιώσιμες αλλά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα δουν τα βάρη τους να απομειώνονται με κοινή συμμετοχή του Δημοσίου, των Ταμείων και των Τραπεζών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το νομοσχέδιο αφορά όλες τις επιχειρήσεις -ακόμη και τις ατομικές- που μέχρι τον πρόσφατο Σεπτέμβρη ήταν υπερχρεωμένες, καθώς και όλα τα χρέη προς Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προτείνει λύσεις όπως πολυετείς επιμηκύνσεις της περιόδου αποπληρωμής, μειώσεις επιτοκίων, κούρεμα και διαγραφές χρεών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων προς το Δημόσιο, αλλά και προς ιδιώτες πιστωτές.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ι. Τσώτσος στον χαιρετισμό του παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Πέλλας και τόνισε την ανάγκη για μια συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Έδεσσας Δ. Γιάννου, ο οποίος ευχήθηκε την γρήγορη ολοκλήρωση των προγραμμάτων για το καλό της τοπικής επιχειρηματικότητας, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθησαν και εκπρόσωποι των Δήμων Αλμωπίας και Σκύδρας.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λαμπριανίδης στην εισήγησή του παρουσίασε καταρχήν τη συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στην ελληνική οικονομία και έκανε μια σύντομη αποτίμηση των προηγούμενων νόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, στο παρελθόν υπήρξε πολύ μεγάλη συγκέντρωση των επιχορηγήσεων και δεν επετεύχθη η διάχυση των ενισχύσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι στόχοι του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Κεντρική στόχευση του οποίου αποτελεί η επενδυτική επανεκκίνηση, η αύξηση της απασχόλησης, η εξασφάλιση καλύτερης θέσης στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξη προς την περιφερειακή σύγκλιση και η επανεκβιομηχάνιση της χώρας. Τα παραπάνω επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της  τεχνολογικής αναβάθμισης, της διαμόρφωσης μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), της βελτίωσης της θέσης της χώρας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης και της ενίσχυσης συνεργασιών.

O κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε στη συνέχεια τις καινοτομίες του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Δεν είναι ένας γενικός νόμος που απευθύνεται αδιαφοροποίητα σε όλους, αλλά «απαντά» σε συγκεκριμένα προβλήματα, ενώ θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο  (5 εκ. €),  μια επιχείρηση (10 εκ. €) και ένας όμιλος (20 εκ. €), για μεγαλύτερη διασπορά των ωφελούμενων από κρατικές ενισχύσεις. Εφαρμόζονται ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (funds), εισάγονται διαδικασίες αξιολόγησης του νόμου και απλοποίηση των διαδικασιών μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής, ενώ δίνεται έμφαση στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και στις ενισχύσεις μέσω φοροαπαλλαγών. Έτσι, τα είδη των ενισχύσεων έχουν καθοριστεί ως εξής:

  1. Φορολογική απαλλαγή.
  2. Επιχορήγηση.
  3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης .
  4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.
  5. Χρηματοδοτικά εργαλεία (κεφαλαιουχική συμμετοχή, δάνειο).
  6. Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.
  7. Ταχεία αδειοδότηση.

Τα καθεστώτα ενίσχυσης που έχουν μέχρι τώρα προκηρυχτεί είναι οι Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού, η Γενική Επιχειρηματικότητα, οι Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ και οι Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους.

Ο κ. Λαμπριανίδης έκλεισε την εισήγησή του παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα των τεσσάρων καθεστώτων και την μέχρι τώρα πορεία τους, η οποία είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες της Πέλλας να συμμετάσχουν ενεργά διεκδικώντας τα οικονομικά οφέλη του νέου νόμου. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν έξι δράσεις του ΕΣΠΑ που αναμένονται τους επόμενους μήνες και αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τις παρουσιάσεις έκαναν συνεργάτες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Ο Χ. Καλατζής παρουσίασε καταρχήν το πρόγραμμα «Σύγχρονη μεταποίηση», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει υφιστάμενες μεσαίες επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, την ψηφιακή αναβάθμισή τους και δράσεις για την μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος τους. Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να κυμαίνονται από 250.000€ έως 3.000.000€. Ακολούθησε από τον ίδιο η περιγραφή της δράσης «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από 250.000 € έως 2.500.000  € για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων. Επιλέξιμα στο πλαίσιο της δράσης αυτής είναι τα επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν την έννοια της αρχικής επένδυσης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληρείται έστω μία από τις ακόλουθες  προϋποθέσεις: δημιουργία νέας μονάδας, επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν, θεμελιώδης αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας ή απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει. Επιλέξιμες ενέργειες είναι η συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανάκτηση των αποβλήτων.

Ο κ. Καλατζής ολοκλήρωσε την εισήγησή του με παρουσίαση της δράσης «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση εξωστρεφών δράσεων όπως τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, μελέτες για τη διείσδυση σε νέες αγορές, την πιστοποίηση για την προσαρμογή σε δεδομένα άλλων χωρών, ενέργειες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων/υπηρεσιών και συσκευασίας/ετικέτας, ενέργειες προστασίας και χρήσης πατεντών, πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.ά. Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να κυμαίνονται από 20.000 € έως 200.000 €.

Ακολούθησε η παρουσίαση της κ. Γ. Ντάλλε για τη Δράση «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας», προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση ανέργων άνω των 45 ετών που πληρούν μια από τις παρακάτω προυποθέσεις: συμμετείχαν σε επιχειρήσεις είτε με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία είτε ως ιδρυτικά μέλη επιχειρήσεων ή διαθέτουν σωρευτικά τουλάχιστον 5ετή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο του επιχειρηματικού σχεδίου που επιδιώκουν να υλοποιήσουν. Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να κυμαίνονται από 15.000 € έως 60.000 € και μπορούν να συμπεριλαμβάνουν δαπάνες λειτουργίας, αγορά ηλεκτρομηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού, κτιριακές παρεμβάσεις, ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου, μισθολογικό κόστος για νέα θέση εργασίας κ.ά.

Ο κ. Θ. Κεφαλάς παρουσίασε στη συνέχεια τη δράση «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας – Συνεργατικοί Συνεταιρισμοί ‐ Δικτυώσεις», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσει τις συνέργειες μικρομεσαίων επιχειρήσεων για νέα επιχειρηματικά μοντέλα με κατεύθυνση τη διεθνοποίηση των επιχειρήσεων. Χρηματοδοτούνται ομάδες υφιστάμενων και νέων ανεξάρτητων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με συμπληρωματικές ή/και ομοειδείς δραστηριότητες, οι οποίες θα συνδέονται ως προς τον στόχο του εγχειρήματος με ένα κοινά αποδεκτό μεταξύ τους σύμφωνο συνεργασίας (ΜοU). Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων πρέπει να κυμαίνεται από 1.000.000 € έως 4.000.000 €. Τέλος, ο κ. Κοκορότσικος παρουσίασε τη δράση «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων τοπικής εμβέλειας για τη μεταποίηση και την εφοδιαστική αλυσίδα», προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Η δημόσια χρηματοδότηση ανέρχεται στο 45% του επενδυτικού σχεδίου και περιλαμβάνει δαπάνες για την κατασκευή έργων υποδομής, την κατασκευή κοινόχρηστων υποστηρικτικών και κοινωφελών υποδομών και εγκαταστάσεων, ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός για κοινές υπηρεσίες, εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, εξοπλισμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ελέγχου, δαπάνες έργων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων κ.ά.

Με το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους και συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Κλείνοντας την εκδήλωση η κ. Τζάκρη ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές και ειδικότερα το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Τέλος, ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προβούν σε συμπράξεις και συνεργασίες που θα προσθέσουν αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και θα τους προσφέρουν πρόσβαση σε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου όσο και του νέου ΕΣΠΑ.

Με επιτυχία διεξήχθη η ενημερωτική εκδήλωση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου