Thursday, 28 March, 2024

Μπαράζ ανατιμήσεων – “Φωτιά” στο ψωμί και στα… αγγούρια!

Ορατό είναι πλέον το κύμα των ανατιμήσεων στην αγορά, καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα μπαίνουν καθημερινά στον κύκλο των αυξήσεων.
Σε αποκλιμάκωση του κύματος ακρίβειας μέχρι τις γιορτές προσβλέπει πλέον η κυβέρνηση, με τους καταναλωτές πάντως να στενάζουν ήδη για να γεμίσουν το καλάθι με βασικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα 5 προϊόντα των οποίων οι τιμές σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 είναι τα: φυσικό αέριο (91%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%), νωπά λαχανικά (21,5%), έλαια (17,6%) και καύσιμα και λιπαντικά (17,4%).
Από το νέο κύμα ακρίβειας δε θα ξεφύγουν το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά και αυτό γιατί η βασική πρώτη ύλη, το σιτάρι, παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή και τα μικρότερα αποθέματα εκτινάσσουν ήδη την τιμή του ψωμιού.
Σε πολλούς φούρνους ήδη το κιλό πωλείται στο 1,20-1,30 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι φούρνοι που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές (ήδη στους περισσότερους φούρνους και πρατήρια άρτου, από 0,80 έχει “στρογγυλοποιηθεί” στο 1 ευρώ το μικρό ψωμί (μισόκιλο ή 350 γραμ).
Σε ό,τι αφορά τα είδη ζυμαρικών, ήδη στο ράφι πωλούνται έως και 0,20 ευρώ ακριβότερα, με την τιμή τους να έχει φτάσει στα 0,90 λεπτά η συσκευασία από 0,70 ευρώ.
«Πρωταθλητές» το αγγούρι και η φέτα
Ακριβότερα πληρώνουν οι καταναλωτές και τα ελληνικά φρούτα και τα λαχανικά, καθώς πρόκειται για εποχικά προϊόντα. Για ένα αγγούρι πλέον θα πρέπει να πληρώσουμε 1 ευρώ από 0,50 λεπτά ή 1 ευρώ τα τρία ή ακόμη και τα πέντε, το Καλοκαίρι! Το ζήτημα φυσικά δεν είναι τα αγγούρια, αλλά η όλη κατάσταση που έχει ξεφύγει και το Υπ. Ανάπτυξης με τον Γεωργιάδη, ανήμποροι να κάνουν κάτι, βγαίνουν μόνο στα τηλεοπτικά παράθυρα, για να μας πουν ότι… “γίνεται προσπάθεια συγκράτησης των τιμών”! Κύριοι με 500 βασικό τον μήνα για εκατομμύρια Έλληνες, δεν βγαίνει. Στην Κύπρο με βασικό 2.500 ευρώ, οι τιμές είναι πιο κάτω σε βασικά αγαθά. Και έλεγαν ότι η Κύπρος είναι ακριβή… προ ευρώ, επί δραχμής και λίρας, ναι, υπήρχε διαφορά. Τώρα η Κύπρος συμφέρει για αυτό φεύγουν πολλοί νέοι για δουλειά… Οι συγκρίσεις μισθών-ανόδου τιμών, με άλλες χώρες είναι εξωφρενικές. ¨Πάτος” οι μισθοί στη χώρα μας, άνοδος τιμών σε όλα τα αγαθά και οι κυβερνώντες χαίρονται! 
«Αλμυρή» αναμένεται να είναι και η φέτα τους επόμενους μήνες. Από τη μια, η αύξηση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και, από την άλλη, οι ελλείψεις που καταγράφονται στη φέτα ως αποτέλεσμα του μεγάλου όγκου εξαγωγών θα πιέσουν τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης αυξημένες είναι οι τιμές σε κατσίκι και αρνί, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Ο κόσμος δυστυχώς αναγκάζεται να καταφεύγει πολλές φορές σε χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα για να μπορεί να αγοράσει τα βασικά για λόγους επιβίωσης, και αυτό θα φανεί μελλοντικά. Άνοδος στο σάκχαρο, διαβήτη, ασθένειες άλλων μορφών… δυστυχώς, όπως επί παραδείγματι, ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανηλειακού Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου, Γιώργος Γεωργιόπουλος: Το 95% των παραγωγών των νομών Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας έχουν μείνει απλήρωτοι, καθώς δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις. Αυτό συμβαίνει και στην Πέλλα…τυχαίο; Όχι. Θέλουν να εξαφανίσουν όλες τις υγιείς καλλιέργειες…
«Σε λίγο η Ελλάδα θα τρώει εισαγόμενα προϊόντα. Μιλάμε για περίπου 1 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων. Ο κόσμος θα τρώει τριτοκοσμικές πατάτες που δεν είναι πιστοποιημένα προϊόντα. Είναι και οι καλλιέργειες του 2021 που εκκρεμούν», όπως είπε ο κ. Γεωργιόπουλος. Όταν κάποιοι αγρότες από την Πέλλα, μιλούσαν για καταστροφή με τη νέα ΚΑΠ, κανείς δεν άκουγε. Ήρθε η ώρα της αντίστροφης μέτρησης…

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου