Wednesday, 24 April, 2024

Με επιτυχία η ημερίδα με θέμα “Όρια-Διαχείριση Συμπεριφοράς Παιδιών” στα Γιαννιτσά

Στην αίθουσα Δημοτικών Συνεδριάσεων του δήμου Πέλλας, στα Γιαννιτσά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου

μία εξαιρετικής σημασίας επιμορφωτική συνάντηση Εκπαιδευτικών και Γονέων, με θέμα: “Όρια-Διαχείριση Συμπεριφοράς Παιδιών. Ασφάλεια στο διαδίκτυο”.
Το πάνελ αποτελούμενο από τον παιδοψυχίατρο, διευθυντή της παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δρ Βάιο Νταφούλη και τον Υποστρ. πρώην διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Γιώργο Παπαπροδρόμου, έδωσε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, που έλυσαν απορίες στους παραβρισκόμενους, που γέμισαν την αίθουσα.

Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι τα όρια στα παιδιά – είτε στους μαθητές- είναι σημαντικά γιατί παρέχουν ένα πλαίσιο αποδοχής και ασφάλειας, επιτρέποντας την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη τους. Εξασφαλίζουν όχι μόνο τη σωματική, αλλά και τη συναισθηματική τους ασφάλεια.
Τα όρια χρειάζεται να είναι σαφή, λογικά, όχι άκαμπτα και να ανταποκρίνονται στο αναπτυξιακό στάδιο κάθε παιδιού ενώ καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, οι γονείς, όπως και οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να τα επαναδιαπραγματευτούν ή να θέσουν καινούρια. Κάθε οικογένεια θέτει τα δικά της όρια ανάλογα με τις αξίες της, τα πρότυπα τους και το μοντέλο διαπαιδαγώγησης, όπως και στο σχολείο με συνεχή ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα δεδομένα έχουν αλλάξει όπως ανέφερε ο δρ. Νταφούλης, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας που δημιουργούν έντονα θέματα στην ψυχολογία των νέων και μάλιστα από μικρές ηλικίες…


Ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε τη σημασία των ορίων που πρέπει να τίθενται στη χρήση του διαδικτύου και όχι στην “κατάχρηση”, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που οι γονείς κάνουν το λάθος και τα αφήνουν με τις ώρες, αντί παιχνιδιού και άλλων δραστηριοτήτων…
Με πρόληψη, πρόβλεψη, επικοινωνία και διάλογο με τα παιδιά, θα εξασφαλιστεί η ασφαλής χρήση και θα οριστούν τα όρια… το πότε θα αποκτήσει το παιδί το κινητό, κλπ. Ακολούθησαν ερωτήσεις από τον κόσμο. Η διοργάνωση έγινε από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, τον διευθυντή Νίκο Αγγελίδη και συντονίστρια στο πάνελ, η εκπαιδευτικός Πηνελόπη Ξανθίδου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου