Saturday, 20 April, 2024

Μνημόσυνο στο Ηρώο Μικρασιατών Νέου Μυλοτόπου Πέλλας (photo-vid)

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους σημερα, Δευτέρα, και το προεδρείο του Νέου Μυλοτόπου 

με τον Πολιτιστικό Σύλλογο τίμησαν τους νεκρούς, στο Ηρώο της Τοπικής Κοινότητας. Ο Πρόεδρο της Κοινότητας του Νέου Μυλοτόπου, Γρήγορης Καρακεχαγιάς με λιγοστούς κατοίκους, βρέθηκαν στο μνημείο, όπου τελέστηκε τρισάγιο.
Η πιο θλιβερή επέτειος της ελληνικής ιστορίας, που μπορεί να συγκριθεί, ίσως, μόνο αυτήν της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453, είναι η σημερινή: 14 Σεπτεμβρίου 1922, η Μικρασιατική Καταστροφή.

Η καταστροφή της Σμύρνης που έγινε μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στη στρατιωτική ήττα και συντριβή, αλλά κυρίως στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την Ιωνική γη.
Σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας.
Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000-1.200.000 ψυχές…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου