Thursday, 18 April, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

‘Μουσική παντού’ – Τριήμερο μουσικό εργαστήρι στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών

Ολοκληρώθηκε το τριήμερο μουσικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών από 9 έως 11 Νοεμβρίου 2015 από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Μουσική Παντού’ και χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Την ομάδα υλοποίησης αποτέλεσαν τα στελέχη της ΚΟΘ: Χρήστος Βλάχος, Μαριλένα Λιακοπούλου (μουσικοί) Νίκος Κυριακού και  Παναγιώτα-Χριστίνα Κοκόλη (διοικητικοί).

Σχήμα μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) αποτελούμενο από τους Πόπη Μυλαράκη (βιολί), Δημοσθένη Φωτιάδη (βιόλα), Δημήτρη Πολυζωίδη (τσέλο), επισκέφτηκε το  σχολείο και ενημέρωσε τους μαθητές για τη φύση της εργασίας ενός μουσικού συμφωνικής ορχήστρας, η οποία ξεκινά από τα αρχικά στάδια επιλογής τους μέσω ακροάσεων, μέχρι την προετοιμασία και παρουσίαση ενός προγράμματος στο κοινό. Παράλληλα επισήμαναν στους μαθητές την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης μέσα από τη μελέτη, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές ενημερώθηκαν  για τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μουσικής σύνθεσης, ανεξαρτήτως είδους, εποχής και διάρκειας, τις βασικές αρχές για την πρόβα ενός κομματιού, την ατομική και τη συλλογική μελέτη, την προσέγγιση με βάση την εποχή, το στυλ και το είδος της σύνθεσης κτλ.

Οι μουσικοί εξήγησαν αναλυτικά τις έννοιες του μουσικού θέματος, της επεξεργασίας, της μουσικής φράσης, της μεγάλης σημασίας των χρωματισμών, του ρυθμού και της ταχύτητας στην εκτέλεση/ερμηνεία. Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της ορθής στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια της μελέτης ή της πρόβας.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με συναυλία του σχήματος των μουσικών της Κ.Ο.Θ. με συμμετοχή και μαθητών που θα επιλεγούν μέσω μίας διαδικασίας ακροάσεων. Τέλος, ο μαθητής που ξεχώρησε στις ακροάσεις ήταν ο Βασιλειάδης Ραφαήλ και έλαβε υποτροφία 1.000 € για αγορά μουσικού οργάνου ή για δίδακτρα ωδείου ή αγορά μουσικού υλικού.

Ο Διευθυντής

Μιχαηλίδης Μενέλαος

P1040806 P1040768

‘Μουσική παντού’ – Τριήμερο μουσικό εργαστήρι στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου