Friday, 19 April, 2024

Μια χούφτα ”αλληλέγγυων” σπάει, ρημάζει και κλείνει δρόμους στη Θεσσαλονίκη και κανείς δεν τους αγγίζει!

Και σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης οι «No Border» – Κυκλοφοριακό έμφραγμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πορεία διαμαρτυρίας μελών του «No Border Camp», που εδώ και λίγες μέρες έχουν στήσει τις σκηνές τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η σημερινή πορεία, όπως άλλωστε και η χθεσινή, προκάλεσε κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της πόλης, καθώς η αστυνομία, όπως ήταν φυσικό, διέκοπτε την κυκλοφορία των οχημάτων ανάλογα με την  πορεία που ακολουθούσαν οι «αλληλέγγυοι».

Οι περίπου 450 “No Border” ξεκίνησαν από το ΑΠΘ και συνέχισαν στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Ερμού, Αριστοτέλους,  Βενιζέλου και Εγνατία. Στη συνέχεια ανέβηκαν μέσω της Ιασωνίδου στην Αγίου Δημητρίου από όπου και επέστρεψαν στον χώρο του ΑΠΘ. Να σημειωθεί ότι όλοι οι δρόμοι έχουν ανοίξει πλέον και  η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Μήνυση κατέθεσε ο Καλαφάτης για τις καταστροφές από τους «No Border» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

dimos

Ο Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τους καταστροφές που προκάλεσε χθες η «επίσκεψη» ομάδας από το No Border Festival.

noborder

Oκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εντάξει», μαζί με τον Σταύρο Καλαφάτη κατέθεσαν τη μήνυση ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, για όσα συνέβησαν χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ο Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου αρκέστηκε στα εύκολα λόγια. Την καλούμε να προσυπογράψει τη μήνυση για να στείλουμε από κοινού ένα μήνυμα ότι η ανομία στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περνάει ατιμώρητη. Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφεται η περιουσία των δημοτών και να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα».  Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» θα συναντηθεί και με το Αστυνομικό Διευθυντή, Νικόλαο Μπαντουβάκη, ώστε να μιλήσουν για το θέμα.

border

xamos2

Βανδαλισμός του δημαρχείου Θεσσαλονίκης από αναρχικούς του «No Border Camp»

Επίθεση από ομάδα περίπου 150 αναρχικών που συμμετέχουν στο «No Border Camp» του ΑΠΘ, δέχθηκε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη. Οι αλληλέγγυοι έσπασαν τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου. Την ώρα που η μηχανοκίνητη πορεία που είχε ξεκινήσει από το ΑΠΘ περνούσε από το Δημαρχείο, μια ομάδα κουκουλοφόρων αποσπάστηκε, μπήκε στο κτίριο από τον χώρο του κυλικείου και, από το μικρό υπαίθριο θεατράκι έφθασε στα γραφεία του Οργανισμού. Εκεί πέταξε κάτω έγγραφα, κομπιούτερ και την ώρα που οι πανικόβλητοι υπάλληλοι έτρεχαν να σωθούν άνοιξαν πυροσβεστήρες όπως αναφέρουν στην «Κ» υπάλληλοι του Δήμου.

xamos

Οι δράστες της επίθεσης  έγραψαν συνθήματα στους τοίχους όπως, «Νo Border, Open the borders, blood on your hands». Στόχος της επίθεσης έγινε επίσης και το γραφείο του «Europe Direct».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα φεύγοντας από το δημαρχείο ξεκίνησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Ειδομένη. Συλλήψεις ή προσαγωγές δεν έγιναν.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτήν την κίνηση, τον βανδαλισμό. Ήταν ένα περιστατικό, το οποίο προκαλεί, δεδομένης της προσβολής της δημοτικής περιουσίας, αλλά και του γεγονότος ότι τη στιγμή που έλαβε χώρα ήταν μέσα στα γραφεία και συναλλασσόμενοι πολίτες, αλλά και οι εργαζόμενοι», δήλωσε εκ μέρους του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, η αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα. Σύμφωνα με την αποτίμηση που έγινε, καταστράφηκαν δύο τηλέφωνα, δύο υπολογιστές, έσπασε ένα παράθυρο, καταστράφηκαν φάκελοι εγγράφων, ενώ γράφτηκαν συνθήματα στους τοίχους. Με βάση την ενημέρωση που είχε η διοίκηση του δήμου, η επίθεση έγινε από 20 έως 30 αλλοδαπούς, που ήρθαν στο δημαρχείο ως μέρος μεγαλύτερης ομάδας, ενώ αποχώρησαν όταν κατάλαβαν πως έγιναν αντιληπτοί από την αστυνομία. «Ζητήσαμε από την αστυνομία να έχουμε 24ωρη φύλαξη του χώρου του δημαρχείου, αλλά και άλλων χώρων, όπου υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση, για όλο το χρονικό διάστημα που εικάζεται, με βάση τις ανακοινώσεις, ότι θα διαρκέσουν αυτές οι εκδηλώσεις, μέχρι και την προκαθορισμένη λήξη και αποχώρησή τους από τον χώρο του campus, να υπάρχει προστασία και φύλαξη του χώρου του δημαρχιακού μεγάρου», σημείωσε η κ. Γούλα.

noborder2

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη αντίδραση από την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέω Βορείου Ελλάδος να ζητά από την κυβέρνηση λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό των σημερινών επιπτώσεων (παρεμπόδιση λειτουργίας του πανεπιστημίου, υλικές φθορές, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και περιουσία, αμαύρωση δημόσιας εικόνας του ΑΠΘ) και την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. «Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της καλής εικόνας του ΑΠΘ  είναι με κάθε τρόπο αναγκαία και επιβεβλημένη. Πρόσφατη μάλιστα έρευνα δείχνει ότι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας είναι νέοι επιστήμονες και μηχανικοί που παράγουν για λογαριασμό των χωρών που τους φιλοξενούν περίπου 13 δισ. ευρώ το χρόνο Ενέργειες όπως το “No border camp”, απαξιώνουν την εικόνα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μας στα μάτια των νεαρών επιστημόνων, επιτείνουν την τάση φυγής τους και καθιστούν την επιστροφή τους στη χώρα λιγότερο ελκυστική» υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ στην επιστολή που απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα και τους υπουργούς Παιδείας, Νίκο Φίλη και Δικαιοσύνης, Νικόλαο Παρασκευόπουλο.

«Σήμερα, ομάδα των αυτοαποκαλούμενων “αλληλέγγυων”, που στρατοπέδευσαν στο Πανεπιστήμιο, επιτέθηκε στα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση και, τρομοκρατώντας τους εκεί εργαζόμενους, επιδόθηκε σε καταστροφές», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Αποδείχθηκε έτσι ότι η “αλληλεγγύη” τους είναι συνώνυμη της ανομίας. Αποδείχθηκε, άλλη μία φορά, ότι η αξιοπιστία του αρμόδιου υπουργού είναι μηδενική. Από σήμερα, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα άλλοθι».

Να απαντήσει κάποιος πολιτικός, από αυτούς που τους επέτρεψαν να μπουν με το έτσι θέλω καταρχήν στη χώρα και κατά δεύτερον στη Θεσσαλονίκη και στους χώρους των πανεπιστημίων, να βγαίνουν και να κάνουν πορείες κλείνοντας τους δρόμους, σπάζοντας και καταστρέφοντας κτίρια και περιουσίες – ακόμη και ιδιωτών στο κέντρο – ταλαιπωρώντας χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται (άγνωστη λέξη μάλλον για τα ρεμάλια τους δήθεν αλληλέγγυους που μαζεύτηκαν στη χώρα του μπάτε σκύλοι… ανεξέλεγκτα) ξοδεύοντας τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών, απασχολώντας δεκάδες Αστυνομικούς από το καθήκον τους – που είναι να προστατεύσουν τον Έλληνα, φορολογούμενο πολίτη- για ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά; Αντίστοιχα, αν όλα αυτά τα έκαναν Έλληνες πολίτες, όχι σε άλλη χώρα, στη δική μας, δεν θα μας μάζευαν σε ένα λεπτό; Δεν θα συλλαμβάνονταν κανείς; Ο τόπος πρέπει να ξεβρομίσει επιτέλους. Κατατέθηκαν και δύο μηνύσεις; Και; όλοι οι άλλοι τι κάνουν; Παρακολουθούν αμέτοχοι; Όλοι είναι υπόλογοι στο έγκλημα που διαπράττεται και μάλιστα συνένοχοι εφόσον υπάρχει συναίνεση και ανοχή.

 

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου